Haberler

1922 İzmir Yangını Belgeseli, Tartışmaya Neden Oldu: Yangını Kim Çıkardı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tartışmaları devam eden 'İzmir yangını' ile ilgili bir belgesel yayımladı.51 dakikalık belgesele, Yunanlı tarihçi Dr.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tartışmaları devam eden 'İzmir yangını' ile ilgili bir belgesel yayımladı. 51 dakikalık belgesele, Yunanlı tarihçi Dr. Stratis Anagnostou'nun, "Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanıyor. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok" sözleri damga vurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), İzmir'in kurtuluşu etkinlikleri kapsamında '1922 İzmir Yangını Belgeseli'ni ilk kez kamuoyuyla paylaştı. 1922 İzmir yangınına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklar ile tanıklar eşliğinde hazırlanan belgesel, Türkiye'de ilk kez gösterildi.

Yaklaşık 2 yıl süren arşiv ve kaynak araştırmaları sonucunda Tahsin İşbilen yönetmenliğinde hazırlanan 51 dakikalık belgesel, 1922 yılının İzmiri'ne dair önemli verileri gözler önüne seriyor. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki gösterime katılan yönetmen Tahsin İşbilen, belgeseli büyük bir titizlikle hazırladıklarını söyleyerek, "Hem bir şeyler söylemeye, hem de yeni düşmanlıklar yaratmamaya gayret ettik" dedi.

APİKAM Müdürü ve belgeselin danışmanı Dr. Oktay Gökdemir, "Yıllarca bir arada kardeşlik içinde yaşayan topluluklar emperyalizmin oyunuyla birbirlerine düştüler. Bunun sonucunda İzmir yandı, kül oldu. Yeni bir barış çağının başlaması gerek. Modern tarih yazımında milliyetçi reflekslerden kurtulup barış ve hoşgörü anlayışında hizmet edilmeli" dedi. Belgeselde konuşan Yunanlı Tarihçi Dr. Stratis Anagnostou, şöyle dedi:

"Yangın, Ermeni ve Rum mahallelerinden başlamış. Bu bilgiden yola çıkarak Yunan tarihçileri, İzmir yangınını Türkler'in çıkardığına inanmaktadır. Aslında bunu ispatlayan herhangi bir belge yok."

Tarihçi Prof. Dr. George Moutafis ise, ikincil kaynaklardan okuduğu için kesin bir yorum yapamayacağını anlatırken, "Örneğin; Housepian, Horton ve diğerleri gibi. Ancak ikna olmadım. Çünkü bu literatürün ardında duran birtakım gizli hikayeler bulunmaktadır" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Piriştina Türkiye Politika Güncel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? 4 Haziran Kabine Toplantısı gündemi nedir? Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Araç sahipleri dikkat! LPG'ye indirim, motorine zam geliyor

Araç sahipleri dikkat! LPG'ye indirim, motorine zam geliyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title