Haberler

Gaün'de "Bilimsel Anlayışlar Açısından Doğu-batı Etkileşimleri" Konferansı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda Sosyolog-Yazar Dr. Adnan Tekşen tarafından “Bilimsel Anlayışlar Açısından Doğu-Batı Etkileşimleri” adlı konferans verildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu'nda Sosyolog-Yazar Dr. Adnan Tekşen tarafından "Bilimsel Anlayışlar Açısından Doğu-Batı Etkileşimleri" adlı konferans verildi.

Konferansta bilim ve düşünce tarihi boyunca bilimsel anlayışların değişimi hakkında bilgi veren Dr. Tekşen, insanlık tarihinin 17. yüzyıldan sonra batıda oluşan aydınlanmacı düşüncenin çizgisel bilim anlayışı etkisinde şekillendiğini ifade etti. Dr. Tekşen, "Hangi bilgi dalında üretim yaparsanız yapın mutlaka bilgi felsefesine başvurmanız gerekir. Bilgiyi sorguluyor olmamız lazım" dedi.

9. ve 12. yüzyıl İslam Rönesansının insanlık tarihinin en önemli aşaması olduğunu vurgulayan Dr. Tekşen konuşmasının şöyle sürdürdü:

"Suriye'yi Müslümanlar fethedince orada Yunan düşüncesiyle karşılaşır ve bu insanlık tarihinin en önemli sentezlerinden biridir. Müslümanlarla Yunanlıların karşılaşması sonucunda Büyük İslam Uygarlığı oluşmaktadır. Eskiden Bilad-ı Şam denilen ülkelerde bilim gelişir. Daha sonra Emevi Uygarlığının Endülüs'e adım atmasıyla beraber Endülüs'te bilimsel hamlelere dönüşür. Batı Rönesansının altyapısını oluşturan fikirler de Endülüs'ten ilham almıştır. Deneysel yöntemin batıda kurucusu Roger Bacon Endülüs'te Endülüs fikirlerinden beslenmiştir ve bu önemli bir kırılma noktasıdır."

20. yüzyılda batıda yeniden bir sorgulama dönemi başladığını belirten Dr. Tekşen, "20. Yüzyıldan itibaren başlayan sorgulama anlayışı bizi bugünlere kadar getirdi. Buna karşılık İslam dünyası da batı bilimine karşı nerede nasıl duracağı konusunda ikiye üçe bölünmüştür. Bir kısmı batının pozitivist anlayışına alalım almayalım derken diğerleri batıda oluşan yeni düşünceleri de değerlendirerek yeni formüller üretmeye çalışmışlardır" diye konuştu.

GAÜN Türk Halk Oyunları Topluluğu tarafından hazırlanan konferansın sonunda GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından Sosyolog-Yazar Dr. Adnan Tekşen'e hediye takdim edildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title