Haberler

Gümüşhane'de "Kalandar Gecesi"

Gümüşhane'de asırlardır sürdürülen Kalandar Gecesi (Rumi yılbaşı) kutlamasında gelenekler, nesilden nesle aktarılıyor.

Gümüşhane'de asırlardır sürdürülen Kalandar Gecesi (Rumi yılbaşı) kutlamasında gelenekler, nesilden nesle aktarılıyor.

Merkeze bağlı Karamustafa köyünde, her yıl Ocak ayının 13'ünü 14'üne bağlayan gece, köylülerin hazırladıkları eski yılbaşı etkinliğiyle katılımcılara keyifli anlar yaşatılıyor.

Köy kahvesinde gerçekleştirilen etkinliğe, Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, eski AK Parti Milletvekili Feramuz Üstün, İl Genel Meclis Başkanı Şerif Bayraktar, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Jandarma Alay Komutanı Albay Cezayir Danışan, köy muhtarı Necati Cepe ve köy sakinleri katıldı.

Yayla göçünün temsil edildiği kutlamada, erkekler kadın kılığına girdi. Köy muhtarı Cepe, eski kilim üzerinde köylüler tarafından eğlencenin yapılacağı alana getirildi.

Köy kahvesinde devam eden kutlamada, "arı, otobüs ve un" adlı oyunlar oynandı. Köy sakinleri bu oyunlarda zor anlar yaşadı, izleyenler ise keyifli zamanlar geçirdi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Karamustafa köyünde yıllardır sürdürülen Kalandar etkinliğinin devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu tür kültürel organizasyonların son derece değerli olduğunu vurgulayan Memiş, şöyle devam etti:

"Eskiden ulaşımın ve iletişimin zor olduğu, insanların bir arada çetin kış şartlarında geleneksel kültürel değerlerini genç kuşaklara aktardığı bu tür organizasyonlar daha fazla oluyordu. Çağın gereği sosyal medya, cep telefonları ve bilgisayarlar ile dünyanın her tarafına ulaşmaları mümkün. Ancak eskiden telefonun dahi zor çektiği bir ortamda vatandaşlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz bu tür geleneklerle terbiyeyi, yalan konuşmamayı, vatanına milletine bağlı olmayı, milli ve manevi değerlerine riayet etmeyi öğreniyorlardı."

Örf ve adetlerin kültürel zenginlik açısında devam ettirilmesi gerektiğine işaret eden Memiş, bu tür etkinliklerin Türk kültürünün değerli ve yaşatılması gereken çok güzel örnekleri olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı Çimen ise çocukluğunda da bu etkinliğin yapıldığını aktararak geleneksel etkinliklerin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ercan Çimen Okay Memiş Gümüşhane Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title