Haberler

Gülten Akın'ın Ardından

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle, tedavi gördüğü hastanede, 82 yaşında yaşama veda eden şair ve yazar Gülten Akın'ın vefatı, edebiyat dünyasını hüzne boğdu.

SALİHA ÖZDEMİR - Çoklu organ yetmezliği nedeniyle, tedavi gördüğü hastanede, 82 yaşında yaşama veda eden şair ve yazar Gülten Akın'ın vefatı, edebiyat dünyasını hüzne boğdu.

Ünlü şairin vefatına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan şair Haydar Ergülen, Akın'ın büyük olmayı kabullenemeyecek kadar ince bir insan olduğuna işaret ederek, "İtiraz, red ve öfke, bundan ince dile getirilemezdi. Yazdığı şiiri kendinde denemek diye bir şeyin var olduğunu, onun şiirinde ve kişiliğinde gördük" dedi.

Akın'ın hiçbir şeye kayıtsız kalmayan bir şair olduğunu dile getiren Ergülen, şöyle konuştu:

"Ortada olmadı. Kıyıda da durmadı ama hiçbir şeye kayıtsız da kalmadı. Şiirin belleğinin derinliğini ve sürekliliğini göstermek için de yazdı. Bu bellekte, kahramanlar sıradan oldukları için büyüktürler ve onun şiirinde en çok onlara yer vardır. Hepimiz ondan etkilendiğimiz için etkilendiğimiz şairler arasında adını saymıyoruz. Çünkü bunun doğal bir şey olduğuna inanıyoruz. Tıpkı onun şiirinin inceliğinin sadece bir 'jest' değil, aynı zamanda büyük bir 'rest' olduğuna da inandığımız gibi. Çok yaşa Gülten Akın!"

Ayçil: "Şiirimizdeki yeri önemlidir"

Şair Ali Ayçil, başarılı şairin "ikinci yeni şiirine değen bir kadın eli" olduğunu aktararak, "Ancak onun ikinci yeni ile teması, belli sınırlardadır. Şiirinin ileri aşamalarında topluma daha çok yöneldi" ifadelerini kullandı.

Akın'ın Anadolu'yu iyi bilen bir şair olduğuna dikkati çeken Ayçil, "Türk toplumunun günlük hayatını ve folklorunu modern şiirin alanına başarıyla dahil etti. Kendisini öne çıkarmayan, özellikle şiire verdiği emeğin öne çıkmasını arzulayan tavrıyla da sanatçılara örnek oldu. Gülten Akın, büyük Türkiye saatinin önemli bir kısmına şiirle tanıklık etmiş bir şairdi. Sırf bu sebeple bile şiirimizdeki yeri önemlidir" ifadelerini kullandı.

Şair Hüseyin Akın, Gülten Akın'ın toplumcu gerçekçilikle halk şiirini mezcedebilmiş ender şairlerden biri olduğunun altını çizerek, "Doğularda yolsuz dağların/soğuk suların başında öleyim, diyebilecek denli, şiiri hasret kokan bir başka şair var mıdır bilmiyorum. Kadın ve şair tartışmasına şiirleriyle son noktayı koymuştur. Ağıtların, türkülerin ve destanların şairiydi. Kimsenin durup, ince şeyleri anlamaya vaktinin olmadığı bir zamanda aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin" şeklinde konuştu.

Tufan: "Böyle bir şairin gidişi, yaşadığı yıllardan bağımsız olarak zamansızdır"

Yazar ve senarist Tarık Tufan, bir şairin ölümünü anlamanın, ölümüyle birlikte kimsesiz kalan kelimelerin, söyleme biçimlerinin, duyumsama biçimlerinin derinliğini anlamak olduğunu söyleyerek, şairin, hayatı boyunca kalbinde taşıdığı yüklerden söz ettiğinin altını çizdi.

Gülten Akın'ın, Türkiye'nin derin yaralarını kalbinde taşıma cesareti gösteren şairlerden olduğunu sözlerine ekleyen Tufan, şunları kaydetti:

"Bu cesareti, 'toplumcu şiir' diye genellenen hazır kalıplarla, gösteriye dahil olmanın sahte duyarlığıyla değil, estetik ve derin söyleme biçimiyle ortaya koymuştur. Bu yüzden de toplumcu şiirin bir parçasından değil, Gülten Akın şiirinden söz edebiliyoruz. İkinci Yeni'nin şiire kattığı o büyük söyleme biçiminden pay alan bir şairden söz ediyoruz. Alabildiğine arif, incelikli ve bir o kadar da haksızlıklar karşısında yürekli bir şairdi. Böyle bir şairin gidişi, yaşadığı yıllardan bağımsız olarak zamansızdır."

Şair Dilek Kartal da Akın'ın vefatının ardından, "Şiir gençlikte yazılır derler. Doğrudur belki. Gülten Akın, 82 yaşında, ama sahip olduğu ne varsa yitirip, yeniden başlamayı göze alabilecek kadar genç bir kalpti bence. Büyük bir oyun dediği yaşamda, bütün işlerini bitirdiğine inandığı güz, bu güz olmalı. Allah rahmet eylesin" ifadelerine yer verdi.

Şair Ali Ural ise Gülten Akın'ın, şiirin bir uğraş değil, bizzat bir hal olduğunu bilen ve ona göre verimli bir ömür sürdüğünü vurgulayarak, "Sözlerine ve hayatına bakınca, şiiri kendisinin seçmediğini, bizzat şiirin onu seçtiğini görürüz. Bu nedenle sesi samimi, yalın ve içten çıkmıştır her daim. Kendisi artık aramızda olmasa da mısralarıyla inşa ettiği mirası, şiirseverlere armağan olacaktır. Şairinin ölümsüzlük kararını verecek olan da bu mirastır" dedi.

Gülten Akın için yarın Ankara'da Kocatepe Camisi'nde cenaze töreni düzenlenecek. Akın'ın naaşı, öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hüseyin Akın Gülten Akın Tarık Tufan Ali Ayçil Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title