Haberler

Gramofon Evlere Geri Döndü

Müzik dinleme alışkanlıkları, teknolojik gelişmelere paralel olarak gramofon, pikap, teyp, CD ve MP3 çalarlar üzerinden baş döndürücü hızla değişirken, taş plakların gramofonlardan yükselen büyülü sesi evlere geri döndü.

ELİF ÖZLEM ÇELİKER - Müzik dinleme alışkanlıkları, teknolojik gelişmelere paralel olarak gramofon, pikap, teyp, CD ve MP3 çalarlar üzerinden baş döndürücü hızla değişirken, taş plakların gramofonlardan yükselen büyülü sesi evlere geri döndü.

Geçmiş dönemlerde evlerin baş köşesinde yer alan, Münir Nurettin Selçuk, Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Safiye Ayla gibi sanatçıların plaklarının çalındığı gramofonlar, yeniden meraklılarının evlerini süslemeye başladı.

Bursa Antikacılar Derneği Başkanı olmasının yanı sıra eski gramofonları tamir eden Murat Seren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde en fazla ilgi gören objenin tarihi gramofonlar ve eski plaklar olduğunu söyledi.

Seren, müşterilerinin önemli kısmının kendisinden tarihi nitelikte ve çalışır durumda gramofon talep ettiğini, bazılarının da bozuk gramofonları tamir için getirdiğini belirtti.

Çalışan gramofon bulmanın çok zor olduğunu, bu nedenle kendisine getirilenleri tamir ettiğini, çalışmayan parçaları başka gramofonlardan sağladığını anlatan Seren, "Bir anlamda tarihi yeniden canlandırıyoruz. Tamir ettiğimiz gramofonların parçaları farklı tarihlerden olabiliyor" dedi.

"Çizilmiş plakları bile tamir ediyoruz"

"Çalışmayan gramofon veya pikap yok" diyen Seren, şöyle konuştu:

"İnsanlar çok eski olmaları nedeniyle bu cihazların tamirinin mümkün olmadığını düşünüyor. Ancak biz bu cihazların tamirini yapıyoruz. Bazen çalışmayan bir gramofonu parçalarını çıkarıp diğer bir gramofonun parçaları ile değiştirerek de çalıştırabiliyoruz. Biz çizilmiş plakları dahi tamir edebiliyoruz. İnsanlar eskiye özlem nedeniyle artık tarihi gramofon ve plaklara çok ilgi gösteriyorlar. Bu cihazları dekor amaçlı değil, kullanmak için alıyorlar."

Seren, bazı insanların çalışmayan gramofon ve diğer tarihi eşyaları çok küçük meblağlar karşılığında hurdacılara sattığını anlatarak, "Kesinlikle atmasın ya da hurdacıya yok pahasına vermesinler. Bugün bir dikiş makinesi bir hurdacının elinde 10 lira yapar ama bu eşyaları dekoratif amaçlı ya da başka alanlarda kullanabilirler" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Safiye Ayla Zeki Müren Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title