Haberler

Gaziantep'in 50 Yıllık Su Sorunu Çözülüyor

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep'in 50 yıllık su sorununu çözmek için çalışmaların başladığını belirterek "Bu hayalimizi Düzbağ projesiyle gerçekleştireceğiz" dedi.

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep'in 50 yıllık su sorununu çözmek için çalışmaların başladığını belirterek "Bu hayalimizi Düzbağ projesiyle gerçekleştireceğiz" dedi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Gaziantep'in su ihtiyacının Kartalkaya Barajı, Mizmilli ve su kuyularından karşılandığını ifade eden Sönmezler, kaynaklardan gelen suların Başpınar'da organize sanayi bölgesindeki depolarda bekletildiğini dile getirerek bu deponun 100 bin ton kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük su deposu olduğunu kaydeti.

Sönmezler, deponun kentin 2 aylık su ihtiyacını karşıladığını belirterek "Bizim sularımızı herkes istediği yerden, musluktan gönül rahatlığı içebilir. Çünkü bunun testlerini biz her daim yapıyoruz. Suyumuz hem kaliteli, hem de lezzetlidir" dedi.

Gaziantep merkezde 470 bin abonelerinin bulunduğuna dikkati çeken Sönmezler, yeni katılan ilçelerle birlikte bu sayının 550 bine ulaştığını vurguladı.

Sönmezler, kentin suyunun Kahramanmaraş'tan geldiğini ve bunun için elektriğe yüklü faturalar ödediklerine işaret ederek şöyle devam etti:

"Eylül ayında ödediğimiz elektrik faturası eski para ile 9 trilyon, yeni para ile 9 milyon lira. Bu korkunç bir gider bizim bütçemiz yaklaşık 350 milyon bunun 100 milyon lirası enerjiye gidiyor. Şöyle düşünün bu 100 trilyon yatırıma dönüşse Gaziantep nasıl olur. Fiyatlar yarı yarıya düşer. Gaziantep şu anda sadece Türkiye'nin değil dünyanın en fazla göç alan illerinden biri olmasına rağmen suda bu kadar hızlı nüfus artışına rağmen sıkıntı yaşanmıyor ve 24 saat musluktan su akabiliyorsa bu belediyemizin ve kurumumuzun gücünü gösterir. Bu sene kar yılı, yağış yılı oldu çok şükür barajlarımız yüzde 100 doldu, barajlarda su sıkıntımız yok. 1956 yılından sonra en bereketli ve en bol yağışlı yıl oldu."

Düzbağ Baraj Projesi'nin rüyalarını süsleyen bir proje olduğunu anlatan Sönmezler, şunları kaydetti:

"Bu Aksu Gölü'nden yani Gölbaşı ve aşılmaz denilen Nurhak dağlarından aşılarak Gaziantep'e su getirilecek dev proje. Burada devletimiz barajı yapacak, biz ise suyu Gaziantep'e taşıyacağız. Üstelik kod farkı yüksekte olduğu için tek kuruş enerji maliyeti olmadan Gaziantep'e suyu akıtacağız. Çünkü orasının kotu 1030 metre yükseklikte. Bu proje ile ilgili çalışmalar yapıldı ve yüklenici firmalarla anlaşma sağlandı, imzalar atıldı. 6 ay içerisinde borular döşenmeye başlanacak. Ama bu 110 kilometrelik dev bir proje inanılmaz maliyet rakamları var. Bunu çeşitli konsorsiyumlarla peyderpey yapacağız. Ayrıca şöyle bir olay var. Zaten bizim Kartalkaya'dan Gaziantep'e gelen 45 kilometrelik mevcut isale hattımız var. Oraya kadar su getirirsek Kartalkaya'da yapacağımız bir işlemle o suyu o hazır borularla taşıyabiliriz. İnşallah 2018, 25 Aralık Kurtuluş Günü'nde bu baraj ve su hattını bitirip Gaziantep'i su probleminden 50 yıl kurtarmış oluruz."

Kaynak: AA / Yerel

Kartalkaya Gaziantep Türkiye Düzbağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title