Haberler

Alışveriş Sitelerinin Denetim Altında Olması Gerekir"

TÜDER Genel Başkanı Ağaoğlu: "İsteyen herkes internet sitesi açarak hayali satış gerçekleştirebiliyor.

SEMİH YÜKSEL - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, isteyen herkesin açtığı internet sitesiyle hayali satış yaparak tüketicileri kandırabildiğini belirterek, internet sitelerinin denetim altında olması gerektiğini söyledi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin internet aracılığıyla oturdukları yerden satın almak istedikleri ürünleri kıyaslamaları gerektiğini kaydederek, alternatiflerle karşılaştırmaları gerektiğini anlattı.

Son zamanlarda tüketicilerin rağbet gösterdiği ürünlerin başında akıllı telefonların geldiğine dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"İnternet sitelerinde gezinerek ürün satın almak isteyen tüketiciler, günümüzde büyük rağbet gören akıllı telefonları beğeniyor ve teklif edilen ucuz fiyata aldanarak siparişlerini veriyor. Bu noktada genellikle tüketiciden kredi kartı bilgileri istenmeden satış gerçekleştiriliyor. Ödemenin ürün tesliminde yapılacağı ifade edilerek, tüketicinin güvende hissetmesi sağlanıyor. Üstüne üstlük ürünü tüketiciye teslim eden kargo firmasının PTT gibi bir devlet kurumu olması da bu güveni pekiştiriyor."

Tüketicinin kargo bedelini ödemeden ürünü teslim alamadığını ve kontrol edemediğini öne süren Ağaoğlu, "En önemli sorun da bundan kaynaklanıyor. Tüketici, haklı olarak ürünün bedelini ödemeden önce paketi açmak istiyor ancak kargo görevlisi izin vermiyor. Böylelikle pakette sipariş edilen ürün olsa bile üründe hasar söz konusuysa tüketici teslim anında hasarlı olduğunu kanıtlayamıyor ve hak arayamıyor" diye konuştu.

Ödeme yapıldıktan sonra tüketicilerin itirazlarına rağmen kargo şirketinin sorumluluk kabul etmeyerek, parayı tüketiciye iade etmediğini ileri süren Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Oysa 4077 sayılı Tüketici Kanunu'nun 9/A maddesine göre, 'tüketici satın aldığı her ürünü herhangi bir gerekçe göstermeksizin 7 gün zarfında iadesini yapma hakkına' sahip. Tüketiciler akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünleri beklerken, aldıkları paketlerden Çin malı 3-5 lira değerindeki kol saati, küçük hoparlör, oyuncak hatta salatalık çıktığını görüyor. Bu noktadan sonra tüketicilerin satıcıya ulaşarak ödedikleri bedelleri geri alma çabaları da sonuçsuz kalıyor. Çünkü bu firmaların kargo zarfına yazdıkları adresler sahte çıkmakta, internet sitelerinde ilan ettikleri cep telefonlarının numaraları da bir süre sonra kapanmaktadır. Sonuçta tüketici kaderiyle baş başa bırakılmaktadır."

"Her isteyen alışveriş sitesi açmamalı"

"İnternette açılan alışveriş sitelerinin denetim altında olması gerekir" diyen Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnternet üzerinden alışverişler Tüketici Kanunu içinde 'Mesafeli Sözleşmeler' başlığıyla yer almasına rağmen bu tür ticaret yapmak isteyenler için kapıdan satış firmalarında olduğu gibi Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğünden izin alma şartı bulunmuyor. İsteyen herkes internet sitesi açarak hayali satış gerçekleştirebiliyor. Bu yöntemle birçok tüketici mağdur edilebilmektedir. Tüketicilerin mağdur edilmemesi konusunda kargo şirketlerine de büyük görev düşüyor. Kargo firmaları teslim anında tüketiciden yaptıkları tahsilatı asgari 15 gün boyunca bloke etmeli, tüketicinin onayıyla satıcıya ödeme yapmalıdır. Mağdur tüketicilere de önerimiz sahte veya istemedikleri ürünle karşılaştıklarında cayma bildirimlerini mutlaka satıcının yanında paketi getiren firmaya da vermeleridir." - Kastamonu

Kaynak: AA / Güncel

Aydın Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title