Haberler

ABD'ciler ve Kübacılar!

Meclis'te Yabancı Ülke Parlamentolarıyla İlişkileri Güçlendirmek Üzere Kurulan Dostluk Grupları'nda, İki Partinin Tercihi ABD Olurken, Birininki Küba Oldu. DTP'liler ise...

Meclis'te yabancı ülke parlamentolarıyla ilişkileri güçlendirmek üzere kurulan Dostluk Grupları'nda, AKP ve MHP milletvekillerinin tercihi ABD olurken, CHP milletvekillerinin en yoğun ilgi gösterdiği dostluk grubu Küba oldu. Meclis'te dostluk gruplarına en az ilgiyi gösteren parti ise DTP oldu. DTP'den henüz 4 milletvekili dostluk gruplarına üye olmak için başvurdu.Dostluk grupları, yavaş yavaş yönetimlerini belirlemek üzere seçimlerini yaparken, Meclis'te halen, ABD, İtalya, Macaristan, Fransa, Kazakistan, Brezilya, Mısır,Estonya, Makedonya ve Sudan Parlamentolararası Dostluk grupları seçimlerini yaptı. Yapılan seçimlerde, 9 Dostluk Grubu'nun başkanlığını AKP'li milletvekilleri üstlenirken, Türkiye-Mısır Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına ise MHP Konya Milletvekili Faruk Bal seçildi.

Meclis'te yoğun gündem maddeleri arasında yabancı ülke parlamentoları ile ilişkileri geliştirmek üzere dostluk grupları da birer birer kurulmaya başlandı. TBMM'de halen ABD, İtalya, Fransa, Macaristan, Brezilya, Kazakistan, Mısır, Estonya, Makedonya ve Sudan Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun yönetimleri belirlendi. Meclis'te en yoğun ilgiyi gören Dostluk Grubu olan Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu seçilirken, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise Başkanvekili oldu. Yönetimde MHP ve DSP de birer üyeyle yer aldı. Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu'na 372 milletvekili üye olurken, en çok katılım 293 milletvekili ile AKP'den oldu. 70 milletvekili bulunan MHP'den ise 56 milletvekili ABD Dostluk Grubu'na üye oldu. ABD Dostluk Grubu'nun yanı sıra Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun başkanlığına, Meclis AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Türkiye-İtalya Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Türkiye-Brezilya Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Türkiye-Kazakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığına AKP Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Türkiye-Macaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Türkiye-Estonya Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne, Türkiye-Makedonya Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına AKP Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Türkiye-Sudan Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına ise AKP Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan seçildi. AKP, Dostluk gruplarında halen 9 başkanlık üstlenirken, Türkiye-Mısır Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına da MHP Konya Milletvekili Faruk Bal seçildi.

-CHP'DEN EN YOĞUN İLGİ KÜBA'YA-

AKP ve MHP milletvekillerinin 23. dönem Meclisinde en yoğun ilgiyi gösterdiği ülke ABD olurken, CHP milletvekilleri ise Castro'nun ülkesi Küba'yı tercih etti. CHP'den 28 milletvekili Küba Dostluk Grubu'nda yer almak üzere başvururken, Küba'nın yanı sıra CHP'li milletvekilleri, Rusya, Almanya, Çin, İngiltere, İtalya, İsveç, İspanya, Ukrayna, Venezüella gibi ülkelere de ilgi gösterdi.

-DTP'LİLER DOSTLUĞA İLGİSİZ-

Meclis'te 20 milletvekili ile temsil edilen DTP milletvekilleri ise diğer partilerin aksine Dostluk Grupları'na ilgisiz kaldı. DTP'li İbrahim Binici İspanya, Hollanda, Finlandiya ve Rusya Dostluk Gruplarına üye olmak için başvuruda bulunurken, DTP'den başvuruda bulunan diğer milletvekilleri ise DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan oldu. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title