Haberler

Şanlıurfa'da Geleneksel Tatlar Geleceğe Taşınıyor

Güncelleme:

Türkiye'nin mutfağıyla ünlü kentlerinden Şanlıurfa'da, unutulmaya yüz tutan yemekler açılan kurslarda gelecek nesillere aktarılıyor.

HALİL FİDAN - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Mutfak Müzesi'nde açılan yemek kursuna kadınlar ilgi gösteriyor.

Türkiye'de damak tadıyla ünlü kentte 3 yıl önce açılan ve kent dışından vatandaşların da katıldığı yemek kurslarıyla unutulmaya yüz tutan lezzetler, gelecek nesillere aktarılıyor.

Kurslarda yapılan yemekler, yerel kıyafetli bal mumu kadın heykellerin yer aldığı müzeyi ziyaret eden misafirlere ikram ediliyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, yemeklerin yanı sıra kentin kültürünü anlatan tandır, yemek, zahire, misafir, kiler, yaşam ve gelin odası gibi mekanlar da kentin yemek kültürüne ışık tutuyor.

Kurs sorumlusu İffet Acet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftanın 6 günü kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.

Eğitimlere Şanlıurfalıların yanı sıra kentte bulunan yabancıların da ilgi gösterdiğini belirten Acet, şöyle devam etti:

"Özellikle yabancılar geleneksel yemekleri misafirlere ikram etmek ve memleketlerine döndüklerinde evlerinde yapmak için geliyorlar. Kimsenin bilmediği, gün yüzüne çıkmamış yemeklerimiz var. Boranıdan şıllığa, içli köftesinden kulak çorbalarına, malbutaya kadar sayamayacağım bir sürü yemek bulunuyor. Kursiyerlerimiz hepsini başarıyla yapıyor. Urfalıların çoğu bile bunları bilmez. Yemeklerde kullanılan malzemelerin tamamı kente özgüdür."

"Soğan doğramasını bilmeyenler var"

Acet, amaçlarının geleneksel yemekleri yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Ayrıca kente gelen yabancılara meşhur Urfa mutfağını tanıtmak istediklerini dile getiren Acet, "Kursiyerlerimizden soğan doğramasını bilmeyenler var. İki ay süren kursların ardından katılımcılar iyi bir aşçı olarak evlerine gidiyorlar. Yılda yaklaşık 500 öğrenci kurslara katılıyor" dedi.

Kursiyerlerden Latife Bulut da Balıkesir'den iş dolayısıyla geldiklerini ve 9 yıldır kentte yaşadıklarını ifade etti.

Kente özgü yemekleri çok beğendiğini ve evinde aynı yemekleri yapabilmek için kursa geldiğini anlatan Bulut, "Burada yemeklerin nasıl yapıldığını, içine neyin ne kadar koyulacağını öğrendim. Evimde de bu yemekleri yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Özlem Helvacıoğlu ise bir yıldır yaşadığı Şanlıurfa'nın yemeklerini çok beğendiğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Şanlıurfa'nın yemek konusunda zengin bir kültüre sahip olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, "İyi ki buraya gelmişim. Normalde Urfa yemeği denince aklıma lahmacun, çiğ köfte gelirdi ama burada katmer tatlısını, soğan aşını, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek ve bir sürü yemek öğrendim. Buradan dolu dolu ayrılacağıma inanıyorum" dedi.

"Yerel tatların korunması açısından kurs gerekli"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı da Urfa Mutfak Müzesi'nin kentin tarihi açısından önemli olduğunu belirterek, düzenlenen kursun mekanı canlı bir müze haline getirdiğini belirtti.

Yerel tatların korunması açısından kursun gerekli olduğunu vurgulayan Kırıkçı, şunları kaydetti:

"Lokanta ve fast food kültürü her tarafı sarmaya başladı. Bu nedenle geleneksel yaşam biçimimiz tehlike altında. Bir nebzede olsa bunun önüne geçmek, yemek kültürünü daha doğal kılmak adına kadınlar ilgi gösteriyorlar." - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title