Haberler

2viyana'da Suudi Rüzgarı Esti

Suudi Arabistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya adeta çıkartma yaptı.

Suudi Arabistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya adeta çıkartma yaptı. Kralları Abdullah bin Abdulaziz'in himayesinde kurulan Uluslararası Kültürler ve Dinler Arası Diyalog Merkezi'nin açılışı için Viyana'ya akın eden Suudi diplomatlar 3 gündür sürdürdükleri çalışmalarını bugün tamamladılar. Diyalog Merkezi Yeşiller ve Suudi muhalifler tarafından bir gösteriyle protesto edildi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in himayesinde kurulan Uluslararası Kültürler ve Dinler Arası Diyalog Merkezi (KAICIID) Viyana'da düzenlenen resmi bir törenle açıldı. Merkezin Suudi Arabistan ile İspanya'nın yanı sıra Avusturya'nın da kurucu ülkeler arasında olduğu belirtildi. Avusturya Cumhurbaşkanılığı köşkü olarak da kullanılan Hofburg Sarayında dün gece geç saatlere kadar süren törene, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal Bin Abdulaziz El-Suud, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Vatikan temsilcisi kardinal Jean-Luis Tauran ve Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ile değişik dini cemaatlerin temsilcileri katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El-Faysal Bin Abdulaziz El-Suud 20 dakikalık bir konuşma yaparak merkezin gerekliliği ve öneminin altını çizdi. Viyana'da babası Kral Abdül Aziz tarafından yaptırılan şehrin tek minareli camii Avusturya İslam Kültür Merkezi'nin de halen faaliyette olduğunu hatırlatan El-Faysal Bin Abdulaziz Bu merkezi desteklemekten onur duyuyoruz dedi.

Diyalog merkezine ev sahipliği yapan Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, açılışta yaptığı konuşmasında, Diyalog merkezi değişik inanç grupları arasında hoşgörü ve güven tesis etmek üzere faaliyet gösterecek. Bu merkezin önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla faydalı çalışmalar yapacağına inanıyorum dedi.

Diyalog Merkezi'nin kuruluşu aşamasında muhalif olan Vatikan yönetimi de diyalog merkezi yönetimine bir üye vererek ortak çalışmalara katılacağını açıkladı. Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos da Rum Ortodoks kilisesi olarak kültürler ve dinler arası diyalog çalışmalarına gereken katkıyı sunmaya hazır olduklarını kaydetti.

DİPLOMATİK STATÜYE SAHİP

KAICIID merkezinin Viyana'da diplomatik statüye sahip uluslararası bir kuruluş olarak faaliyet göstereceği ve Genel Sekreterlik görevini Faysal bin Abdulrahman Muammar'ın, yardımcılığını ise Avusturya'nın eski Adalet Bakanlarından Claudia Bandion Ortner'in üstlendi. Suudi Arabistan krallığı tarafından diyalog merkezine yılda 15 milyon Euro ödenek ayrıldığı bildirildi.

YEŞİLLER PROTESTO ETTİ

Avusturya Yeşiller Partisi üyeleri ve küçük bir Suudi Muhalif gurubu açılışın yapıldığı Hofburg Sarayı önünde toplanarak protesto gösterisi yaptılar. Türk kökenli Yeşiller Milletvekili Alev Korun Kadınların otomobil kullanması bile yasak olan bir ülkenin kralı gelmiş Avrupa'da diyalog merkezi açıyor. Vahabi zihniyetli Suudi yönetimini Avusturya'da istemiyoruz açıklamasında bulundu.

AÇILIŞA TÜRK TEMSİLCİLER DE KATILDI

Merkezin açılış çalışmalarına Türk temsilciler de katıldılar. Türkiye İslam Tarih Sanat Kültür Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nihat Eren çalışmalarda yer alarak düzenlenen tüm seminerlere katıldı. Eren DHA'ya yaptığı açıklamasında Türkiye İslam Tarih Sanat Kültür Araştırma Merkezi İslam kültürünün bütün dünyada iyi tanıtılması amacıyla kurulmuştur. Bu toplantıda değişik kültürlerden gelen bilimadamları ve dinadamları ile temaslarda bulunduk ve onlara kendi faaliyetlerimizi anlattma fırsatı bulduk dedi

GÖRÜNTÜ NOTLARI

Türkiye İslam Tarih Sanat Kültür Araştırma Merkezi rop.

Detaylar.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El-Faysal Bin Abdulaziz El-Suud un konuşması

Yesliller Milletvekili Alev Korun ve protestocular.

HABER - KAMERA İHSAN EKİCİ - VİYANA - DHA

(Tür: Dış)

(Tür: Dış)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avusturya Vatikan Viyana Politika Güncel Haberler

İran destekli Husiler, ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurdu

İran destekli Husiler, ABD, İngiltere ve İsrail'e ait 10 gemiyi vurdu

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Gökçek laf attığına bin pişman oldu: Sen bir soytarısın, kes sesini

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp 'tasarruf' vurgusu yaptı

Bakan Özhaseki evine haritalama uçağıyla mı gidiyor? Bakanlık iddiayı doğrulayıp "tasarruf" vurgusu yaptı

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

Netanyahu'nun oğlundan skandal harita! Türkiye'yi soykırım yapmakla suçladılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title