Haberler

Akrabalarıyla Evliler, Çocuklarının Evliliğini Onaylıyor

Güncelleme:

Bursa'da UÜ tarafından ortaklaşa yapılan 'Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim Bölgesi Araştırması', akraba evlilikleri hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Bursa'da Nilüfer İlçe Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından ortaklaşa yapılan 'Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim Bölgesi Araştırması', akraba evlilikleri hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Doç. Dr. Alparslan Türkkan, akraba evliliği yapan kadınların, çocuklarının da akraba evliliği yapmasını onayladıklarını söyledi.

Nilüfer Belediyesi ve UÜ. arasında 2001 yılında yapılan protokolle 'Nilüfer'de Halk Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Bölgesinde Yapılan Bilimsel Araştırmalar' projesinde elde edilen veriler kitap haline getirildi. Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencilerin de dahil olduğu projede 13 yılda 25 bin kişiye ulaşıldı. Uludağ Üniversitesi Rektörlük Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtıma Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, UÜ. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güllülü, UÜ. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Kayıhan Pala, kitabın editörlüğünü gerçekleştiren Doç. Dr. Alparslan Türkkan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Türkiye'de halk sağlığı modelinde örnek bir uygulama başlattıklarını belirterek, 2008 yılında Sağlıkta Dönüşüm Yasası ile bu çalışmanın engellendiğini kaydetti. Çalışmanın devam etmesi halinde 170 bin vatandaşa ulaşmayı planladıklarını dile getiren Bozbey, ancak 25 bin kişiye halk sağlığı hizmeti verebildiklerini söyledi. Bozbey, halk sağlığı çalışması ile bir çok projeye de imza attıklarını vurguladı.

UÜ. Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, araştırmanın öğrenciler için birinci basamak tedavide önemli bir tecrübe olduğunu ifade etti. Kent sorunlarının masaya yatırıldığını dile getiren Dilek, 300'ün üzerinde araştırmaya imza atıldığını söyledi.

ENGELLİLİKLERİN YÜZDE 88'İ SONRADAN

Kitabın editörlüğünü gerçekleştiren Doç. Dr. Alparslan Türkkan ise, kitapta halk sağlığının farklı alanlarında yapılan çalışmaların yer aldığını belirterek şunları kaydetti:

"Kendi sağlığını en kötü algılayanlar mavi yakalılar ve işsizler. Orta ve büyük işveren ile beyaz yakalılar kendi sağlıklarını daha iyi algılıyorlar. Geçim sıkıntısı çekenlerin, dört kat daha kötü sağlık algısı var. Türkiye'de engellilik oranını net bilinmezken, biz Nilüfer'de bu oranı biliyoruz. İlçede 10.8 oranında engellilik var. Bunların yüzde 88.8'i hastalıklar ve kazalar nedeniyle sonradan oluşmuş."

'ÖLÜM NEDENLERİ KAZALAR VE KALP'

Ölüm nedenlerine geldiğimizde 5 ile 64 yaş arasında Nilüfer'de trafik kazalarının ön plan çıktığını gördüklerini anlatan Doç. Dr. Alparslan Türkkan, "65 yaş ve üzerinde ise birinci sırada kalp yetmezliği var. Nilüfer'de bebek ölümleri Türkiye ortalamasından düşük. Bu ölümlerin önlenebilir olmadığını gördük. Bölgedeki gebelerin yüzde 50'ye yakınında anemi olduğunu, annelerin eğitim durumu arttıkça çocuklarda anemi durumunun azaldığını gördük" dedi.

AKRABA EVLİLİĞİ SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ GÖRÜNMÜYOR

Huzurevinde ve bölgede yalnız yaşayan yaşlıların, aileleri ile birlikte yaşayanlara göre daha büyük risk altında olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Alparslan Türkkan, "Akraba evliliği yapanların öğrenim seviyesi düşük. Çarpıcı olan ise akraba evliliği yapan kadınlar,  çocuklarının da akraba evliliği yapmasını onaylıyor. Çocukların sağlığı açısından risk olmadığını düşünüyorlar. Okullarda genel taramalarda en büyük sorun diş çürükleri. Çocukların yüzde 70'inde diş çürüğü var. Yüzde 10'unun gözlerinde problem var" diye konuştu.

EV KAZALARININ ÇOĞU ANNE BABA YANINDA OLUYOR

Bazı kuyu suyu analizleri yaptıklarını da dile getiren Doç. Dr. Alparslan Türkkan, 332 örnekten yüzde 67'sinin kirli olduğuna dikkat çekti. Ev kazalarının çok olduğunun altını çizen Doç. Dr. Türkkan, "Ev kazalarının 0- 6 yaş grubunda erkeklerde fazla olduğunu, en çok düştüklerini ve başlarını yaraladıklarını gördük. Yüzde 75'inin bir sağlık kurumuna götürülmediğini ve yüzde 66.3'ünün yaralandıklarında anne ve babaları yanında olduğunu tespit ettik" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Mustafa Bozbey Kamil Dilek Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title