Haberler

Gmis'in 69. Kuruluş Yılı

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye'nin yıllık taşkömürü ihtiyacının 25 milyon ton olduğunu belirterek, bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervinin bulunduğu bildirildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye'nin yıllık taşkömürü ihtiyacının 25 milyon ton olduğunu belirterek, bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervinin bulunduğu bildirildi.

GMİS'in kuruluşunun 69. yıl dönümü dolayısıyla sendikadan yapılan yazılı açıklamada, sendikalarının Türkiye'de ve dünyada demokrasi, ülke ve bölge kalkınmasının yanı sıra insanca yaşanılacak koşulların yaratılması mücadelesinde saygın bir yer edindiği belirtildi.

Taş kömürü üretiminin başladığı 1848'den bugüne kadar, insanca yaşam mücadelesinde yerli ve yabancı şirketlere karşı eylem ve grev yapanları şükranla andıkları ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Taşkömürü üretiminin başladığı yıldan itibaren gelişen üretim kültürünün bugünlere taşınmasında önemli bir işlevi bulunan sendikamız, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgemizde sosyal hayatın çağdaş bir düzeyde gelişmesi için elinden gelen gayreti göstermiştir ve bu mücadeleyi kesintisiz olarak sürdürmektedir. Genç Türkiye Cumhuriyeti'yle birlikte Ankara'nın ardından il olma özelliğini kazanan Zonguldak, taşkömürü üretimi arttıkça büyümüş, gelişmiş ve giderek Türkiye sanayisinin can damarı olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı vermiştir. Ancak 1980 ve özellikle 1990 sonrasında uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Zonguldak olarak büyük zararlar gördü. Bizler bölge insanı olarak büyük mücadeleler verdik ve her şeye rağmen ayaktayız."

Türkiye'nin ihtiyacı olan taş kömürünün bölgede ve TTK'da bulunduğu belirtilen, şu ifadelere yer verildi:

"TTK'nın bugün, 14 bin olan norm kadroya göre 5 bin işçi açığı bulunuyor. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan kurum, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 25 milyon tondur. Bölgemizde 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervimiz bulunuyor. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK'nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin azaltılacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var. Çünkü Zonguldak'ta kömür var. Üstelik dün silah zoruyla maden ocaklarına sokulan bölge insanı, bugün gönüllü olarak çalışmaya hazır. Üretimin artması ve kurum zararının ortadan kalkması için öncelikle kuruma işçi alınması gerekiyor."

Kaynak: AA / Yerel

Zonguldak Karabük Bartın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title