Haberler

Taşıma Belgesi Olmayan Midibüs, Üniversitelilere Mezar Oldu

Güncelleme:

Erciyes Dağı yolundaki kazada 7'si üniversiteli 11 kişiye mezar olan midibüsün, şehirler arası taşıma belgesi ve kar lastiğinin olmadığı ortaya çıktı.

Erciyes Dağı yolunda dün akşam meydana gelen katliam gibi kazada 7'si üniversite öğrencisi 11 kişiye mezar olan midibüsün, şehirlerarası taşıma belgesi ve kar lastiğinin olmadığı, arka lastiklerinin kaplama olduğu, fenni muayenesinin yapılmadığı, sürücünün dağdan inişte daha güvenli olan Hisarcık yolunu değil, buzlanma nedeniyle daha riskli olan kuzeydeki Hacılar yolunu tercih ettiği ortaya çıktı.

AKŞAM SAATLERİNDE DÖNECEKLERDİ

Niğde Üniversitesi Ulukışla Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ve yakınları dün günü birlik gezi için otomobil ve midibüslerden oluşan 14 araçlık konvoyla Kayseri'ye gelip Erciyes Dağı'na çıktı. Tekir Yaylası'nda bir süre gezip eğlenen öğrencilerle yakınları akşam saatlerinde dönüşe geçti.

Kafiledekilerin bir bölümü araçlarıyla önceden inişe geçerken, öğrencilerin bindiği 51 AR 105 ve 51 HV 762 plakalı midibüsler arkaya kaldı. Midibüslerin sürücüleri, Erciyes Dağı'ndan inişte bu mevsim buzlanma nedeniyle riskli olan Hacılar İlçesi yolunu takip etti.

FRENLERİN TUTMADIĞINI FARK ETTİ

Sürücüler rampa aşağı keskin virajların bulunduğu yoldan sürekli fren yaparak inmeye başladı. Hacılar İlçesi yakınındaki Mezarlık Mevkii'ne gelindiğinde sürücü Durmuş Ozan, yönetimindeki 51 AR 105 plakalı midibüsün frenlerinin tutmadığını fark etti. Sürücü, kontrolünü yitirdiği midibüsü durdurabilmek için son bir hamleyle kenardaki elektrik direğine yönlendirdi. Direğe çarpan tıklım tıklım dolu midibüs şarampole devrilirken, yolcular bazıları dışarı fırladı, bazıları araçta sıkıştı.

ÖTEKİ MİDİBÜS YERDE YATAN YARALILARA ÇARPTI

Savaş alanına dönen kaza yerine sağlık ve trafik ekipleri gelirken, yaklaşık 10 dakika sonra gelen ve kafiledeki üniversitelileri taşıyan Adem Akpınar yönetimindeki 51 HV 765 plakalı midibüs hızını alamayarak, yaralıları sedye ile ambulansa taşıyanlara ve yerdeki yarılara çarparak sürükledi.

Zincirleme kaza faciaya dönüşürken, çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi. Kazada yaralanan 31 kişi uzun uğraşlardan sonra ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Kaza yerinden toplanan cesetler, otopsi için Adli Tıp morguna kaldırıldı.

ÖLENLERİN KİMLİĞİ

Hafta sonu geldikleri Erciyes Dağı yolundaki kazada ölen ve Adli Tıp'ta yapılan otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilen 7'si üniversite öğrencisi 11 kişinin kimliği şöyle:

Mehmet Tosun, Coşkun Coşkun, Celal Coşkun, Alpay Bahadır Utar, Melike Velioğlu, Hüseyin Baran, Rabia Gürbüzoğlu, Ecenur Kılıç, Tuğba Çanlı, Ebru Salmanoğlu ve Çiğdem Gürbüzoğlu.

Ölenlerden Coşkun Coşkun ve Celal Çoşkun'un kazadaki yaralılara yardım etmek isterken, ikinci midibüsün altında kalan Kayserili iki akraba olduğu saptandı.

YARALANANLARIN KİMLİĞİ

Kazada yaralanarak hastanelerde tedaviye alınan 31 kişi de şunlar:

Onur Mert Demir (19), Ömer Faruk Yılmaz (20), Yasin Polat (21), Alpaslan Kaplan (19), Abdülkerim Atak (22), Yeliz Olgun (20), Tuğçe Aksu (21), Büşra Baran, Ayşe Akşit (22), Beşir Kazan (20), Oya Demirkol (22), Enes Dalkıran (20), Mahmut Müjde (21), İbrahim Soydaş (Ambulans şoförü), Ünal Tokay (18), Yağmur Öztürk (15), Hüseyin Argut (26), Uğur Doğan, Şeyma Akçakoca, Hacer Polat, Hamza Çoban, Gökhan Çekilmez, Feyyaz Tello, Selma Balta, Cansu Çakmak, Zekeriya Barzo, Mustafa Özdemir, Hayri Gözler, Gamze Koçtaç, Veysel Tavlı (24) ve Ercan Tohan (20).

KAZA YAPAN MİDİBÜS ALLAH'A EMANET

Kazadan sonra iki midibüsün sürücüleri Durmuş Ozan ve Adem Akpınar gözaltına alındı. Sürücülerin sorguları sürerken, üniversitelilere mezar olan Durmuş Ozan yönetimindeki 51 AR 105 plakalı midibüsün şehirlerarası taşımacığa elverişli olmadığı ortaya çıktı.

KAR LASTİĞİ YOK

2002 model bu midibüsün ticari araçlarda her yıl yapılması zorunlu fenni muayeneyi 2 yıldır yaptırmadığı, şehirlerarası taşıma belgesinin (D-1 ve D-2 ) olmadığı, ticari araçlarda zorunlu olan kar lastiği takmadığı ve arka lastiklerinin ise kaplama olduğu belirlendi.

BAŞKA GÜZERGAH KULLANMASI SONLARI OLDU

Ağır yaralı olan ve halen tedavi altında bulunan sürücü Durmuş Ozan'ın, böyle bir araçla, Hisarcık yolunu değil de dağın kuzeyindeki riskli Hacılar yolunu tercih etmesi ve rampa aşağı inişte sürekli fren kullanması nedeniyle balatalarının ısınmasının kazaya davetiye çıkardığı yorumu yapıldı.

ERCİYES DAĞI'NA ÇIKIŞTA SIKI KONTROL

Kazanın ardından Kayseri- Hacılar- Erciyes karayolu ulaşıma kapatıldı. Bu sabahtan itibaren Erciyes dağının 2 bin 150 metresinde bulunan tesisler bölgesine Kayseri kent merkezinden ve Develi ilçesinden giden araçların kar lastiği, minibüs, midibüs, otobüs gibi araçlarında yetki belgelerinin bulunup, bulunmadığı trafik ekiplerince kontrol edilmeye başlandı. Kar lastiği bulunmayan araçların geçişine izin verilmedi.

Trafik ekipleri, Erciyes dağına toplu taşıma yapan araçlarda takoğraf, yetki belgesi, tur belgesi, kar lastiği uygulamasını gün boyu sürdürdü.

ÜNİVERSİTE YASTA

Niğde Üniversitesi internet sitesinde, kazayla ilgili başsağlığı yazısı yer aldı. İnternet sitesinin giriş sayfasında siyah zemin üzerine 'Acımız, büyük başımız sağ olsun. Yaşamını yitiren öğrencilerimize Allah'tan rahmet, yaralı öğrencilerimize acil şifalar dileriz' yazıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kayseri Hacılar Erciyes Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500

Yorumlar (10)

gülü novruzluziba.novruzlu.99@mail.ru:

ALLAH ölen kardeşlerimize rahmet el?sin

5
0
yanıtYanıtla
nurcan kabaklıkabakli_51@ho3tmail.com:

insan hayatı bu kadar ucuzmu o şöförler müebbet yargılanmalı

3
0
yanıtYanıtla
durakoğulları taşımacılık....durakogullari@59:

belge kontrolleri insanlar ölmeden yapılsaydı daha iyi olurdu bu insanlarda ölmeyeceklerdi ...

1
1
yanıtYanıtla
BİTLİSLİ SEDATsedat.kayaoglu@hotmail.com:

KENDİ ÇOCUKLARIM İLKÖĞRETİMDE VE LİSEDE HEP BANA KIRGIN OLDULAR SEBEBİ İSE OKULLAR TARAFINDAN BİLİNÇSİZCE DÜZENLENEN HİÇ BİR GEZİYE GÖNDERMEDİĞİM İÇİN.HER YIL BUNA BENZER BİR KAÇ KAZA HABERİ DUYUYORUZ.ÖZELLİKLE İLKÖĞRETİM OKUL YÖNETİCİLERİ BU HATAYI ÇOK YAPIYOR O KADAR GENCİN SORUMLULUĞUNU NASIL ÜSTLENİYORLAR ANLAMIŞ DEĞİLİM.BİRDE ACEMİ DAĞCILAR SORUNU VAR ODA AYRI BİR SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ.YAKIN TARİHTE DAĞDA KAYBOLAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ HABERLERİNİDE DUYARSINIZ KAZA GELİYORUM DİYOR.

2
0
yanıtYanıtla
A.B.bicerali10@gmail.com:

Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye tam bir araç hurda deposu. Kaza yapan araç gibi binlercesi yollarda. Seyahat etmek isteyen grupların araç kiralarken taşıma yetki belgelerinin olup olmadığına bakmaları gerekir.

1
0
yanıtYanıtla
...betulyar@hotmail.com:

zaten kontroller de insanlar öldükten sonra yapılır hep...

1
0
yanıtYanıtla
ferhatferhatpakkan@hotmail.com:

o nasıl bi söz ya.. adam bildiğin kaza yapmak için yola çıkmış.. Ne Allaha emaneti!.. böyle saçma deyimler kullanıp Allahın adını küçümsemeyin!.. Bu haberi gören herkesi eli yakanızda olsun mahşerde!.. bu deyim sizin sayenizde yayılırsa siz de yaydığınız bu Allaha hakaret sayılabilecek söz sayesinde mahşerde çok zorlanacaksınız.. tabi inanıyorsanız umrunuzda olur..

1
0
yanıtYanıtla
orbaybayosmanli@yahoo.fr:

Boyle kazalar nedense her zaman turkiyede oluyor. Fransada 35 milyon araba var, almanyada 45 milyon ama her iki ulkede senede 2000 veya 3000 insan hayatini kayip ediyor kazalardan dolayi. Turkiyede, bu boyle degil. 10 milyon araç var, her sene 10000 bine yakin insan hayatinni kayip ediyor. Bu trfigin ne kadar kaos içinde oldugunu gosterir. tabi suruculerin çogu ehliyetlerini bakkaldan alir gibi aliyorar. herkes biliyor ki, turkiyede 1000tl VER, ehliyeti arabaya hiç binmedigin halde alirsin... Bu degismezse, daha boyle vahim tablo çok goruruz. Allah bu çoçuklarin ailelerine sabir versin....

0
1
yanıtYanıtla
aaaerkam_64@hotmail.com:

hr ben diyarbakırda 500 tl ye ehliyet satanları çok gördüm.. malesef oluyo böyle işler.

yanıt0
yanıt0
lütfullah durak.durakogullari@59hotmail.com:

korsan taşımacılık hat safhada.kanunları çıkarmak dehil uygulamaya koymak gerek. yollar bu gibi her şeyi noksan araçlarlan dolu örneğin kar lastiği yok .yolcu taşıma belgesi yok.aracın sigortası yok .fenni muhayne yok.ticari araç kullanma yaşı 63e kadardır 65 yaşındada ticari araç kullananlar var...bu gibi kaza haberlerini her zaman okuycaz okumaya devam edeceğiz...allah kimselere bu acıyı yaşatmasın allah ölenlere rahmet aylelerine sabır selamet versin ........

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title