Haberler

44 Kişinin Öldürüldüğü Katliam Köyü'nde Buruk Karne Töreni

Mardin'in 44 kişinin öldürüldüğü Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde bugün öksüz ve yetim 40 çocuk düzenleneN törenle buruk bir şekilde karnelerini aldı.

Mardin'in 44 kişinin öldürüldüğü Mazıdağı İlçesi Bilge Köyü'nde bugün öksüz ve yetim 40 çocuk düzenleneN törenle buruk bir şekilde karnelerini aldı. Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahtiyar Gedik, velilerden yaz tatilinde çocukları köyden uzaklaştırmalarını isteyerek, "Üzerlerinde ister itemez geçmişin izleri var. Karneleri dağıttığımızda gördüğümüz kadarı ile katliamın izleri üzerlerinden silinmiş ama travmaya tam olarak atlatamamışlar. Velilerimiz bu çocukları götürebiliyorlarsa yaz tatilinde bu çocukları çalışmak amaçlı değil, gezdirmek amaçlı götürüp gezdirsinler" dedi.

Mazıdağı'nın 4 Mayıs 2009 tarihinde Sevgi Çelebi ve Habip Arı'nın nişan evine düzenlenen silahlı saldırıda 7'si çocuk 44 kişi yaşamını yitirdiği Bilgi Köyü'nde bugün düzenlenen buruk törenle 15'i ana sınıf öğrencisi toplam 40 öğrenci karnelerini aldı. Bilgi Köyü İlköğretim Okulu'ndaki törenle karnelerini alan yetim ve öksüz çocuklar karnelerini alırken, oldukça buruk oldukları gözlendi.

Çocuklara karnelerini veren Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahtiyar Gedik, öğrencilerin eğitimde iyi duruma geldiğini ve ortama çok çabuk uyum sağladıklarını söyledi. Velilere imkanları doğrultusunda öğrencileri yaz tatilinde köy ortamından uzak tutmalarını tavsiye eden Gedik, "Karneleri dağıttık, hediyelerini verdik. Üzerlerinde ister itemez geçmişin izleri var. Karneleri dağıttığımızda gördüğümüz kadarı ile katliamın izleri üzerlerinden silinmiş ama travmaya tam olarak atlatamamışlar. Velilerimiz bu çocukları götürebiliyorlarsa yaz tatilinde bu çocukları çalışmak amaçlı değil, gezdirmek amaçlı götürüp gezdirsinler. Bizim okulumuzun da bir projesi var. Bizler de inşallah öğrencilerimizi gezdirme imkanı buluruz" dedi.

Çocuklara eğitim öğretimin yanında psikolojik destek de verdiklerini ifade eden Gedik, "Öğrencilerimiz de daha önce dersleri bakımından biraz gerileme vardı. Bu çocuklarımıza destek eğitim çalışmaları yapıldı. Velilerimizin düşünceleri de artık olumlu yönde oldu. Ön yargılar bitti. Çok iyi noktadayız" dedi.

Köyde AB destekli yürütülen 'Bilgeliler Bilgileniyor' projesinin koordinatörü Nesim Sürer, proje kapsamında öğrencilerin yanında veli ve öğretmenlere de eğitimler verdiklerini söyledi. Sürer, bölgede anaokuluna giden öğrencilerin konuştukları dil olan Kürtçe üzerine ilçede görev yapan 60 öğretmene Kürtçe eğitimi verdiklerini belirterek, "Bu öğrencilerimizi çok yönlü bir şekilde yetiştirmek için Avrupa Birliği'nin de desteklediği proje kapsamında öğrencilerimize psikolojik danışmanlık hizmeti, velilerine mesleki eğitim, öğretmenlere ise Kürtçe kursları düzenledik. Öğrenci ve velilerimiz üzerlerindeki travmayı tam olarak olmasa da tamamen hayat yeniden bağlandılar. Okulumuzda öğrencilerimiz bir yandan ders görürken anne ve babalarına da aile içi şiddet, çocuk eğitimi gibi konularda seminerler verdik" dedi.

ÇELEBİ, 'ANNEME İYİ ÇOCUK OLDUĞUMU GÖSTERECEĞİM'

Bilge Köyü'ndeki katliamda anne ve babasını kaybeden 5'inci sınıf öğrencisi Hasret Çelebi ise takdir aldığını belirterek çocuk doktoru olmak için üniversiteyi de okuyacağını söyledi. Aldığı takdiri gösteren 4'üncü sınıf öğrencisi Melez Çelebi ise kötü günleri geride bıraktığını belirterek, "Katliamda annemi de ablamı da kaybetmiştim. Anneme iyi bir insan olduğumu göstermek için okuyacağım. Büyüdüğümde bilgisayar mühendisi olmak istiyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Can Yaman, Dubaili aileden gelen 1 milyon euroluk teklifi reddetti

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title