Haberler

Akkarınlı Ebabil Kuşları Yumurtadan Çıkmaya Başladı

Akdeniz Üniversitesi ile İsviçre'deki Sempach Kuş Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü araştırma çalışması kapsamında Pırasalı Adası'nda 158 yuva tespit edildi.

Kumluca ilçesine bağlı Adrasan beldesindeki Pırasalı Adası'nda yaşayan akkarınlı ebabil kuşları, yumurtalarından çıkmaya başladı.

Akkarınlı ebabil kuşlarının (Apus melba) Türkiye ve Doğu Avrupa'daki yaşamları hakkında, İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsü ile Akdeniz Üniversitesince bu yıl başlatılan araştırma çalışmaları devam ediyor.

Doktorasını kuşların göç ekolojileri ve davranışları üzerine yapan Akdeniz Üniversitesi Alanya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç ve ekibi tarafından yürütülen araştırmalarda 158 yuva tespit edildi.

Türkiye'de en çok Kumluca'ya bağlı Adrasan beldesi, Pırasalı Adası'na yaşadıkları belirtilen akkarınlı ebabil kuşlarıyla ilgili yapılacak çalışmalar sonunda göç rotaları, yaşam etkinlikleri, yuvalama ve yumurta sayıları ve varsa kendilerine özgü hikayeleri ortaya çıkarılacak.

Yrd. Doç. Dr. Hakan Karaardıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayı başında başlattıkları çalışmalarda tespit ettikleri 158 yuvadan bu yılın ilk yavruların çıkmaya başladığını söyledi.

Adanın kayalık olması, akkarInlı ebabillerin de yuvalarını kayalıkların arasına yapmaları nedeniyle ulaşılamayan çok sayıda yuva olduğunu vurgulayan Karaardıç, bölgede binden fazla akkarınlı ebabil kuşu olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Karaardıç şu bilgileri verdi:

"Her yuvada ortalama üç yumurta tespit ettik. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl için bin ile bin 500 civarında yavru hayata 'Merhaba' diyecek. Yürüttüğümüz çalışmada, yuva sayısı, yuvadaki yumurta sayısı, yumurtadan çıkan ve hayatta kalan yavru sayısı, göç rotaları, göçten sonra tekrar geri gelmeleri hakkında bilgiler edineceğiz."

Akkarınlı ebabil kuşlarıyla ilgili araştırma çalışmalarının İsviçre Sempach Kuş Araştırma Enstitüsünden Dr. Felix Liechti ile ortaklaşa ve eş zamanlı yürüttüklerini hatırlatan Karaardıç, en az iki yıl sürecek çalışmalar sonunda ortaya çıkacak veri ve bilgilerin, bilimsel olarak yayımlanacağını bildirdi.

Kanat uzunlukları 50 santimi geçebiliyor

Beslenmesini havada avlanarak gerçekleştiren bu kuş türü, diğer ebabil kuşlarından karınlarındaki beyazlıkla ayırt ediliyorlar. Zaman zaman kırlangıçlarla da karıştırılabilen akkarınlı ebabil kuşları, genellikle kayalık ve yüksek çatılara yuva yapıyor. Küçük yapılı bir kuş olmasına rağmen, kanat uzunlukları 50 santimi aşabiliyor. Batı Avrupa'dan Hindistan'a kadarki bölgede yaşadıkları bilinmekle beraber, genellikle kış aylarını Afrika'da geçiriyorlar. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Karaardıç İsviçre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim elendi, Survivor kim gitti 9 Mayıs Perşembe? #129488 #128148 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 32. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 9 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kur'an'daki en faziletli sureler hangileri? Hangi sure en önemli? John Wick 4 filmi oyuncuları kim? John Wick 4 filmi konusu, oyuncuları ve John Wick 4 özeti! En Sık Görülen Rüyalar ve Anlamları: Bilinçaltının Gizemli Dünyası İnci Taneleri CANLI izle! 9 Mayıs İnci Taneleri 14. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! 10 Mayıs Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 10 Mayıs burç yorumları nedir? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 11. bölüm TRT 1 HD izleme linki! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 9 Mayıs günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title