Haberler

Almanya, Ditib ile Projedeki Ortaklığını Bitirdi

Almanya'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Köln'de düzenlenen darbeye karşı demokrasi mitingi nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'in bir progjesi daha iptal edildi.

Almanya'da 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Köln'de düzenlenen darbeye karşı demokrasi mitingi nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB'in bir progjesi daha iptal edildi. Geçtiğimiz haftalarda Bremen eyaletinin İslam sözleşmesini ertelemesinin ardından, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) de DİTİB ile yürütülen bir projeyi iptal etti. Rheinische Post gazetesinin bildirdiğine göre, eyalet içişleri bakanlığı Köln'de gençleri radikal İslami gruplardan korumaya yönelik yürütülen "Wegweiser" projesindeki DİTİB ortaklığını sona erdirdi.

Gazete, CDU eyalet milletvekili Peter Biesenbach'ın soru önergesine yanıt veren NRW İçişleri Bakanı Ralf Jäger'in (SPD), "tarafların sözleşmenin feshine oybirliği ile karar verdiği" yanıtını ilettiğini yazdı. Kararın ardından, DİTİB'in okullarda din dersi verilmesi konusunda yürüttüğü çalışmanın da tehlikeye girdiği yorumları yapıldı.

"Şehitlik" tartışması işbirliğini bitirdi

Habere göre, DİTİB'in bir kitapçıkta şehitlik makamını övmesi üzerine İçişleri Bakanlığı DİTİB'den açıklama talep etti. DİTİB'in açıklamasını projenin yürütülmesi için gerekli olan tarafsızlık açısından yeterli bulmayan bakanlık, proje ortaklığının sonlandırılmasına karar verdi.

Konu hakkında DHA'ya konuşan DİTİB NRW Eyalet Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Zekeriya Altuğ, projedeki işbirliğinin karşılıklı olarak sonlandırıldığını doğruladı. Zekeriya Altuğ, şehitlik konusunun bahane olarak öne sürüldüğünü, genel siyasi atmosferin ortaklığın bitirilmesinde etkili olduğunu söyledi.

"Maksat üzüm yemek değil…"

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle Türkiye'de çıkartılan dergide şehitliğe ilişkin ifadeler hakkında NRW İçişleri Bakanlığı'nın açıklama istediğini kaydeden Altuğ, şehitlik kavramının Almanya'da sorunlu görüldüğü ve araya mesafe konulmasının istendiğini belirtti. Altuğ, kendilerinin ise, şehitlik kavramının Kur'an-i ve İslami bir kavram olduğu ve Türkiye'de vatan savunmasında şehit olan asker ve polisler için kullanılan terimin IŞİD'in kullandığı gibi algılanmadığını ifade ettiklerini söyledi. "Dini bir kurumdan, dini bir terime mesafe konması isteniyor" diyen Altuğ, bunun bahane olarak öne sürüldüğünü ve kararın genel siyasi ortam nedeniyle alındığını söyledi. Altuğ," Amaçları üzüm yemek değil" diye konuştu.

Altuğ, din dersleri konusunda işbirliğinin ise sürdüğünü söyledi. Din dersleri konusunda tam tersi bir atmosfer içerisinde çalışmaların olumlu yönde ilerlediğini ifade eden Altuğ, "Bu noktada bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Bakanlık yetkilileriyle Salı günü görüştük, öyle olumsuz bir hava yoktu. İki konunun birbiriyle bir ilişkisi yok zaten. Din dersi uzun vadeli bir çalışma" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında düzenlenen Köln mitinginin ardından DİTİB'e "Türkiye'den yönetildiği ve Erdoğan'ın Almanya'daki kolu" olduğu eleştirileri getirilmişti. NRW Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) da, mitingin ardından DİTİB'in konumunun tartışmalı olduğu yönünde açıklamada bulunmuştu. - Dortmund

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Köln Politika Güncel Haberler

title