Haberler

Geleceğin Mucitleri Eserlerini Tanıttı

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve il genelinde 50 orta ve lisenin katıldığı TÜBİTAK Bilim Fuarı Muğla Anadolu Lisesi salonunda açıldı.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve il genelinde 50 orta ve lisenin katıldığı TÜBİTAK Bilim Fuarı Muğla Anadolu Lisesi salonunda açıldı. Açılışa Vali Amir Çiçek, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, İl Milli Eğitim Müdürü Tamir Kırbaç, Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürü Seydi Ahmet Üğe katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı dahilinde TÜBİTAK Bilim Fuarına başvuru yapan okullar katıldı. 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı etkinliği kapsamında okullara 5 bin TL para desteği veriliyor.

TÜBİTAK Bilim Fuarı açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde 4006 Bitlim fuarı uygulaması başladığını açıkladı. Kırbaç, "Bu yıl eğitim öğretim başlarken, 4006 bilim fuarında çok sayıda öğretmen ve öğrencimizi bu sürece katabilmek için okullar açılmadan önce üniversitemiz ve GEKA ile bilimsel proje hazırlama semineri başvurumuz olmuştu. Projemiz kabul oldu ve öğretmen arkadaşlarımıza bu seminerleri verdik. Bu çabalarımızın ürünün aldığımızı düşünüyorum" dedi.

Vali Amir Çiçek ise, "Eğitim demek, kişiyi bilgi ile donatan değil, her şeyden önce analitik düşünen, sorgulayan, üreten ve araştıran ve bilimsel yönle bakışla yetişen birey yetiştirilmesi sürecidir. En önemlisi kişiyi bulunduğu durumdan gelecekte en güzel ne yapabilir, araştırmayı ve sorgulamayı çok iyi yapabilen bir öğrenci olarak yetiştirebilirsek bu çağda elbette ki yaşı ilerledikçe yani eğitim öğretimi bitirdikten sonra belli alanlarda söz sahibi olur. Yani teknolojiyi araştırır teknolojiyi yakalar. Bu şekilde bir eğitim sürecinde geçirmemiz gerek" dedi.

MUĞLA'YI ABD'DE TEMSİL EDECEK PROJE

Muğla'yı ABD'de temsil edecek olan tek proje 'Çevre Dostu Doğal Pestisitler' projesinin koordinatör öğretmeni Sengül Kiraz, "Projemiz hem Amerika'da temsil edecek ilimizi, hem de TÜBİTAK'ta finalist oldu. Çevre dostu doğal pestisitler projesi, bitkilerden böcekleri öldüren, zararlıları öldüren, insanlara ve doğaya zara vermeyen pestisit oluşturduk. ve bunları zararlılar üzerinde denediğimiz zaman zararlıları öldürüyor, insanlara ve çevreye zarar vermiyor. 14 Haziran da Amerika'ya gidiyoruz. İnşallah iyi bir derece ile döneriz" dedi.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ayşe İzgi Göktepe ve İbrahim Tezcan, "Projemizin adı Çevre Dostu Doğal Pestisitler. Amacı sentetik pestisitlere alternatif mücadele olarak ekonomik anlamda zararlılara karşı doğadan gelip, doğaya tekrar dönen bir pestisist üretmeyi amaçladık. Bunu ilk önce zakkum, okaliptüs, fesleğen ve biberiye gibi bitkilerde denedik. Önce bunları 25 derece laboratuar ortamında ekserte edip özleri çıkardıktan sonra üç tane zararlı belirledik; kırmızı örümcek, yaprak galeri sineği ve sera beyaz sineği. Bunların tarımla uğraşanların en çok zarar gördüğü zararlı olduğu için sora hepsini denedikten sonra bitkilerin üzerinde en çok zakkumun etkili olduğunu gördük. Yani alternatif bir pestisist olarak zakkumun olduğunu düşünüyoruz" dediler.

TÜBİTAK Bilim Fuarı açılışının ardından Vali Amir Çiçek ve protokol öğrencilerin yıl içindeki çalışmalarının sergilendiği stantları gezdi. Stantlarda öğrencilerden ve koordinatör öğretmenlerden bilgi alan Vali Çiçek, Muğla'nın bilimsel çalışmalardaki başarısından övgü ile söz etti. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Milli Eğitim Müdürlüğü Amir Çiçek Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title