Haberler

Geleceğin Fizikçilerini Yetiştirmek İçin Türkiye’de Bir İlk!

Güncelleme:

Dünya Biliminin Yol Göstericilerilerinden Olan CERN'e Türkiye'nin Tam Üyelik Başvurusu Kabul Edildi Ve Adaylık Süreci Başladı.

Yapılan araştırmalar, kullanılan ve geliştirilen teknolojiler aracılığıyla dünya bilimine öncülük eden CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), Doğuş Üniversitesi ve TÜBİTAK, geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için el ele verdi. 31 Ocak – 11 Şubat 2011 tarihleri arasında, Doğuş Üniversitesi'nin ev sahipliğinde "Uluslararası Parçacık Fiziği Kış Okulu" yapılacak.

Fizik eğitimi gören lisans son sınıf, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, CERN'den gelecek bilim insanlarından ve Türkiye'deki uzmanlardan ders alacak. Türkiye'deki 13 üniversiteden seçilen 34 Türk, 10 ülkeden seçilen 16 yabancı öğrencinin eğitim göreceği okulda; ileri seviyede teorik bilgi, uygulama yapma ve uzmanlarla birebir ileşitim kurma temeline dayanan dersler verilecek. CERN Fizik Okulu'na Türkiye ve yurtdışından 150 başvuru yapıldı. Öğrencilerin tamamen ücretsiz yararlanacağı okul için 50 öğrenci, titiz bir inceleme ile seçildi.

Doğuş Üniversitesi Rektör Yardımcısı, CERN'deki ATLAS ve CAST Deneylerinin Türk Proje Yürütücüsü olan Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, Türkiye'nin geç de olsa CERN'e üye olmanın gerekliliğini ve bu alanda yatırım yapmanın önemini anladığına dikkat çekti.

Çetin, "CERN'de çalışacak yeni bilim insanlarını motive etmemiz ve özellikle başarılı olanları seçip projelerimizde görevlendirmemiz, daha yaygın ve güçlü bir araştırmacı camiasını oluşturmamız, endüstriyel üretim gücü yüksek sektörlerin CERN'le ilişkili konularda teknoloji geliştirmesini sağlamamız çok önemli. Öğrencilerin tamamına yakınının, deneysel yüksek enerji fiziği konusunda uzmanlaşmasını hedefliyoruz. Bu çapta uluslararası bir okul, Türkiye'de ilk kez düzenleniyor. Ayrıca 2011 sonunda, bu kez ulusal çapta bir CERN okulu açma hedefimiz de var" dedi.

Lise öğrencilerine CERN semineri

Sadece yükseköğretim kademesinde değil ortaöğretim düzeyinde de bilimin gelişmesini oldukça önemseyen Doğuş Üniversitesi, fizik okulunun bir gün öncesini lise öğrencilerine ayırdı. İstanbul'daki 12 lisenin öğrencilerine, Doğuş Üniversitesi'nde CERN'deki çalışmalar ve parçacık fiziği konusunda seminer verilecek. Öğrenciler, CERN'de çalışan bilim insanlarından alacakları seminer ile oldukça önemli bir deneyim yaşayacak ve ciddi bir bilgi birikimi edinecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title