Haberler

Afganistan'ın Güneyinde Su Sıkıntısını Azaltmak İçin Yeni Barajlar İnşa Ediliyor

Güncelleme:

Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayeti üzümleri ve narlarıyla ünlüydü ancak bu meyvelerin üretimi yıllar süren kuraklıktan kötü şekilde etkilendi.

Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayeti üzümleri ve narlarıyla ünlüydü ancak bu meyvelerin üretimi yıllar süren kuraklıktan kötü şekilde etkilendi. Vilayette akut su sıkıntısını hafifletme çabaları kapsamında üç yeni baraj inşa ediliyor.

KANDAHAR, 17 Temmuz (Xinhua) -- Afganistan'ın güneyindeki Kandahar vilayetinde yıllar süren kuraklığın sonucu olan ve yerel tarımsal üretimi kötü şekilde etkileyen akut su sıkıntısını hafifletmek için üç yeni baraj inşa ediliyor. Vilayetin dini lideri Molla Abdül Khaleq, yeni barajların vilayetin Şah Vali Kot ve Sipin Boldak ilçelerinde yer aldığını söyledi. Khaleq'in verdiği bilgiye göre Sipin Boldak ilçesindeki baraj 2,3 milyon metreküp su tutması için tasarlandı ve inşaatı 35 milyon afganiye (yaklaşık 400.000 ABD doları) mal olacak. Diğer iki baraj da Şah Vali Kot ilçesinin Manda Kanda ve Lawal Şah Vali Kot bölgelerinde bulunuyor. Khaleq, "Manda Kanda'da inşa edilecek barajın kapasitesi 1,7 milyon metreküp ve maliyeti de 50 milyon afgani olacak" dedi. Kısa süre önce Xinhua'ya konuşan Khaleq, "Taliban'ın dini lideri Molla Hibetullah Ahundzade beni Şah Vali Kot ve Sipin Boldak ilçelerinde üç tane baraj inşa etmekle görevlendirdi" diye ekledi.

Afganistan'ın Kandahar vilayetindeki yeni baraj inşaatının şantiyesi, 14 Temmuz 2022. (Fotoğraf: Arghand/Xinhua)

Kandahar vilayeti üzümleri ve narlarıyla biliniyordu ancak bu meyvelerin üretimi yıllar süren kuraklıktan kötü şekilde etkilendi. Yerel çiftçiler bahçelerini ve tarım arazilerini sulamak için kuyular kazdı fakat çok sayıda kuyu açmak taban suyunun daha da azalmasına sebebiyet vererek daha çok probleme neden oldu. Üç yeni baraj, Afganistan'ın güneyindeki en büyük şehir olan Kandahar'a su sağlayan Dahla Barajı'nı besleyen tek kaynak olan Arghandab Nehri dışında dağlık bölgede bulunan başka bir nehrin üzerine inşa ediliyor. Dahla Barajı'nda şu anda çok az su var ve Arghandab Nehri'ndeki su seviyesi ise kıyısındaki tarım arazilerini bile sulayamayacak kadar düştü. İnşaatların ne zaman tamamlanacağı bilgisini paylaşmayan Khaleq'e göre, yeni barajların iki milyon akreden (yaklaşık 810.000 hektar) fazla tarım arazisini sulama kapsamına alması planlanıyor. Çiftçi Muhammed Şerif, "Barajların tamamlanmasıyla birlikte Kandahar'daki su kıtlığı problemi sona erecek ve ben kişisel olarak bu hayati projeleri destekliyorum" dedi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Afganistan Kandahar Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title