Haberler

'Graffiti'yi Çıkaran Sprey Üretildi

Güncelleme:

İzmirli Girişimci Fatih Altun, Devlet Demiryolları için "Graffiti" Adını Verdiği Yazı Çıkarıcı Bir Ürün Üretti.

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)

İZMİRLİ girişimci Fatih Altun, geliştirdiği 200 çeşit ürünle sanayicinin üretim makinelerindeki sorunları yerinde saptıyor ve gidermek için özel 'teknik kimyasal' ürünler geliştiriyor. Tekstilde leke ve mikrop sökücü, elektronik kart temizleyici spreyleri ve sanayi tipi bulaşık makineleri için durulama maddesi gibi birçok ürünü üreten Altun, Devlet Demiryolları için de trenlere yazılan yazıları silen 'Graffitti' adlı ürünü üretti.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Rasyonel Kimya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Altun, kimya sektörünün sadece 'deterjancılık' olmadığından yola çıkarak sanayinin ve kurumların ihtiyaçlarına yönelik 200 çeşit ürün geliştirdi. Kendilerine iletilen yeni sorunlarla yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini kaydeden Altun, "Şu anda Türkiye'de teknik kimyasal ürün üreten 4 firma var. Bunlar İstanbul, Bursa ve İzmir'de bulunuyor. Biz de firma olarak İzmir'in dev firmaları da dahil olmak üzere 2 bin firmaya hizmet veriyoruz" dedi.

YERİNDE TEŞHİS

Altun, Türkiye'de sanayide kullanılan makinelerin dışarıdan ithal edildiği için bunların bakımında da dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu dile getirdi. Altun, "Biz bu işe 1983 yılında Türkiye'ye gelmiş ABD'li bir firmada çalışarak adım attık. Bu firmada öğrendiğim teknolojik birikim ile kendi işletmemi kurmaya ve kendi modelimi yaratmaya karar verdim" diye konuştu. Fatih Altun, ürünleri için talep gelmesini beklemektense birlikte çalıştığı kimyagerlerle sanayiciye gitmeyi tercih ettiklerini anlattı. Altun, "Bu sayede o fabrikadaki sorunları yerinde teşhis edip 500 kimya hammaddesinden hangisinin çözüm olacağını görmek daha kolay oldu. Klasik bir pazarlama elemanı ile çalışmaktansa daha iyi koşullarda kimyager istihdam etmenin daha doğru olacağını düşündüm" dedi.

NE GENÇLER NE DEMİRYOLLARI ÜZÜLECEK

En son olarak Devlet Demir Yolları'na ait trenlerdeki duvar yazıları ve resimleri anlamına gelen 'graffitileri' silmek için "Graffitti' adlı bir ürün ürettiklerini kaydeden Altun, "Gençler kendilerini ifade etmek için bu tür duvar yazılarına başvurabiliyor. Ancak sanat olarak görülen bu yazılar bazen kamu mallarına da zarar verebiliyor. Biz de Devlet Demiryolları'na özel olarak, yazıların alttaki boyaya zarar vermeden çıkarılabilmesi için böyle bir ürün geliştirdik. Yetkililer sunumunu yaptığımızda çok etkilendiler. Şimdi ihtiyaçları oldukça bizden bu ürünü talep edecekler" açıklamasını yaptı.

MALİYET YÜZDE 70 AZALIYOR

Altun, farklı sektörlerde kullanılan farklı makinelerin standart ürünlerle korunamayacağını vurguladı. Fatih Altun, "Sanayide büyük bedeller ödenip satın alınan makinelerin göreceği zararı önlemek için kimyasalların etkisini bilmek gerekiyor. Eğer zarar önlenebilirse sanayici o makine için yurt dışından parça getirilmek zorunda kalmıyor. Böylece yüklü miktarda bir ithalatın önüne geçilmiş oluyor. Diğer yandan bu teknik kimyasal ürünlerin benzerleri yurtdışından 4- 5 kat fazla fiyata geliyor. Bizler ise yerli firma olarak fabrikaya gidip sorunun ne olduğunu öğreniyoruz ve o ürünü aratmayacak özellikte başka bir ürün üretip daha uygun bir fiyata satıyoruz. Böylece fazla ithalatın da önüne geçiyoruz" diye konuştu. Altun, makinelerinin bakımını yerli firmalara yaptıran fabrikaların bu konudaki maliyetlerinin ise yüzde 70 azaldığını dile getirdi.

'DETERJAN SATACAĞIZ SANIYORLAR'

Altun ayrıca kimyagerlerden oluşan satış ekibi ile birlikte fabrika fabrika dolaştıklarını dile getirdi. Fatih Altun, "Maalesef teknik kimya sektörü Türkiye'de çok gelişmemesi ve fabrika sahiplerinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklı arkadaşlarımızı deterjan satacak sanıp görüşmek istemeyenler de olabiliyor. Bu alandaki profesyonel firmalar sanayiciye ne kadar fazla kendini tanıtırsa dünyada milyarlarca dolarlarla ifade edilen ve Türkiye'de yıllık ortalama 100- 150 milyon dolarlık pazara sahip sektör daha da büyüyecektir" dedi.

Burcu TANER/İZMİR, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

30 yıl hapis cezası verilen Figen Yüksekdağ: Kimsenin yüzü düşmesin, yüreği kararmasın

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title