Haberler

Gaziantep - Kendi Protezini Kendi Yaptı, Tübitak'tan Derece

Gaziantep'te Geçirdiği Trafik Kazası Sonrası Sol Ayağını Kaybeden 14 Yaşındaki İlköğretim Okulu Öğrencisi Deniz Kazak, Kendi Geliştirdiği ve 10 Tl'ye Mal Olan Borudan Protez Ayakla Hem Engellilerin Umudu Oldu, Hem de Bu Projesiyle Tübitak'ın 'bu Benim Eserim' Yarışmasında 70 Bin Proje Arasında İlk 100'e Girdi.

Gaziantep'te geçirdiği trafik kazası sonrası sol ayağını kaybeden 14 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisi Deniz Kazak, kendi geliştirdiği ve 10 TL'ye mal olan borudan protez ayakla hem engellilerin umudu oldu, hem de bu projesiyle TÜBİTAK'ın 'Bu Benim Eserim' yarışmasında 70 bin proje arasında ilk 100'e girdi.

Yavuzeli İlçesi'ne bağlı Gülpınar Köyü'nde oturan ve Yavuz Sultan Selim ilköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi olan Deniz Kazak, 5 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucu sol bacağının diz kapağından aşağısını kaybetti. Sağ ayağından da sakatlık yaşamaya başladı. Daha sonra kullanmaya başladığı protez bacaktan sıkılan Kazak, kendi protezini kendisi yapmaya karar verdi. 10 TL'ye mal olan sert plastik su borusu, koli bandı, plastik çizme, terlik, tel, kelepçe ve çek-yat yayı kullanarak kendi protez ayağını yaparak kullanmaya başlayan Kazak, bu protez bacak ile TÜBİTAK'ın proje yarışmasına katıldı ve 'Bu Benim Eserim' yarışmasında yaklaşık 70 bin proje arasından ilk 100'e girmeyi başardı.

Arkadaşlarının gururu olan Kazak, "Kazanın ardından birçok operasyon geçirdim daha sonra sol ayağım için devletin yardımıyla protez aldık. Protezi bir süre kullandım. Daha sonra rahatsızlık vermeye başladı. Yürüyemiyordum ve bıraktım. Bir süre koltuk değnekleriyle yürüdüm. Daha sonra bacağın alt kısmının boruya benzediğini fark ederek plastik boru ile bir protez yapmaya karar verdim. Denedim ve başarılı oldum, daha sonra bunu geliştirdim. 8 yıldır bu protezi kullanıyorum ve şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım"diye konuştu. Protez için plastik boru, çizme, koli bandı, tel ve ten rengi kadın çorabı kullandığını ifade eden Kazak, plastik boruyu dikey olarak kestiğini ve iç içe geçirerek bacağı kavrayacak şekilde telle tutturduğunu, alt kısmını çizmenin içine koyduğunu ve yine telle birleştirdiğini, koli bandıyla da aralık bırakmadan sardığını dile getirdi. Yaptığı protezin en avantajlı yanının fiyatı olduğunu ifade eden Kazak şunları söyledi.

"Hazır protezlerin en ucuzu yaklaşık 2 bin ile 5 bin lira arasında. Bu protezin maliyeti ise sadece 10 lira. Üstelik protezin ayak kısmından kıvrılabilme özelliği de var. Ayrıca bu el yapımı protezi tel ile sabitlediğimiz için gevşetip bacağa göre ayarlayabiliyoruz. Maddi durumu iyi olmayan engelli kardeşlerimiz bunu rahatlıkla kullanabilir. Proje sayesinde benim gibi engellilerin de başarılı olabileceğini ispatlamaya çalıştım. Doktorlar gelişimimi tamamlayınca sakatlık yaşadığım sağ ayağım için de yeniden tedaviye başlanabileceğini söyledi. Tedavimi tamamlamak ve okumak istiyorum. Hayalim doktor olmak."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title