Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli Açıklaması

"Borçlarını zamanında ödeyemeyen ve borcu TESKOMB tarafından üstlenen 91 bin esnaf ve sanatkarın önündeki tıkanıklık, birliğin 15 gün önce aldığı bir kararla aşıldı" "Toplam 860 milyon liralık borcun 400 milyon liralık faiz kısmı TESKOMB tarafından tamamen silindi"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, borçlarını zamanında ödeyemeyen ve borcu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB)  tarafından üstlenen yaklaşık 91 bin esnaf ve sanatkarın önündeki tıkanıklığın, birliğin 15 gün önce aldığı bir kararla aşıldığını belirtti.

TESKOMB ev sahipliğinde İstanbul'da yapılan Avrupa Karşılıklı Garanti Kuruluşları Birliği'nin (AECM) Genel Kurulunda konuşan Canikli, esnaf ve sanatkara finansman sağlanamazsa, adeta ölüme terkedilmiş olunacağını söyledi.

2002 yılında bütçedeki her 100 liranın 45 lirasının faiz ödemeleri için ayrıldığını, o dönemde faiz geliri elde edenlerin 70-80 bin kişi civarında olduğunu belirten Bakan Canikli, yani yıllık bütçenin yüzde 45'inin 80 bin kişiye, yüzde 55'inin ise 73 milyona aktarıldığını anlattı.

Bugün itibariyle ise bütçenin sadece yüzde 12'sinin faize aktarıldığını, geriye kalan yüzde 88'inin ise toplumun ihtiyaçları için kullanıldığını vurgulayan Canikli, 2002 yılından 2014'e kadar geçen sürede bütçede sadece savunma ile faiz harcamalarının yüzdesinin azaldığını, bunun gerçek anlamda bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, TESKOMB'un 2002'de 63 bin esnafa 100 milyon dolarlık kredi kullandırma kapasitesi olduğunu, bugünse 400 bin kişiye 7,8 milyar dolara yükseldiğini anlattı.

Borçlarını zamanında ödeyemeyen ve borcu TESKOMB tarafından üstlenilen yaklaşık 91 bin esnaf ve sanatkarın önündeki tıkanıklığın, birliğin 15 gün önce aldığı bir kararla aşıldığını ve 860 milyon liralık borcun 400 milyon liralık faiz kısmının TESKOMB tarafından tamamen silindiğini aktaran Canikli, birliğin bir yapılandırma imkanı sunduğunu, bu uygulamadan kefil olanlarla birlikte yaklaşık 230 bin kişinin yararlandığını dile getirdi.

Bunun büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Nurettin Canikli, "Kolay değil, devlet bile bu tür yapılandırmaları yaparken zorlanıyor" dedi. Canikli, önümüzdeki dönemde 81 ilden 81 esnaf ve sanatkar için kendi alanlarıyla ilgili dünyanın değişik ülkelerinde bir ziyaret planladığını ifade etti.

"2002'de Türkiye'de çalışamaz durumdaydık"

AECM Başkanı Jose Figueiredo ise İstanbul'un Asya ile Avrupa arasındaki bir köprü olduğunu söyledi. TESKOMB Başkanına genel kurulun İstanbul'da yapılmasından dolayı teşekkür eden Figueiredo, birliğin Türkiye'de önemli bir kurum olduğunu, esnafların projelerini geliştirmeleri için yardımda bulunduğunu dile getirdi.

TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül de 2002 yılında Türkiye'de çalışamaz ve kredi veremez durumda olduklarını bildirdi.

O dönemde Türkiye'de kullandırdıkları toplam kredinin 152 milyon lira olduğunu, bunun da 100 milyon lirasının Halkbank'a borç olduğunu anımsatan Akgül, ancak bugün kullandırılan kredinin miktarının ciddi anlamda arttığını söyledi.

Hem sigorta yapılanmasında hem de diğer konularda esnafa büyük yarar sağlayacak bir konu üzerinde çalıştıklarını bilgisini veren Akgül, şunları kaydetti:

"Özellikle de sigorta konusunu bu işte ele alırsak, TESKOMB olarak bundan sonra tamamen masrafsız bir şekilde esnafımıza kredi vermeyi planlıyoruz. 10 yıl önce yüzde 20 masraf kesintisi vardı, esnaf ve sanatkara verilen krediden. Hükümetin yaptığı çalışmalarla bu yüzde 1,5'e kadar düştü. Çalışmalarla birlikte bu yüzde 1,5'i da kaldırma niyetindeyiz" dedi.

Konuşmaların ardından TESKOMB Başkanı, Bakan Canikli ile AECM Başkanı'na günün anısına birer hediye sundu.

Bu arada Canikli, genel kurul çıkışında yakındaki bir taksi durağını ziyaret ederek, buradaki taksicilerle sohbet etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Canikli İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title