Haberler

Son dakika haberi: Çanakkale Savaşı'nda kullanılan gazi top Edremit'te restore edilecek

Güncelleme:

Son dakika haberi: Çanakkale Savaşı'nda kullanılan gazi top Edremit'te restore edilecek Hurdalıkta bulunan gazi top Edremit Belediyesi tarafından restore edilecek Çanakkale Savaşı'nda ve Milli Mücadele Dönemi'nde kullanılan tarihi top, Edremit Belediyesi tarafından yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Çanakkale Savaşı'nda kullanılan gazi top Edremit'te restore edilecek

Hurdalıkta bulunan gazi top Edremit Belediyesi tarafından restore edilecek

BALIKESİR - Çanakkale Savaşı'nda ve Milli Mücadele Dönemi'nde kullanılan tarihi top, Edremit Belediyesi tarafından yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Bir hurdalıkta bulunan top, belediye müzesi tarafından restore edilecek.

Çanakkale Savaşı'nda kullanılan, Milli Mücadele Dönemi'nde, Edremit'e getirilen tarihi top, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ne teslim edildi. Osmanlı Dönemi'nde ordu envanterine giren Çanakkale Zaferi'nde de kullanılan tarihi top, uzun yıllar atıl bir durumda bekledikten sonra Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan'ın talimatı ile yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Sabahattin Ali'nin "Kuyucaklı Yusuf" romanına ve Edremitli yazar Fatma Bölek Gürel'in "Ölmez Ağacının Evi" romanına konu olan top, aslına uygun olarak yapılacak bakımın ardından ilçenin kültürel değerleri arasında yerini alacak.

Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü Tayfun Canlı, "Bu topu Sıdıka Erke Etnografya Müzemize getirdik. Yıllardır atıl durumda olan topumuz, müzemizde teşhir edilecek. Milli Mücadele Dönemi'nde Edremit'te kazandırılan Kuva-i Milliye şehri Edremit'imizin Sıdıka Erke Müzesinde sergilenecek. Edremit'te yaşamış yazarımız Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'una konu olan bu top bundan sonraki dönemde vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak" dedi.

Edremit Belediyesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu Cumhur Dokur da topun detayları ile ilgili bilgi verdi. Dokur, "Yaptığımız araştırmalarda Fried Krupp firmasının ürettiği Alman, Avusturya - Macaristan ve Osmanlı ordularında kullanıldığı anlaşılan bu top, uzun yıllar Edremit kent hafızasında yerini almış olan bir toptur. Edremit'teki Kuva-i Milliye kahramanlarını temsil eden bir toptur. Ayrıca 9 Eylül Edremit'in kurtuluş gününde halka teşhir edilen gururumuzdur. Söz konusu bu topun Çanakkale Savaşı'nda da kullanıldığı aşikar. Çünkü Osmanlı ordusunun envanterinde olduğu belli. Üzerinde Arapça harfler var. Aziz şehitlerimizin ruhuna ithafen biz de bu topu onaracağız. Eski haline getireceğiz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Edremit Belediyesi Çanakkale Edremit Genel Haberler Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

title