Haberler

Genelkurmay'dan Terörist Açıklaması

Güncelleme:

Genelkurmay Günümüze Kadar Yapılan Operasyonlarda 45 Teröristin Etkisiz Hale Getirildiğini İfade Etti.

Tuğgeneral Metin Gürak, 25 Haziran 2010 tarihinden günümüze kadar yapılan operasyonlarda 45 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 13 bölücü terör örgütü mensubunun da kendiliğinden teslim olduğunu ifade etti. Gürak, aynı dönemde 19 güvenlik görevlisi şehit, 47 güvenlik görevlisi ve 5 vatandaşın da yaralandığını açıkladı.

Genelkurmay Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde yapılan toplantıya Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler ve İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak katıldı. Toplantının başında Tümgerenal Güler soru almayacaklarının altını çizerken açıklamanın terör olayları ve bazı gündemdeki konulara ilişkin yapılacağını söyledi.

18 Haziran 2010 tarihinde yapılan toplantıda "terör olaylarının artmasının muhtemel olduğunu belirtmiş ve nedenlerini açıklamıştık. Halen, terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı bir sürecin içerisinde bulunmaktayız" diye söze başlayan Tuğgeneral Gürak 25 Haziran 2010 tarihinden sonra 1 aylık süreçte meydana gelen olaylar hakkında bilgi verdi.

Dönem içerisinde meydana gelen iç güvenlik olaylarında; 19 güvenlik görevlisi şehit olduğunu, 47 güvenlik görevlisi ve 5 vatandaşımız yaralandığını bildiren Tuğgeneral Gürak, "Aynı dönemde 45 terörist etkisiz hale getirilmiş ayrıca, 13 bölücü terör örgütü mensubu da kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olmuştur" dedi. Tuğgeneral Gürak şöyle devam etti:

"Terörist zayiatlarıyla ilgili olarak bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Son dönemde bölücü terör örgütü mensuplarının giriştikleri eylemlerde, fazla sayıda zayiat verdikleri ve aralarında yaptıkları telsiz konuşmalarında 'halimiz kötü', 'zor durumdayız' şeklinde içinde bulundukları durumu anlatan ifadelerine sık olarak rastlanmaktadır. Ayrıca, etkisiz hale getirilen teröristlerin çoğunun bölücü terör örgütüne yeni katılan teröristlerden olduğu ve ailelerin bu durumdan bölücü terör örgütünü sorumlu tutması sonucu, ailelerle bölücü terör örgütü arasında problemler yaşandığı belirlenmiştir.

Dönem içerisinde, 16 adet El Yapımı Mayın (EYM) bulunarak, etkisiz hale getirilmiş, 1 adet havan, 8 adet roketatar, 4 adet makineli tüfek, 50 adet Kaleşnikof Piyade Tüfeği, 3 adet M-16 Piyade Tüfeği, 4 adet G-3 Piyade Tüfeği, 1 adet bombaatar, 3 adet LAW, 6 adet tabanca, 37 kilo 850 gram plastik patlayıcı madde, 107 adet el bombası, 20 adet roketatar mühimmatı, 11 bin 566 adet Kaleşnikof piyade tüfeği mermisi, 5 bin 340 adet Bixi makinalı tüfek mermisi, 12 adet telsiz ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Dönem içinde ele geçirilen silah ve malzemenin cins ve miktarları dikkat çekicidir."

Dönem içinde meydana gelen Pervari'nin Doğanköy ve Sarıyaprak, Şemdinli'nin Beyyurdu, Çukurca, Hantepe bölgeleri ve Pervari ile Yüksekova ilçe merkezlerindeki olayların öne çıkan önemli olaylar olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, "30 Haziran 2010 tarihinde bir grup bölücü terör örgütü mensubu tarafından, Pervari-Doğanköy ve Sarıyaprak ileri üs bölgesinde konuşlu bulunan birliklerimize beş ayrı noktadan roketatar ve uzun namlulu silahlar ile saldırı girişiminde bulunulduğunu" söyleyerek şöyle devam etti:

"Bu saldırı ile eş zamanlı olarak, diğer bir terörist grup tarafından Doğanköy-Sarıyaprak yol emniyeti için görevlendirilmiş olan Geçici Köy Korucularından oluşan time de silahlı saldırıda bulunulmuştur. Bu olayda, teröristlerin bulunduğu bölgeye İHA sevk edilmiş, alınan görüntüler değerlendirilmiş, terörist grupların kaçmasını engellemek maksadıyla; bir taraftan tespit edilen hedefler ateş destek vasıtaları ve taarruz helikopterleri ile ateş altına alınırken, diğer taraftan bölgeye takviye birlikler sevk edilerek, teröristler ısrarla takip edilmiş ve 12 terörist silah ve teçhizatları ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir.

Çıkan çatışmalarda, teröristlere yönelik manevra yapan birliğin başındaki üsteğmenimiz ile açılan ilk ateş sonucu 1 Uzman erbaşımız ve 3 Geçici Köy Korucumuz şehit olmuş, 1 astsubayımız ile 1 erimiz yaralanmıştır. Dönem içerisinde, Irak'ın Kuzeyinde başta Kandil Dağı ve Hakurk Bölgesi olmak üzere, 01-02 Temmuz 2010 gecesi, tespit edilen bölücü terör örgütüne ait hedeflere hava harekatı icra edilmiştir. Bir diğer önemli olay ise, 5 Temmuz 2010 tarihinde, Şemdinli Beyyurdu köyündeki ileri üs bölgesine teröristler tarafından düzenlenen saldırı girişimidir.

Bu olayda, güvenlik güçleri tarafından, bir grup bölücü terör örgütü mensubunun, üç ayrı noktadan üs bölgesine yönelik taciz ve saldırı girişiminde bulunmak üzere olduğu tespit edilmiş; bölücü terör örgütü mensupları ateş altına alınmış, hedeflerine ulaşamayacaklarını anlayarak kaçmaya çalışan terörist gruplar, İHA vasıtasıyla tespit edilerek, bölgeye sevk edilen birliklerce ısrarla takip edilmiş ve ateş destek unsurlarıyla ateş altına alınmıştır.

Bunların neticesinde; üs bölgesine sızma girişiminde bulunan gruptan 12 terörist silah ve teçhizatları ile birlikte etkisiz hale getirilmiş, ayrıca bir gün sonra bu silahlı saldırıya katılan teröristlerden birisi kendiliğinden teslim olmuştur. Aynı olayda 3 erimiz şehit olmuş ve 3 erbaş ile erimiz de hafif şekilde yaralanmıştır.

Bu olaylar, son zamanlarda terör örgütünün düzenlemiş olduğu silahlı saldırı sonrasında aldıkları darbeleri ve verdikleri zayiatı göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır. Teröristlerin bu olaylar sonrasında, çok büyük bir telaş ve kargaşa içerisine girdikleri gözlenmiştir.

Son günlerde meydana gelen diğer bir önemli olay ise, 20 Temmuz 2010 tarihinde Çukurca Hantepe üs bölgesine yönelik silahlı saldırı girişimidir. Bu olayda teröristler üs bölgesinde bulunan unsurlarımıza ağır kayıp verdirmek amacıyla, üs bölgesine hakim noktada yer alan ileri emniyet mevzilerine taciz ve sızma girişiminde bulunmuştur.

Bu ileri emniyet mevzilerinde görevli personel, takviye amacıyla gönderilen birliklerin de desteği ile, terör örgütünün amacına ulaşmasına engel olmuştur. Çatışmalarda 1 üsteğmenimiz, 4 uzman erbaşımız ve 1 onbaşımız şehit olmuş, ayrıca 9 erimiz hafif şekilde yaralanmıştır.

Eylem, 20 Temmuz 2010 tarihinde, 02:00-03:00 saatleri arasında gerçekleşmiş olmakla birlikle, bölgede başlatılan takip operasyonu, gün boyu devam etmiştir. Nitekim, bölgedeki hareketlilik akşam saatlerine kadar, hatta gece de devam etmiştir. Daha sonra yapılan bölge aramasında etkisiz hale getirilen dört terörist bulunmuştur. Ancak; Hantepe'ye saldıran teröristlerin yapılan teknik takibinden ve resmi kanallardan intikal eden istihbarat raporlarından teröristlerin en az dokuzunun etkisiz hale getirildiği, ayrıca çok sayıda yaralılarının da bulunduğu, diğer taraftan ölü ve yaralılarını bölgeden uzaklaştırma ve mümkünse hudut ötesine aktarma yönünde talimat aldıkları, bu taşımayı yaparken zorlandıkları ve taşıma yapmak üzere katır talebinde bulundukları tespit edilmiştir."(ANKA)

(SÜRECEK)

(ÜNS/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

title