Haberler

UKRAYNA'DAN GELEN 4 BİN 8 TÜRK ÜNİVERSİTELİNİN EĞİTİM ALMASI İÇİN ŞARTLAR AÇIKLANDI

Güncelleme:

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna'daki savaştan kaçıp Türkiye'ye dönen öğrencilerin öğrencilik haklarıyla ilgili alınan kararları açıkladı.

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna'daki savaştan kaçıp Türkiye'ye dönen öğrencilerin öğrencilik haklarıyla ilgili alınan kararları açıkladı. Özvar, öğrencilerin Türkiye'de alacakları eğitimin şartlarına ilişkin, Kayıt yılındaki ÖSYSYKS'ye girmiş olmaları ve ÖSYSYKS'de başarı sıralaması şartı aranan programlar için başarı sırası şartını, ÖSYSYKS'de başarı sırası aranmayan alanlarda, Türkiye'de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma şartını, Özel yetenek programlarında ise üniversitelerin ilgili yılın ÖSYSYKS'de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olma şartını sağlamaları gerekir dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Ukrayna'dan gelen öğrencilerin özel öğrencilik şartlarını açıklayacağı basın toplantısı düzenledi. Toplantı, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda gerçekleşti. Toplantıya, Özvar'ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Topçuoğlu ve Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz katıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar Ukrayna'daki yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarına kayıtlı olan öğrencilerin yatay geçiş başvurularının değerlendirilebilmesine ilişkin şartları açıklayarak, Kayıt yılındaki ÖSYSYKS'ye girmiş olmaları ve ÖSYSYKS'de başarı sıralaması şartı aranan programlar için başarı sırası şartını, ÖSYSYKS'de başarı sırası aranmayan alanlarda, Türkiye'de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma şartını, Özel yetenek programlarında ise üniversitelerin ilgili yılın ÖSYSYKS'de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanına sahip olma şartını (üniversitelerin, istedikleri takdirde özel yetenek sınavı yapma hakkı saklıdır), Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları önlisans eğitimlerini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına saydırarak kayıt yaptıranların da yukarıdaki şartları, sağlamaları gerekir. Yurt dışından ülkemizdeki bir üniversiteye yatay geçiş yapmak için öncelikle kayıtlı olunan üniversitenin tanınması gerekiyor. Bundan sonra ise yatay geçiş başvurusunda bulunacak adayın Türkiye'deki ÖSYS-YKS sınavlarına girip girmediği tespit edilecek, girmiş ise aldığı puana göre bir değerlendirme yapılacaktır. ÖSYS-YKS'ye girmemiş ise, adayın kabul edilen SAT ve Abitur gibi uluslararası bir sınava girip girmediğine ve girmiş ise aldığı puanlara bakılacaktır. Aday bu sınava da girmemiş, fakat Ukrayna'daki bir üniversiteye kayıt yaptırmış ise, o adayın kayıt yaptırdığı üniversitenin, uluslararası üniversite sıralamalarında kabul edilen bir seviyede olup olmadığına göre değerlendirme yapılacaktır. Özel öğrencilik statüsü için bu şartlara bakılmayacaktır dedi.

ÖĞRENCİ SAYISI 4 BİN 8

Özvar, Ukrayna'dan gelen Türk öğrenci sayısını da açıklayarak, Yükseköğretim Kurulu web sayfası aracılığıyla bizlerle bilgisini paylaşan öğrenci sayısı toplam 4 bin 8'dir. Dikkat çekici oranları dikkate aldığımızda başvuruda bulunan öğrencilerin %20'si İstanbul'da, %6'sı İzmir, %5'i Ankara, %5'i Şanlıurfa, %4'ü Antalya, yine % 4'ü İçel, yüzde 3,5'u Hatay, yine 3,5'u Mardin'de ikamet etmektedir. Geriye kalan % 49'luk kısım diğer 70 ile dağılmış vaziyettedir. Öğrencilerin 3bin 218'i erkek, 789'u kadın öğrencidir. Başvuruda bulunan 4 bin 8 öğrencinin Ukrayna'daki çeşitli üniversitelerin 102 programa kayıtlı oldukları verdikleri beyana göre anlaşılmaktadır. Başvuruda bulunanların %29'u tıp fakültesi, %10'u diş hekimliği, %9'u hukuk fakültesi ve % 5,5'u mimarlık öğrencisidir. Bu dört programa kayıtlı olduğunu beyan eden öğrencilerin toplam başvuranların içindeki oranı % 54,5'u bulmaktadır. Başvuruda bulunanların %74'ü daha önce Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS'ye girmiş öğrencilerdir. % 26'sı ise, verdikleri beyana göre Türkiye'de YKS'ye girmemişlerdir. Öğrencilerin yaklaşık yüzde 60'ı hazırlık, 1 ve 2. sınıfa kayıtlıdır. Başvuruda bulunanların beyanlarına göre, toplam 106 Ukrayna üniversitesinde öğrenci olarak bulunmaktadır. Sayısı 4 bini aşan başvuranların yüzde 50'si bu üniversitelerin 5'inde kayıtlıdır diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Bakmadan Geçme

BARCELONA'DAN GALATASARAY'A! #9917 İlker Gündoğan Galatasaray'a mı geliyor? Galatasaray'dan büyük teklif... 15 Mayıs hangi burç? 15 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 15 Mayıs tarihi hangi burç olur? Sürücüleri üzen haber! Otoyol ve köprü ücretlerine zam mı geldi? Otoyol ne köprü ücretleri kaç TL oldu? Gürsel Erol kimdir? Halk Tv konuğu Gürsel Erol kaç yaşında, nereli? Gürsel Erol biyografisi! HPV aşısı nedir? Kimlere yapılmaz? Resmi Gazete bugün (15 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Tayfun Duygulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Tayfun Duygulu kaç yaşında, nereli? Tayfun Duygulu biyografisi! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 15 Mayıs Çarşamba Survivor yeni bölüm! 15 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Kurban Bayramı ne zaman 2024, kaç gün kaldı? #128046 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bugün hangi maçlar var? #9917 Bugün maç var mı? 15 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Survivor'da haftanın 2. Eleme adayı kim oldu? Survivor'da dün ne oldu? #128250 Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs!
Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title