Haberler

Aile Hekimliklerindeki Engeller Kalkacak

Güncelleme:

Engellilerin sağlık hizmeti alırken güçlük yaşamaması için aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere tüm binalarda düzenleme yapılacak.

Selma Bıyıklı Adabaş - Engellilerin sağlık hizmeti alırken güçlük yaşamaması için aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere birinci basamaktaki tüm binalarda düzenleme yapılacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy, birinci basamak sağlık hizmeti verilen binalarda engellilere yönelik yapılması gereken düzenlemeleri genelgeyle duyurdu.

Aksoy, genelgede, Özürlüler ve Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici 2. maddesine göre "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla gerçek ve tüzel kişilerce yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların" engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi için tanınan sürenin 7 Temmuz'da sona erdiğini bildirdi.

Yasaya göre yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin 5 bin-25 bin lira arasında para cezasına çarptırılacağını anımsatan Aksoy, engellilerin sağlık hizmetlerine tam ulaşabilirliğinin ivedilikle sağlanması ve bu cezalarla karşı karşıya kalınmaması için başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere halk sağlığı müdürlüklerinin tasarrufundaki tüm binalarda engellilere yönelik çalışmaların hızlandırılarak, 7 Temmuz'a kadar bitirilmesi gerektiğini belirtti.

-İllerde komisyonlar kurulacak-

Genelgeye göre, halk sağlığı müdürlüklerinde şu çalışmalar yürütülecek:

-Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun daha önce yayınladığı Sağlık Kurumlarında Özürlü Bireyler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Rehberi'ndeki standartlar esas alınarak gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için illerde birer komisyon kurulacak.

-Binalar, "Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Ulaşılabilirlik Tespit Formu" kullanılarak, 15 Mart'a kadar bu komisyon tarafından denetlenecek.

-Denetimler sonucunda her sağlık tesisi için bu formlardan doldurulacak.

-Toplanan bu verilerle her il "Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Ulaşılabilirlik İl Değerlendirme Formu" doldurarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na gönderecek.

-Engellilere yönelik düzenlemelerin sonuçlarının yasada tanınan süre öncesinde değerlendirilebilmesi için bu formlar güncellenerek 25 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na iletilecek.

-Nelere bakılacak-

Değerlendirme yapılırken otoparklar, bina girişleri, tesis giriş çıkışları, rampa eğimleri ve sahanlık alanları, giriş merdiven ve rampalarında korkuluk ve küpeşte, bina içi kapılar, poliklinikler, engelli tuvaletleri, bina içi yatay ve dikey dolaşım, yönlendirme ve işaretler, acil durum ve bina tesisi gibi hususlara dikkat edilecek.

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Selma Bıyıklı Adabaş Sağlık Bakanlığı Mustafa Aksoy Türkiye Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title