Haberler

FT'den İtiraf: Batı Dar Görüşlü

Financial Times Batılı Güçleri Takas Anlaşmasındaki Tavrını "Dar Görüşlü" Olarak Nitelendirdi.

Türkiye ve Brezilya'nın İran ile yaptığı, nükleer yakıt takası anlaşma için "Yükselen güçler, Batı'nın kurallarına göre oynamak istemiyor" yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesinin köşe yazarı Philip Stephens, Batılı güçlerin, takas mutabakatından duyduğu rahatsızlığa dikkat çekerek "dar görüşlü" olarak nitelendirdi. Müslüman bir komşu ile yapılan bir anlaşmanın, açmazdan bir çıkış yolu oluşturabileceğini savunan Stephens, anlaşmada arabuluculuk yapmanın, Türkiye'nin "aktif bölgesel diplomasisinin normal devamı" olduğunu vurguladı.

-"FUTBOL MAÇI KARİKATÜRÜ"

Financial Times gazetesi, Philip Stephens'in, "Yükselen güçler, Batı'nın kurallarına göre oynamak istemiyor" başlıklı köşe yazısını yayınlarken Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, nükleer yakıtın simgesi şeklindeki bir top ile futbol oynarken hakem pozisyonunda ABD Başbakanı Barack Obama'ya kızgın bir ifade ile düdük çalarak "durun" işareti yaptığını gösteren bir karikatüre de yer verdi.

Philip Stephens, yorumunda Türkiye ve Brezilya'nın İran'ın nükleer programı sorununa çözüm bulma çabalarının, "şaşırtıcı" olmayan bir biçimde Batı tarafından reddedildiğini belirtirken "Washington, Londra ve başka yerlerde Recep Tayyip Erdoğan ve Lula da Silva'nın arabuluculuğu ile sağlanan anlaşmaya reaksiyonlar, lütuftan yoğun bir rahatsızlık arasında geziniyor. En küçük eleştiri ise, Ankara ve Brezilya oyuna getirildiğidir."

Anlaşmanın zamanlanmasının da, "haklı olarak İran'ın başlıca amacının, yeni BM yaptırımlarına yönelik, ABD'nin öncülüğündeki hareketi alt üst etmek olduğu kuşkusu"nu da yarattığını kaydeden Stephens, Batıda İran'ın nükleer meselesinin yerleşik güçler tarafından çözümlenmesi gerektiğini düşünüldüğünü belirterek bunun "dar görüşlülük" olduğunu vurgularken İran'ın gerçekten nükleer bir bomba üretmeye kararlı ise, yeni yaptırımların onu vazgeçirmeyeceğinin altını çizdi.

-"MÜSLÜMAN KOMŞU İLE ANLAŞMA ÇIKIŞ YOLU OLABİLİR"-

Stephens, İran, tutumunu değiştirerek bir uzlaşı aramak isterse de "bunun Batı'nın Şeytanlarına bir boyun eğme gibi görünmemesi için bir yöntem bulunması gerekeceğine dikkat çektiği yorumunda Müslüman bir komşu devleti ile bir anlaşmanın çıkmazdan çıkılması için bir yol oluşturabileceğini de belirtikten sonra şu değerlendirmeyi de yaptı:

"Sayın Erdoğan'ın hükümeti için bir anlaşmada arabuluculuk yapmak, Ankara'nın aktif bölgesel diplomasisinin normal bir devamıdır. Son birkaç yılda Türkiye'nin hem ekonomik refahında hem de siyasi güveninde kayda değer bir artış görüldü. Fransa, Almanya ve başkaları, onu AB'den dışlama için gerekçeleri bulurken Türkiye yüzünü doğuya çevirdi.

-"ANKARA'NIN PARLAK TEZİ"-

Ankara'nın bölgedeki yükselen önemi, etkinliği göstermek isteyen ülkelerin kendi ihtilaflarını çözmekle başlamaları gerektiği yönündeki, parlak ve basit teze dayanıyor. Sayın Erdoğan, Suriye ve Irak ile uzun bir süreden beri devam eden ihtilafları çözdü ve Kafkaslarda gerilimleri azaltmayı amaçlıyor."

Philip Stephens, "Komşuluk sorunları çözme çabaları, tam olarak başarılı olmazsa da Türkiye'yi büyük bir bölgesel oyuncuya dönüştürmek için yeterli oldu" dedikten sonra Erdoğan hükümetinin, Brüksel ile hayal kırıklığına uğratan "sonuçsuz" müzakerelere seçenekleri oluşturmanın sağladığı siyasi güveni gösterdiğini belirterek bunun da Tahran mutabakatına ilişkin Washington ve başka yerlerde var olan rahatsızlığın kaynaklardan biri olduğu"nu da yazdı.

Batılı hükümetlerin, yükselen güçlerden yeni kuralları belirlemek değil, küresel düzene sadık kalmalarını istediklerini vurgulayan yazar, "yükselen ülkelerin rulet masasına, ancak casino mülkiyetinin Batı'nın elinde olmaya devam edeceği kaydıyla davet edildikleri" görüşüne de yer verdi.

-"KURALLARIN BELİRLENMESİNDE BAŞKALARI DA SÖZ SAHİBİ OLMALI"-

Obama Yönetiminin "yeni bir jeopolitik geometri" üzerinde çok yoğun bir biçimde düşündüğünü anımsatan Stephens, yazısına son verirken de ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin "2025 Küresel Trendleri" raporunun, Brezilya'nın Ortadoğu'daki bir krize arabuluculuk yaptığı bir senaryoyu da içerdiğini anımsatarak, "Ancak farklı bir geleceğini hayal etmek, bunu kabullenmek demek değildir. Eğer Batı, küresel bir düzen istiyorsa, kurallarının belirlenmesinde başkalarının da söz sahibi olmasına alışmalıdır" telkininde bulundu.(ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Bakmadan Geçme

Ethereum EFT onayı ne zaman, onay gerçekleşti mi? Polis tayinleri ne zaman 2024? #129300 Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu!
İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title