Haberler

Gediz'de 700 Madencinin İşten Çıkarılması

Cengiz Madencilik sahibi Esendemir: "Bizim devletten istediğimiz şey, ithal kömüre çok acil şekilde bir fon konulması. Her yıl 4 5 milyar dolar paramızın yurt dışına çıkışının engel olunması. Yerli kömür ve linyite ağırlık verilmesi ve pazarının açılması. SGK primlerinin hiç olmazsa devlet tarafından.

Gediz'de faaliyet gösteren Cengiz Madencilik'in sahibi Cengiz Esendemir, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle ilçede yaklaşık 700 madencinin süresiz izne ayrılmasına ilişkin, "Bizim devletten istediğimiz şey, ithal kömüre çok acil şekilde bir fon konulması. Her yıl 4-5 milyar dolar paramızın yurt dışına çıkışının engel olunması. Yerli kömür ve linyite ağırlık verilmesi ve pazarının açılması. SGK primlerinin hiç olmazsa devlet tarafından karşılanması" dedi.

Esendemir, işlettiği maden önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaklaşık 13 madencilik firması adına açıklamayı gerçekleştirdiğini söyledi.

İlçedeki bütün şirketlerin hepsinin mağdur durumda olduğunu savunan Esendemir, "Bizim devletten istediğimiz şey, ithal kömüre çok acil şekilde bir fon konulması. Her yıl 4-5 milyar dolar paramızın yurt dışına çıkışının engel olunması. Yerli kömür ve linyite ağırlık verilmesi ve pazarının açılması. SGK primlerinin hiç olmazsa devlet tarafından karşılanması. Devlet işçinin 'SGK'sını ben ödüyorum' derse çalışırız, bu bize bir destektir" diye konuştu.

Esendemir, "torba kanun" ile asgari ücretin şu an iki kat olduğunu söyledi. "Hiç değilse bunlardan bir tanesi, devlet tarafından karşılansa" diyen Esendemir, şunları kaydetti:

"Termik santral ve çimento fabrikalarına bize pazarlarını açarlarsa, burada biz çalışan işçimize daha fazla ücret öderiz ve işsizliğin de önüne geçmiş oluruz. Kömürümüze, linyitimize sahip çıkmış oluruz ve işsizliğin de önüne geçmiş oluruz. Burada 500 kişi çalışıyorsa o zaman, bin 500 kişi çalışmış olur. Şu an bu bölgede mağdur olan bin 600 işçi var. Bunların aileleri, nakliyeciler ve birçok sektöre yansıyan durumlarla karşı karşıya mağdur birçok insan var."

Esendemir, daha sonra maden ocağı önünde toplanan işçilere hitap etti.

"Torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle ilçede 7 maden ocağının faaliyetlerinin durdurulduğu, yaklaşık 700 işçinin de işten çıkarıldığı belirtilmişti. İlçe merkezinde işten çıkarılmalarını protesto eden maden işçileri, slogan atarak ellerindeki Türk bayraklarıyla bağlı bulundukları sendikaya tepki göstermişti. - Kütahya

Kaynak: AA / Yerel

Cengiz Esendemir Gediz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title