Haberler

Gaziantep Mutfağını Yerinde Öğreniyorlar

Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği (GASDER) her ay değişik illerden gelen öğrenci, şef garson ve ev hanımlarına kente özgü unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiyor.

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği (GASDER) her ay değişik illerden gelen öğrenci, şef garson ve ev hanımlarına kente özgü unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiyor.

GASDER Başkanı Battal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu sayede zengin bir mutfağa sahip olan Gaziantep'e özgü yaklaşık 450 çeşit yemek bulunduğu söyledi.

Bu sayıya araştırmalar sonucu ulaştıklarını belirten Yıldırım, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olan Gaziantep mutfağının, dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olduğunu ifade etti.

İpekyolu üzerindeki kente gelen herkesin tarih boyunca bir şeyler bıraktığını dile getiren Yıldırım, "Bunun yanı sıra Gaziantep mutfağı bir yokluk mutfağıdır. Kurtuluş Savaşı döneminde 11 ay kuşatmada kalan Gaziantepliler ellerinde kalan malzemeler ve doğadan topladıklarıyla birbirinden değişik yemekler yapmışlardır. Biz de bugün bu kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.

"En az 5-6 yemek öğreteceğiz"

Yıldırım, Gaziantep mutfağında bulgurdan 36 çeşit köfte, patlıcandan 40 çeşit yemek yapıldığını söyledi.

Gaziantep mutfağını tanıtmaya çalıştıklarını belirten Yıldırım, bu kapsamda "Gaziantep mutfağı Türkiye'de öğrencilerle, şefler ve ev hanımlarıyla buluşuyor" adıyla proje başlattıklarını anımsattı.

İlk eğitimi Gaziantep Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden gelen 25 öğrenciye şiveydiz, dolma, mıcırık aşı, firik pilavı, peynirli irmik helvası yapımını öğrettiklerini kaydetti.

Her ay Türkiye'nin değişik kentlerinden misafir ağırlayacaklarını aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

"Daha çok geleneksel mutfağımızdaki unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi öğreteceğiz. Gelecek her ekibe en az 5-6 yemek öğreteceğiz. Hedefimiz, soğan kebabı, sarımsak kebabı, yarma aşı, çiğdem aşı gibi adını sayamayacağım yüzlerce yemeğimizi tanıtarak Gaziantep mutfağını ileriye taşımak. Mutfağımızı önce Türkiye ardından dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz."

Sertifika verilecek

Eğitim verdikleri kişileri daha sonra ziyaret ederek, öğrendikleri yemekleri yapmalarını isteyeceklerini belirten Yıldırım, böylelikle projenin başarısını test edeceklerini ifade etti.

Başarılı olanlara sertifika vereceklerini vurgulayan Yıldırım, "Proje sonunda 300 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. İmkanımız olsa daha çok kişiye ulaşmak isteriz ama şu an şartlarımız buna imkan vermiyor. Destek verilmesi halinde bu sayıyı artırabiliriz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep İpekyolu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title