Haberler

Gül'den ABD'ye Belge Mesajı

Cumhurbaşkanı, Wikileaks İnternet Sitesinin Yayımladığı Belgelerle İlgili, 'Bunlar, Tabii Ki Bir Ülkenin Arşivlerinin Dışarı Sızması Açısından O Ülkenin Düşünmesi Gereken Bir Şey.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wikileaks internet sitesinin yayımladığı belgelerle ilgili, ''Bunlar, tabii ki bir ülkenin arşivlerinin dışarı sızması açısından o ülkenin düşünmesi gereken bir şey. Yani bir ülkenin belgeleri, kendilerine göre gizli kalması gereken belgeleri, arşivleri eğer dışarı sızıyorsa o ülkenin oturup kendisinin düşünmesi gerekir'' dedi.

Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Belgelerle ilgili herhangi bir devlet veya hükümet başkanıyla görüşme yaptınız mı, bilgi aldınız mı?'' sorusuna, Gül, ''Hayır. Bilgi alınacak bir şey yok. Ne yapacağım? Buradaki bir Amerikalı diplomat veya başka bir yerdeki, oturmuş bir kağıt yazmış. Onunla ilgili bilgi mi alacağım?'' diye konuştu.

Dün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın görüştüğünü anımsatan Gül, ''Onların da (Amerikan Hükümeti'nin) resmi açıklamaları var. 'Bunlar bizim politikalarımız değil. Politikalar Washington'da yapılır. Biz, burada yaparız ama bize her yerden çeşitli değerlendirmeler gelir' diye. Onlar da o açıklamayı yaptılar zaten'' ifadesini kullandı.

-''(BELGELER) İLİŞKİLERDE GÜVENSİZLİK OLUŞTURABİLİR''-

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, ''Bu tip belgelerin ortaya çıkması, genel anlamda, uzun vadede uluslararası ilişkileri etkileyebilir mi, etkileyebileceğini öngörüyor musunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Olabilir tabii. Çünkü bunlar biraz da psikoloji ile ilgili şeyler bir kısmı. Bunlar güvensizlikler oluşturabilir. Bunlar normaldir. Olabilir tabii ki. İlişkilere herkes ona göre daha çok dikkat eder, konuştuğu şeylere. Ama şimdiye kadar benim gördüklerim, demin söylediğim gibi değişik seviyedeki Amerikalı diplomatların, kendi değerlendirmeleri, kendi gözlemleri, duydukları... Bazılarını, sizlerin yazdıklarını, kendileri buradan memleketlerine rapor ediyorlar. Gördüğüm kadarıyla Türkiye ile ilgili yazılanların büyük bir kısmı da bu şekilde.''

Gül, belgelerin sızmasının ''diplomasinin 11 Eylülü'' olarak değerlendirildiğinin hatırlatılması üzerine ise ''Yok. Doğrusu ben öyle görmem açıkçası. Tabii bilmiyorum. Bundan sonra ne yayınlayacaklar. Onlara bakmak gerekir. Demin söylediğim şey işte. Bugün ortaya çıkanlar, en azından böyle... Bunlar, tabii ki bir ülkenin arşivlerinin dışarı sızması açısından o ülkenin düşünmesi gereken bir şey. Yani bir ülkenin belgeleri, kendilerine göre gizli kalması gereken belgeleri, arşivleri eğer dışarı sızıyorsa o ülkenin oturup kendisinin düşünmesi gerekir'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bordroda yazanla hesaba yatan birbirini tutmuyor! Ortaokulda milyonluk ek ders vurgunu

Bakmadan Geçme

Ah Leyla Vah Leyla filmi oyuncuları kim? Ah Leyla Vah Leyla filmi konusu, oyuncuları ve Ah Leyla Vah Leyla özeti! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 21-22 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Dünya Hipertansiyon Günü: Hipertansiyon farkındalığı nedir? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 13. bölüm CANLI izleme linki! Aykut Enişte filmi konusu nedir? Aykut Enişte oyuncuları ve Aykut Enişte özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 21-22 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aykut Enişte nerede çekildi? Aykut Enişte konusu ne, oyuncuları kimlerdir? Aykut Enişte ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 21-22 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 21-22 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Futbolu bırakacağını duyuran Toni Kroos kimdir, nereli, kaç yaşında? Mehmed: Fetihler Sultanı CANLI izle! Mehmed: Fetihler Sultanı 12. Bölüm TRT1 HD izle! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 21-22 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Geçmeyen öksürük nedenleri nelerdir? Öksürük ne zaman tehlikeli olur? Beşiktaş-Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş-Trabzonspor maçı şifresiz mi? 22 Mayıs Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 22 Mayıs burç yorumları nedir?
İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

İran'da Reisi'nin ölümü sonrası kutlama yapanlarla ilgili harekete geçildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title