Haberler

17. Uluslararası Su Ürünleri Sempozyumu

"Su ürünlerinde biyoteknoloji" temalı sempozyum, 6 Eylül'de sona erecek

17. Uluslararası Su Ürünleri Sempozyumu, İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) başladı.

İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada nüfusun hızla arttığını ve dünya nüfusunun 2050 yılında 9,2 milyar olacağını söyledi.

Mirmahmutoğulları, nüfusun artmasıyla birlikte, tarım alanlarının küçülmesi, konutlaşma, endüstri ihtiyaçları, tüketici tercihlerin değişmesi ve kontrol edilemeyen erozyon gibi faktörlerin gıda alanında çeşitli sıkıntılara yol açtığını bildirdi.

Bu faktörlerin yatay büyümenin mümkün olmadığını gösterdiğine işaret eden Mirmahmutoğulları, dikey büyümek gerektiğini, bunun yolunun da Ar-Ge ve bilimsel çalışmadan geçtiğini dile getirdi.

Mirmahmutoğulları, bilimsel çalışma yapabilmek için çok kaliteli bir altyapı oluşturulması gerektiğine işaret ederek, dünyada enerji arzı ve pazar yönetimini ele geçirme, su ve gıda konularında savaş verildiğini anlattı.

Bu savaşların içinde gıdanın en acımasızı olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Dünyadaki tohum arzını ele geçirdiğiniz zaman insanları yönetiyorsunuzdur. Bunun savaşı veriliyor. Böyle bir savaşın ortasında da Türkiye gibi üç tarafı denizle çevrili bir ülkenin, su ürünleriyle ilgili bu muazzam potansiyelini değerlendirme arzusu yatıyor. Bakanlık olarak çok ciddi tedbirler almaya çalışıyoruz. Hiçbir konuşmacı Tarım Bakanlığının bu gelişmelerdeki payından bahsetmediyse de mütevazi olmak istemiyorum, aslan payı tarımsal politikalardan geçer" dedi.

İnsan, çevre ve hayvan sağlığını riske sokan aktif zirai maddelerin 182'sinin hem üretimini hem de ithalatını yasakladıklarını ve bu sayede bu ilaçlardan Türkiye'yi kurtardıklarını ifade eden Mirmahmutoğulları, su ürünlerinde yetiştiricilikten elde edilen ürünlerin 211 bin tona çıktığını belirtti.

Gösterilen gelişmelerde bakanlığın payının olmadığı yönündeki eleştirilerin haksız olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları, şunları kaydetti:

"Ben de sektörü yöneten olarak hep buraya odaklanıyorum, sorun hocalarımızda ve bizde. O hocalarımız ki, ek ders ücreti hatırına gece dersleri açtılar, yetmedi fakülteler açtılar. Bugün su ürünleri fakültelerinin karşı karşıya kaldığı konu, bizi rencide etmiyor mu? Fakültelere verilen kontenjanlar, ne kadar gülünç ve aşağılayıcı. Bu kadar açılan fakülteyi Türkiye kaldırabilecek kapasitede mi? Siz, öğrenciye okulu bitirdiği zaman ayaklarının üzerinde kalacak donanımı kazandırdınız mı? Öğrenciye, bakanlığa girdiğinde bakanlıktan aldığı maaşın karşılığını verecek donanımı, birikimi verdiniz mi? Diyorsunuz ki, 'Bu fakülte mezununu bakanlık almazsa, bu fakülte batar' Bunu açarken bakanlıkla tartıştınız mı? Herkes bir isim uyduruyor ve bölüm açıyor. Daha bir bütün olmadan bölünmeye başlıyorsunuz. Birinci öncelik olarak bir bütün olmadan bölünmemeyi ele almamız lazım. Bu politikanın mutlaka değişir olması lazım. Önce yüksek öğretim politikası, insan kalitesini yükseltecek şekilde olmadır. Fakülte açacaksak her türlü donanımıyla tam bir fakülte açalım. Doğrular neyse ona 'doğru' diyelim. Ülkenin hayrına, çıkarına ne gerekiyorsa onu yapalım. Biz bunun için buradayız."

Prof. Dr. Meriç Albay

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay da kongreyi yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

1930'lardan itibaren suya dair konuların araştırma büyüklüğünün artarak ve gelişerek devam ettiğini aktaran Albay, "Ancak fakültemizde varlık içinde yokluk çektiğimizi anlatmak istiyorum. Şu anda Türkiye genelinde 134 öğrenci, su ürünleri fakültelerini yazdı" dedi.

Avrupa'da karşılıkları olmadığını dile getiren Albay, su ürünleri fakültelerinin çeşitli yetki sorunları olduğunu ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Albay, fakültelerin yetkin insanlar yetiştirildiği halde yetki sorunları nedeniyle sıkıntılar yaşadığını savunarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mezunları için kadro açması gerektiğini dile getirdi.

Açılışa, İÜ Su Ürünleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İsmet Baran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Ana teması "Su ürünlerinde biyoteknoloji" olarak belirlenen sempozyumda, çeşitli bilimsel çalışmaların sunumu yapılacak. Su ürünleri alanında yapılan çalışmalar ile sektörel ve akademik birikimlerin bir araya getirilmesini amaçlayan sempozyum, 6 Eylül Cuma günü sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Türkiye Meriç Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title