Haberler

15 JİTEM Elemanına Soruşturma

Güncelleme:

Diyarbakır Bölge Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, 15 JİTEM elemanı hakkında müebbet suçundan soruşturma başlattı.

Diyarbakır Bölge Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, 90'lı yıllarda işlenen cinayetlerden dolayı 15 JİTEM elemanı hakkında müebbet suçundan soruşturma başlattı.

Diyarbakır Bölge Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı Şırnak'ın Silopi ilçesi ve köylerinde 1993-1995 yılları arasında işlenen 32 faili meçhul cinayetin dosyasını yeniden açtı. İki gizli tanığın ifadesi ile hazırlanan fezlekede o dönem görev yapan ve aralarında korucu, asker ile Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) haber elemanlarının da bulunduğu 15 JİTEM elemanı hakkında müebbet suçundan soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmanın ardından bölgede faili meçhul cinayet işleyen JİTEM elemanları hakkında uzun yıllar sonra dava açılacağı belirtildi.

Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, bu durumun JİTEM'e yönelik ilk suçlama olmadığını söyledi. Böylesi bir durumda iki önemli durumun olduğunu dile getiren Aktar, birincisinin soruşturmanın etkin olması, ikincisinin ise tanıkların yeteri derecede korunması gerektiğini kaydetti. Aktar, "Bu ilk suçlama değil. Buna ilişkin düzenlenmiş iki temel iddianame ve süren yargılama var. İki JİTEM davası var, biri tutuklu, diğeri tutuksuz sürüyor. Bizim dileğimiz geçmiş dönemlerde bölgede yaşanan diğer faili meçhullere ulaşılması ve aydınlanmasına hizmet edilmesidir. Bu anlamda olumludur. Hiç kimse soruşturmadan bağımsız tutulmamalıdır. Hiç kimse suç işleme bağışına sahip olmamalıdır. Bu nedenle de aslında o dönemi aydınlatılmaya yönelik bu tür bir girişimi soruşturmanın bu şekilde genişletilmiş olmasını da olumlu bulduğumu değerlendirmek istiyorum" dedi.

"90'LI YILLAR TANIKLARIN DEŞİFRE OLDUĞU VE SUSTURULDUĞU YILLARDI"

İstendiği takdirde faili meçhulleri işleyenlere yönelik devletin elinde yeteri bilgi ve belge olduğuna inandığını belirten Mehmet Emin Aktar, ancak 90'lı yıllarda yaşanan olaylara tanıklık eden bazılarının bir süre sonra deşifre oldukları için paylaştıkları bilgileri geri çekmek durumunda kaldıklarını söyledi. Aktar, "İstenirse devletin elinde yeterli bilgi ve belge olduğuna inanıyorum. Ama tabi ki bir dönem olayın tanıkları bile korktukları için bilgide bulunamadılar. 90'lı yıllar tanıkların bile deşifre edilerek susturulduğu yıllardı. Bu açıdan bakıldığında o dönemlerde tanığın bulunmamasını insan doğasıyla doğru orantılı olarak değerlendirmek gerekiyor. İnsanlar sonuçta can güvenliğinin olmadığı yerde gördüklerini anlatma cesaretinde bulunamaz. Bizim açımızdan önemli olan şey soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi ve tanıkların yeteri derecede korunmasıdır. Çünkü benzer bir JİTEM dosyasında gizli tanıkların yeterince korunmadıkları ve bu nedenle beyanlarını bir süre sonra geri aldıklarına tanıklık ettik. Bu açıdan eğer süreç içinde yer alacak soruşturma konusu olan olayların aydınlığa kavuşturulmasına katkı sunacak kişiler varsa bunların daha çok devlet tarafından ciddi bir şekilde korunması ve bu güvenliklerinin sağlanması gerekiyor. Bu durum 90'lı yıllarda yaşanan bu tür olayların aydınlatılmasına hizmet edecektir" şeklinde konuştu.

ESKİ JİTEM MENSUBU AYGAN FAİLİ MEÇHULLERİ ANLATIYOR

Eski JİTEM mensubu olan ve İsveç'te ikamet eden Abdulkadir Aygan, 90'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir çok faili meçhul olayın yaşandığına şahitlik ettiğini söyledi. Aygan Cemal Temizöz'ün ekibinde olan bir çok JİTEM mensubunun kuyuya attıkları insanları, bombalamaları, insan yakmalarını bildiğini söyledi. Aygan, "Bunlardan biri Abdulkadir Güven'dir. Bu şahıs faili meçhul tanığı olarak Cemal Temözöz ile birlikte cezaevi yattı. Bunun ve arkadaşlarının kuyulara insan attıklarını, tehdit ve gasp yaptıklarını biliyorum. Bunlardan biri olan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi nüfusuna kayıtlı Sefer Bildik'in Kuzey Irak'ın Zaho kentinde bomba patlattığını biliyorum. Bu şahsın bir çok olayına şahidim. Cizreli Mehmet İzzettin isimli kamyon şoförüne Diyarbakır-Siverek karayolunda kafasına susturucu takılmış silahla sıktığına ve sonra yaktığına bizzat şahit oldum. Bu olayı gözlerimle gördüm. Bunun gibi bir çok olaylarını bilirim" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Emin Aktar Abdulkadir Aygan Diyarbakır Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title