Haberler

12 Yıldır Karikatürü Ahşaba İşliyor

Çeşitli gazete ve dergilerde 20 yıldır karikatür çizen Mehmet Düzenli, Antalya'da açtığı atölyede yağmura dayanıklı devasa ahşap karikatürler tasarlıyor Ahşap karikatür ustası Düzenli: "Kağıt üzerine yapılan karikatür bir gazete veya dergide yayınlanırsa görülme şansı az oluyor ancak ahşap karikatürü.

YUSUF ŞAMİL KAHVECİ - Antalya'da 12 yıldır ahşap karikatür ustalığı yapan Mehmet Düzenli'nin çizdiği karikatürlere oteller, festivaller, tiyatrolar ve animasyon grupları yoğun ilgi gösteriyor.

Çeşitli gazete ve dergilerde 20 yıldır karikatür çizen Mehmet Düzenli, Adana'da öğretmenlik yapan Sevcan Yıldız ile 12 yıl önce Antalya'nın Serik ilçesinin Boğazkent beldesinde "Sevcan Yıldız-Mehmet Düzenli Ahşap Karikatür Atölyesi" açtı. Düzenli'nin ahşap üzerine çizdiği karikatürler ve çizgi film kahramanları, otel, festival, tiyatro ve şenliklerden büyük ilgi görüyor.

Düzenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır çeşitli gazete ve dergilerde karikatür çizdiğini, 12 yıldır ise karikatürlerini ahşap üzerinde işlediğini söyledi. Ortağı Sevcan Yıldız'ın karikatürlerin hikaye yazımını yaptığını ifade eden Düzenli, ahşap kesim, çizim, boyama ve nakliye gibi diğer tüm çalışmaları ise kendisinin yürüttüğünü belirtti.

Türkiye'de kendisinden başka ahşap karikatür ustasının bulunmadığına değinen Düzenli, "Ahşap karikatür yapmak, kağıt üzerine çizmekten çok farklı ve zor. Bunun için iyi bir çizer, kaynakçı, marangoz olmak gerekiyor. Kağıt üzerine yapılan karikatür bir gazete veya dergide yayınlanırsa görülme şansı az oluyor ancak ahşap karikatürü onlarca insan görebiliyor. Karikatürleri dekor olarak hayatın içine soktuk" dedi.

Düzenli, ahşap karikatür yapımında gemi yapımında kullanılan suya dayanıklı maun ağacını tercih ettiğini anlatarak, ilk olarak kendi oluşturduğu karakteri veya çizgi film kahramanlarını ahşap üzerine çizdiğini, sonra keserek boyadığını, son olarak da ahşabın altına demir ayak taktıklarını kaydetti.

Ahşap karikatürler dekor olarak kullanılıyor

Tasarladığı ahşap karikatürlerin otel, festival, restoran, tiyatro, şenlik ve animasyon gösterilerinde dekor olarak kullanıldığını bildiren Düzenli, bazı mekanlara ise sanatsal içerikli tabelalar tasarladığını söyledi. Düzenli, Belek ve Boğazkent sahilindeki caretta carettaları korumak için 6 yılda 6 binden fazla uyarıcı karikatür tabela hazırladığını ifade etti.

Düzenli, yazdıkları çocuk hikayelerini ahşaba çizerek sergilediklerini dile getirerek, "Ahşap karikatür sanatını ilerletmek, öğrenciler ve ustalar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu sanatı yapmak isteyen gençlere atölyede eğitim veriyoruz. Ahşap karikatürünün sanat camiasında resim, heykel gibi kendine özgü bir yeri olmasını istiyoruz" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Düzenli Boğazkent Antalya Politika Güncel Haberler

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Fatih Terim, Yunanistan takımı Panathinaikos'tan ayrıldı

Fatih Terim, Yunanistan takımı Panathinaikos'tan ayrıldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title