Haberler

2 Kayıp Bulunamadı

Rize'de Meydana Gelen Sel Felaketinin Ardından Kayıp Olan 2 Kişiyi Bulabilmek İçin Arama Çalışmaları Sürdürülüyor.

Rize'nin Gündoğdu ilçesinde önceki gece meydana gelen sel felaketinin ardından kayıp olan 2 kişiyi bulabilmek için sabah erken saatte başlatılan arama çalışmaları sürdürülüyor.

Enkaz kaldırma ve yolları ulaşıma açmak için iş makinelerinin çalışmaları aralıksız devam ederken askeri helikopterler de bölgede hem keşif çalışması yürütüyor, hem de yüksek kesimde mahsur kalan olup olmadığı yönünde araştırma yapıyor. Helikopterler bu bölgelere su ve yiyecek de taşıyor. Evleri hasar gören vatandaşlar ise tüm uyarılara rağmen evlerine girerek kalan eşyaları kurtarmak için çaba harcıyor.

Enkaz kaldırma çalışması sürüyor

Sel felaketinin ardından adeta çamurla kaplanan beldede enkaz kaldırma çalışmaları da hızla devam ediyor. Çevre il ve ilçelerden gelen iş makinelerinin de katıldığı çalışmalar sırasında hasar gören ve yolların kapanmasına neden olan binaların enkazları kaldırılıyor. Sel felaketinin ardından yan yatan ve dere yatağı üzerinde inşa edildiği için gazetelerde fotoğrafı yayımlanan bina da iş makinelerince yıkıldı.

Olay sonrasında ulaşıma kapanan Veliköy yolunda da çalışmalar hızla sürdürülüyor. Yolun bugün ulaşıma açılabileceği belirtildi. Karadeniz Sahil Yolu Gündoğdu geçişinde ise ulaşım sadece tek şeritten veriliyor. Bu da Rize-Artvin arasındaki karayolu ulaşımını büyük ölçüde aksatıyor.

3 helikopterler havada keşif uçuşu yapıyor

Bu arada Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 3 helikopter Gündoğdu'nun ulaşılamayan yüksek kesiminde keşif uçuşu yapıyor. Helikopterlerin uçuşları ile, karayolundan ulaşımın hala daha sağlanamadığı bölgelerde mahsur kalanlara veya hasta olanlara ulaşılması amaçlanıyor. Helikopterler yüksek kesime su ve gıda da taşıyor.

2 kayıp aranıyor

Bölgeye çevreden gelen Sivil Savunma ve AKUT ekipleri de kayıp olan Salim Bilgin ile kendisinden haber alınamayan Havva Kopuz'u bulabilmek için çalışmaları erken saatte başlattı. Ekipler Veliköy deresi çevresinde ve toprak kaymaları olan bölgelerde arama çalışması sürdürüyor.

İnsan faktörü sel ve heyelanda ön plana çıkıyor

Sabah erken saatte Gündoğdu'ya gelen Rize Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Jeoloji Yüksek Mühendisi Hakan Yanbay, bölgede yaptığı incelemenin ardından yaşanan sel felaketinde insan faktörünün öne çıktığını söyledi. Yanbay, "Bölgede topografya çok eğimli. Bu eğim, değişik noktalarda yüzde 60'a ulaşıyor. Çok ayrışmış bir zemin var. Uzun zamandan beri bölgede bir kuraklık hakim. Ani yağışla birlikte su zemine sızmadan akışa geçti. Vadi çevresindeki yamaçlarındaki arazi ve evler zarar gördü. Diğer yandan insan elinin değmesi sonucu yaşanan faktörler var. İnsan faktörü sel ve heyelanda ön plana çıkıyor. Bunun ilki yapılaşmada yanlış yer seçimi. Ayrıca adeta her eve ayrı ayrı yapılan yollar arazinin dengesini bozuyor. Bunun da heyelanlarda çok etkili olduğunu gördük. Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımından sonra yolun arkasında kalan evler de su baskınına maruz kaldı. Çünkü vadilerden gelen sular Karadeniz Sahil Yolu nedeniyle denize deşarj olamadı. Buna kesinlikle dikkat edilmesi lazım" dedi.

Yıkılan, hasarlı ve potansiyel hasarlı 400 yapı var

Yanbay, "Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla Gündoğdu'da yıkılan, hasarlı ve potansiyel hasarlı olan yaklaşık 400 dolayında yapı var. Yeni yağışlarda bu yapılar ciddi risk taşıyacak. Bugünden itibaren bölgelerde tarama çalışmaları başlatıldı. Bu çalışmanın ardından riskli yapılarda kalan vatandaşların tahliye edilmesi gerekiyor " dedi ve jeoloji mühendislerine danışılmadan inşaat yapılmasından yakındı. Yanbay, "Köylerde bu sorumluluğu uygulayamıyoruz. Burada muhtarlara çok büyük görev düşüyor. Muhtarlar köylerinde yapılacak en ufak bir kazıyı bile yetkililere bildirmeli. Bir yerin jeolojik olarak incelemesi yapılmadan orada yapı yapılmaması lazım. Önce yer seçimini yapacaksınız, sonra zemin etüdü yapılacak. Ama bu yapılmıyor. Şehirde bir sıkıntımız yok ancak kırsalda sıkıntı yaşıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

Başbakanlık'tan 1.5 milyon lira

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ise, Başbakanlık' tan 1.5 milyon lira gönderildiğini söyledi. Bölgede oluşturulan komisyon tarafından hasar tespit çalışmalarını başladığını ifade eden Hacımüftüoğlu, henüz sayısı belirlenemeyen çok sayıda yapının hasarlı ve oturulamaz durumda olduğunu belirtti. Evlerini tahliye eden vatandaşların geceyi akraba ve komşularında geçirdiğini kaydeden Vali Hacımüftüoğlu, "Vatandaşlarımıza kalacak yer ve sıcak yemek hizmeti sunduk. İlk akşam 300 dolayında kişiye bu hizmeti verdik. Ancak dün gece vatandaşlarımıza akraba ve komşuları sahip çıktı. Bu da bizi sevindirdi. Kimse bizi hazırladığımız konaklama yerine gelmedi. Demek ki komşuluk ölmemiş" dedi.

Başbakan Erdoğan Pazartesi Rize'ye geliyor

Bu arada dün gece Rize'den uydu aracılığı ile yayın yapan Çay Televizyonu'nun haber bültenine telefonla katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü Rize'ye geleceğini ve sel bölgelerinde inceleme yapacağını açıkladı. Erdoğan, sel ve heyelanlar nedeniyle üzüntü duyduklarını belirterek gerekli yardımların yapılacağını belirtti.

16 saat kurtarılmayı beklediler

Veliköy'de yaşayan Okutur ailesinin 11 ferdi, sel ve heyelanda 16 saat boyunca kurtarılmayı bekledi. Kelimelerle ifade edilemeyecek bir felaket ve korku yaşadıklarını belirten Coşkun Okutur, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Selin olduğu akşam evde 11 kişiydik.Yağış şiddetini artırdı ve evin gideceğini tahmin ettik. Ama daha karşı taraflarda toprak kayması yaşanmamıştı. Veliköy deresi taşınca araçlarımız suya kapıldı. Tehlike artınca arka pencereden önce torunumu çıkardım. Dönüp diğerlerini de çıkaracaktım ama az daha suya kapılıyordum. Çocuğu karşıdaki diğer eve bıraktım. Çocuk orada annesi bu taraftaki evde ağlıyordu. Yardım çağrısında bulunduk. Ancak kimse gelemedi. 16 saat boyunca korku yaşadık. Evin büyük bölümü zarar gördü. Sular eve girdi. Bazı bölümleri yıkıldı. 15 dakikada bir eve her taraftan kopan toprak ve kaya parçaları çarpmaya başladı. Gittik mi gidecek miyiz diye korku yaşadık. Kıyamet kopuyor zannettik. Evin bir bölümünde mahsur kaldık. Korkulu bekleyişle sabahı ettik. Sabah karşı eve halat gerdik ve geçtik. Bir adada beklemeye başladık. Daha sonra 30 kişilik bir kurtarma ekibi geldi. Öndeki bir evi kısmen yıkıp bizi tehlikeli bölgeden aldılar. Evimiz oturulamaz halde. Arabam ve evin altındaki atölyem gitti. Felaket bir durumumuz var. Can kaybımız olmadı ama mal kaybımız çok. "

Selin taşıdığı ağaçlar selzede vatandaşlara dağıtılıyor

Bu arada sel sularının çekilmesi ile vatandaşlar hasarlı evlerine girerek eşyalarını kurtarmaya başladı. Çamura saplanan araçlar çekiciler yardımıyla kurtarılmaya çalışılırken kabaran dere sularının getirdiği ağaçlar da Orman Muhafaza memurları nezaretinde kesilerek vatandaşlara dağıtılmaya başlandı.

Muhammet Kaçar-Ömür Avcı- Osman Şişko- Rize- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Son seçim anketinden sürpriz sonuçlar! AK Parti ikinci sırada, İYİ Parti'deki çöküş devam ediyor

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Yazar Azra Kohen'den skandal sözler: Filistinliler, çocuklarını bilerek bombaların atılacağı yerde oturtuyorlar

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

Sokak ortasında kadın cinayeti! Nişanlanan eski sevgilisini öldürüp kendi kafasına sıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title