Haberler

Growtech Avrasya Fuarı Açıldı

Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, Türk Üreticilerinin Daha Sağlıklı Üretim Yaptığının ve Gıda Güvenliğine Önem Verdiğinin Göstergesi Olduğunu Bildirdi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, hükümetin aldığı önlemler sayesinde başta Rusya olmak üzere, AB ile diğer ülkelere yapılan yaş meyve sebze ihracatında daha az zirai ilaç ve daha az pestisit kalıntısı görüldüğünü, bunun da Türk üreticilerinin daha sağlıklı üretim yaptığının ve gıda güvenliğine önem verdiğinin göstergesi olduğunu bildirdi.

NTSR Fuarcılık tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Sera Ekipmanları, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı 'Growtech Eurasia 2010' törenle açıldı. Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türk tarımının her geçen gün adım adım ilerleyerek dünya sıralamasında ön sıralara tırmandığını söyledi. Aydemir, şöyle konuştu:

'Gerek tarımsal ürünlerdeki ihracat artışıyla, gerekse teknolojik ilerlemelerle ve iyi tarım uygulamalarıyla ülkemizin tarımsal zenginlikleri ve kaynaklarıyla her geçen gün yeni bir başarı öyküsü yakalamaktadır. Türk tarımının geleceği açıktır. Devletimiz, Bakanlığımız, ülkemiz, 12 bin bitki çeşidiyle 3 bin 905 adetlik endemik bitki çeşidiyle Orta Doğu ve Avrupa'da ön sıradaki yerinin kıymetinin farkındandır. Ülkemizin gen kaynaklarını korumayı temel olarak amaçlayan dünyanın üçüncü büyük gen bankasını geçtiğimiz aylarda hizmete açarak büyük bir boşluğu doldurmuş ve ülkemizin gen kaynaklarını korumak için de büyük bir adım atmış bulunmaktayız.'

AB ile müzakerelerde 12'nci faslın açıldığını ifade eden Aydemir, bu faslın en önemli ayağının da 'Güvenilir gıda' olduğuna dikkati çekti. Aydemir, şunları kaydetti:

'Hayvansal ve bitkisel üretimde çiftlikten çatala, tarladan sofraya olan tüm üretim aşamalarında gerekli olan bütün halkaları bir bir sağlamlaştırarak güvenilir gıda konusunda hiçbir şüpheye meydan vermeyecek uygulamaları aralıksız ve harfiyen uygulamaktayız. Bu uygulama ve hamlelerle birkaç yıllık sürede gerek Rusya ile olan meyve sebze ticaretinde gerekse AB ve diğer ülkelere yakalamış olduğumuz tarımsal ürünler ticareti de açıkça görmekteyiz ki, daha az ürünlerimiz geri dönmektedir. Daha az ürünlerimiz tepki görmekte. Yani narenciyemizde domatesimizde, biberimizde eskiden rastlamış olduğumuz kimyasal kalıntılar, bugünlerde çok azaldı. Çiftçi teknolojiyle kucaklamış durumda. Rusya, AB ve diğer ülkelere yapılan ihracatta daha az zirai ilaç kalıntısı ve daha az pestisit kalıntısı görülmektedir.'

- ANTALYA VALİSİ ALTIPARMAK-

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da turizmden sonra tarımda da başkent haline gelen Antalya'da yılda 1 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapıldığına dikkati çekti.

Altıparmak, şunları söyledi:

'Türkiye yaş meyve sebze üretiminde dünyada dördüncü, Avrupa'da ise birinci sıradadır. Antalya'dan yapılan ihracatın yüzde 77'sini tarım ürünleri oluşturmaktadır. Tohumculukta da ülkemiz önemli gelişmeler göstermiştir. Tohum üretici ve ihracatçı firmalarımızın sayısı artmaktadır. Çeşitli ülkelere tohum ihracatı yapmaktayız. Ancak, bu yeterli değildir. Tohumculukta ihracat ve ithalat dengesi aleyhimizedir.'

Daha sağlıklı üretim yapmak, gıda güvenliğini sağlamak için toprağın, çevrenin akarsuların ve yeraltı sularının daha iyi korunması gerektiğini vurgulayan Vali Altıparmak, tarıma verilen desteklerin 6 milyar TL'ye ulaştığını anımsattı. Antalya tarımına da ciddi destekler verildiğini ifade eden Vali Altıparmak, 'Üreticilerin moral ve motivasyonu ve bilgisi artırılmalıdır. Çocuklarımıza tarım sektöründen ekmek yiyebileceğini ve para kazanabileceğini anlatmamız lazım' dedi.

- DİĞER KONUŞMALAR-

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Antalya'da yapılan fuarlardan büyük keyif aldıklarını, özellikle tarım sektörünü ilgilendiren bu fuarların kent ekonomisine önemli katkı yaptığını bildirdi. Akaydın şunları kaydetti:

'Antalya'nın tarım sektöründe 1 milyar dolarlık ihraç kapasitesi var. Tarım sektörü, insanlığın geleceğinde çok önemli yeri olacak. Petrol bitti deniliyor. Tarım da bitebilir. Tarım da riskli hale gelebilir. Tarım sektörüne çok dikkat etmemiz gerekir. Tarımda AR-GE ve yüksek teknolojiye dayalı ürünler yaratmalıyız.'

NTSR Fuarcılık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu da, Avrupa'nın en büyük tarım teknolojileri fuarını düzenlediklerini bildirdi. İsrail ve Yunanistan'da da böylesine büyük fuarlar düzenlendiğini ancak katılımcı açısından Growtech Eurasia Fuarı'nın daha büyük olduğunu iddia eden Tığlıoğlu, 'Fuarımıza 30 ülkeden alım heyeti, 55 ülkeden de ziyaretçi katılıyor. Türkiye artık tarımda yeni teknolojiler geliştiriyor ve dünya ile yarışıyor' dedi.

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık ise Antalya Expo Center'in Türkiye'nin üçüncü büyük fuar alanı olduğunu söyledi. Burada yapılan fuarlarla, başta tarım, turizm, sağlık, inşaat ve hizmet sektörleriyle ilgili uluslararası fuarlar düzenlendiğini kaydeden Çalık, Antalya'da düzenlenen sektörel fuarların hem bölge ve hem de ülke ekonomisine büyük katkılar yaptığını vurguladı.

- FUARIN TEMASI BİYOÇEŞİTLİLİK VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI-

Fuar kapsamında tarım sektörüyle ilgili bir çok panel düzenlenecek. Fuarın ana teması olarak 'Tarımsal Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynaklarının Korunması, Tohum Gen Bankası ve Gen Kaynaklarımızın Korunması' konuları tartışılacak. Fuara 6 ülkeden alım heyetleri geldi, 25 ülkeden 137 şirket stant açtı. Fuarı 55 ülkeden sektör temsilcileri ziyaret edecek.

Fuarda tarım sektöründe ortaya çıkan yeni teknolojiler, gıda güvenliği, süs bitkileri teknolojileri sergileniyor.

(FC-BNY-KUM) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title