Haberler

Gül'den Ortadoğu İçin Çağrı

Güncelleme:

BM Genel Kurulu'nda Konuşan Cumhurbaşkanı Gül'den Çarpıcı Mesajlar!

Can Kamiloğlu Bildiriyor- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terörizmin, uluslararası toplum için acil ve en önde gelen küresel bir tehdit olduğunu vurgulayarak, "Samimi, etkin, uyumlu ve somut uluslararası işbirliği olmaksızın terörizmle başa çıkılamaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitap etti. 65. BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak için New York'ta bulunan Gül, BM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletlerin misyonunun tüm insanların saygınlık, güvenlik ve refahını korumak olduğunu ifade etti. Bu nedenle barış, güvenlik, istikrar ve refahın, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler kapsamındaki çalışma ve eylemlerinin temel akidelerini oluşturduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

"Bu yüce kurulun Türkiye'yi Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için olağanüstü yüksek bir destekle yetkilendirmesinden bu yana, uluslararası toplumun barış, güvenlik ve refahına katkıda bulunmak amacıyla samimi, nesnel ve etkin bir biçimde çok çalıştık. Bu iki yıl içinde, çeşitli küresel ve bölgesel konular ele alınırken, adil ve ilkeli bir tarzda kendi katma değerimizi ortaya koymaya çalıştık. Bizim açımızdan her zaman yüksek öncelik taşıyan bir konu olan barışı koruma ve barışın inşası hakkında Konsey'de cereyan eden görüşmelerde ilerleme sağlanması amacıyla çaba gösterdik.

-TERÖRİZM EN ÖNDE GELEN KÜRESEL TEHDİTTİR-

Bu konuda en üst siyasi düzeyde görüş ve fikir teatisinde bulunulması amacıyla, bugün bir Güvenlik Konseyi Zirvesi oturumu düzenleyeceğiz. Ayrıca, önümüzdeki Pazartesi günü, "Terörizmle Mücadele" konusunda Güvenlik Konseyi'nde tematik bir toplantı tertipleyeceğiz. Terörizm gerçekten de, uluslararası toplum için acil ve en önde gelen küresel bir tehdittir. Samimi, etkin, uyumlu ve somut uluslararası işbirliği olmaksızın terörizmle başa çıkılamaz. Sözde siyasi, ideolojik, etnik veya dini amaçları ne olursa olsun, tüm terör örgütleriyle aynı şekilde savaşmadığımız sürece, terörizme karşı mücadelemizin başarısızlığa mahkûm olduğunu hatırlatmak isterim."

-MEDENİYETLER İTTİFAKI ULUSLARARASI PLATFORMA DÖNÜŞTÜ-

Cumhurbaşkanı Gül, günümüzün en ciddi meydan okumalarından birine ortak yanıt verilmesinin başarılı örneklerinden birini Medeniyetler İttifakının oluşturduğunu söyleyerek, "İspanya ve Türkiye'nin girişimiyle oluşturulan ve bugün 122 üyesi bulunan İttifak, BM'den sonra ikinci en büyük uluslararası platform haline gelmiştir. Bu da, uluslararası toplumun bağnazlık ve çatışma yerine uyum, diyalog ve işbirliğini tercih ettiğinin açık bir göstergesidir'' dedi.

-ORTADOĞU'DA KİTLE İMHA SİLAHLARINDAN ARINDIRILMALI-

Genel Kurul tarafından da defalarca bu yönde çağrıda bulunulan "Orta Doğu'da Kitle İmha Silahlarından (KİS) Arındırılmış Bölge" oluşturulması yönündeki çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulunan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kitle imha silahlarının yayılması çağdaş dünyanın karşı karşıya olduğu risklerden birini oluşturmaktadır. Nükleer silaha sahip olan ülkeler de dahil olmak üzere, tüm üye devletler, kendi politikalarında adil ve ilkeli bir yaklaşım benimsemedikleri sürece bu tehdidin üstesinden gelemeyiz. En hassas bölgelerin merkezindeki bazı ülkelerde nükleer silahların fiilen mevcut olduğu gerçeği göz ardı edildiği sürece, küresel düzeyde inandırıcı bir yayılmanın önlenmesi rejimi mümkün olmayacaktır

Bu bağlamda, tüm üye devletlere, 1991 tarih ve 687 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı'nda öngörüldüğü ve Genel Kurul tarafından da defalarca bu yönde çağrıda bulunulduğu üzere Mayıs 2010'da New York'ta gerçekleştirilen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması Gözden Geçirme Konferansı'nda, Orta Doğu'da KİS'lerden Arındırılmış Bölge teşkili amacıyla 2012 yılında bir konferans düzenlenmesi yönünde yapılan çağrıları da destekliyoruz. Bu ilk adımın, dünyanın diğer bölgelerindeki yayılmanın önlenmesi girişimleri açısından da bir "olmazsa olmazı" teşkil edeceğine inanıyorum.

-KÜRESEL KRİZİN ETKİLERİ HALA HİSSEDİLMEKTEDİR-

Gül, küresel krizin etki

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kanarya'da işler yolunda gitmiyor! Derbiye çok eksik çıkacaklar

Kanarya'da işler yolunda gitmiyor! Derbiye çok eksik çıkacaklar

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title