Haberler

Gap Zeytinin "Başkenti" Olacak

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP'ta zeytinciliğin yaygılaşması için ortak yürüttüğü projelerle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni zeytinciliğin merkezi yapacak.

YASİN DİKME - Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP'ta zeytinciliğin yaygılaşması için ortak yürüttüğü projelerle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni zeytinciliğin merkezi yapacak.

"Gap Bölgesi Yerel Zeytin Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi", "Zeytinyağı İşletme Tesisi Kurulması" ve "Şanlıurfa'da Organik Zeytin Üretiyor, Sağlıklı yaşıyorum" projeleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin ve zeytinyağı üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan zeytinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki üretim alanı Türkiye'deki toplam alanın yüzde 9'unu oluşturuyor. Yaklaşık 15 milyon ağaçın bulunduğu bölgede, yılda 65 bin 587 kilogram zeytin elde edilirken, 6 bin hektar alanda üretimin yapıldığı Şanlıurfa'da ise yılda 6 bin 319 kilogram zeytin üretiliyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede zeytinciliğini yaygılaşması ve gelişmesi için bölge illerinde çiftçilere yönelik "fidan dikimi, ilaçlama, bitki besleme, verim ve kaliteyi artırma, hasat ve zeytinyağı tadım panelleri, salamuralık zeytin üretme" konularında çeşitli seminerler düzenlediklerini söyledi.

Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak'ta yaptıkları araştırmalarda zeytin çeşitlerini belirlediklerini anlatan Sakar, bölgede yerel 17 çeşit sofralık, 17 çeşit yağlık zeytin adayı tespit ettiklerini belirtti. Bunlarla ilgili adaptasyon çalışmaları ve coğrafi işaretleme konusundaki çalışmaların devam ettiğini aktaran Sakar, coğrafi işaretler alıp bölgeyi ön plana çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Projelerinin devam edeceğini vurgulayan Sakar, "Yerel zeytinlerimiz bölgede önemli bir potansiyele sahip olduğu için maksimum oranda değerlendirmeye çalışacağız. Zeytinin anavatanı olan Güneydoğu'da zeytin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak, iyi kalitede zeytinyağı elde etme ve hasat teknikleri, bahçe bakımları konusunda çiftçilere eğitimler veriyoruz. Bölge çiftçisine bahçesinde ürettiği zeytine bakması gerektiğini bunun kendisine kazanç getireceğini anlatıyoruz" diye konuştu.

"GAP yüksek bir potansiyeli barındırıyor"

Son yıllarda Ege bölgesinde yaygınlaşan halkalı leke hastalığı, dal kanseri, verticillium, xylella bakterisi ve bulaşık fidanların bölgelere girmesiyle Ege, Akdeniz  ve Marmara bölgelerinde zeytinciliğin kötüleşmeye başladığını söyleyen Sakar, şöyle devam etti:

"Zeytin üretiminde Türkiye'de 4. sırada olan GAP Bölgesi çevre dostu veya organik tarım bakımdan çok yüksek bir potansiyeli barındırmakta. Bölgede su azlığı nedeniyle şimdiye kadar sürdürülen kuru tarım, hem ürün çeşitliliğini, hem de fazla ticari gübre ve ilaç kullanımını sınırlamış. Türkiye'nin zeytin üretiminde dünyada ilk 4 ülkeden biri olması ve GAP Bölgesi'nin zeytin üretiminde büyük bir potansiyele sahip olması, ekolojik koşullarının uygun olması, hastalıklardan ari olması gibi artılar var. Bölgenin yerel çeşitlerini çoğaltarak, 5 yıl içerisinde üretim potansiyellerini artırarak ikinci ve hatta birinci sıraya getirmeyi hedefliyoruz. GAP Bölgesi doğru sertifikalı yerel zeytin çeşitlerini ve zeytinyağlarını bulmada sıkıntı yaşanmayacak."

Kentte 15 yıldır zeytincilik yapan Ahmet Ölmez ise geçen yıllara göre bu yıl zeytinin rekoltesinin yüksek olduğunu belirtti. Bölgede zeytinciliğini her geçen yıl geliştiğini anlatan Ölmez, vatandaşların zeytini ve zeytinyağını tanıtmalarıyla talebin de arttığını vurguladı.

Kaynak: AA / Yerel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Harran Üniversitesi Karacadağ Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title