Haberler

Ft: "Çankaya Açıklaması Yatırımcıları İkna Edemedi"

Financial Times Gazetesi, Çankaya Köşkü'ndeki Üçlü Zirvenin Ardından Yapılan Açıklamanın, "Reel Bir İlerleme" Sağlandığı Konusunda Yatırımcıları İkna Edemediğini Savunurken, Gazeteye Konuşan Yabancı Kuruluş Uzmanlarının Pek İyimser Olmayan Görüşleri de Ortaya Koydu.

-Financial Times Gazetesi, Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirvenin ardından yapılan açıklamanın, "reel bir ilerleme" sağlandığı konusunda yatırımcıları ikna edemediğini savunurken, gazeteye konuşan yabancı kuruluş uzmanlarının pek iyimser olmayan görüşleri de ortaya koydu.

-Eurasia Group analisti Wolfango Piccoli, AKP'nin, anayasal reform için bastırma isteğine dikkat çekerek kısa vadede uzlaşma fırsatının giderek azaldığı uyarısını yaparken Barklays Capital ekonomisti Christian Keller de "Uzlaşı arama motivasyonun artık yeterli olmayabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Bu arada, Global Source analisti Atilla Yeşilada da, Çankaya'nın açıklamasını "Ordu ve AK Parti'nin, herkesin kendi görüşünü muhafaza etmesi yönünde mutabık kaldıkları" biçiminde yorumladı.

ANKA (DIŞ) - Yabancı analistler, Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirvenin ardından Türkiye'de ordu ile hükümet arasında bir uzlaşı sağlanması konusunda pek iyimser görünmüyor. Financial Times gazetesi, zirvenin ardından yapılan açıklamanın, "muğlak" ifadelerini içerdiğini belirterek "reel bir ilerleme" sağlandığı yönünde yatırımcıları ikna etmediğini yazdı.

Gazeteye konuşan Eurasia Group analisti Wolfango Piccoli de, AKP'nin anayasal reform için bastırma isteğine dikkat çekerek kısa vadede uzlaşma fırsatının giderek azaldığı uyarısını yaparken Barklays Capital ekonomisti Christian Keller de "Uzlaşı arama motivasyonun artık yeterli olmayabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Bu arada, Global Source analisti Atilla Yeşilada da, Çankaya'nın açıklamasını "Ordu ve AK Parti'nin, herkesin kendi görüşü muhafaza etmesi yönünde mutabık kaldıkları" biçiminde yorumladıklarını belirtti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki yapılan üçlü görüşmeyi "Türkiye'nin siyasi liderleri, gerginlikleri yatıştırmaya çalışıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Ancak gazete, "Cumhurbaşkanlığından muğlak ifadeleri içeren bir açıklamanın yatırımcıları, üçlünün aralarındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi konusunda reel ilerlemeyi sağlayamadıkları yönünde ikna edememesi üzerine İstanbul borsa endeksi yüzde 2.5 düştü" diye yazdı.

-"KOMUTANLAR CEZAEVİNDE TUTULURSA GERGİNLİKLERİN TIRMANMASINDAN KORKULUYOR"-

"Balyoz" soruşturması çerçevesinde eski komutanların sorgulandığını da belirten gazete, "AK Parti hükümeti ile laik muhalifleri arasındaki uzun bir süreden beri devam eden gerginliklerin, eski komutanların bir darbe girişimi ile suçlanarak cezaevinde tutulması halinde tırmanmasından korkulduğu"nu da kaydetti.

Bu arada, Financial Times, haberinde Çankaya Köşkünden yapılan açıklamayı değerlendiren yabancı kuruluşların iktisatçı ve analistlerinin görüşlerine de yer verdi.

-"TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ İSTİKRARA KESİN GÖZÜYLE BAKILMAMALI"-

Global Source danışmanlık şirketinin analisti Atilla Yeşilada, açıklamayı, "Ordu ve AK Parti'nin, herkesin kendi görüşünü muhafaza etmesi konusunda mutabık kaldıkları" biçiminde yorumladıklarını söylerken bu hafta yaşanan "drama"nın, "yatırımcı çevrelerinin, siyasi istikrara kesin gözüyle bakılmaması gereğini anımsaması için bir uyarı oluşturduğu" yorumunu da yaptı.

Eurasia Group analisti Wolfango Piccoli ise, AKP'nin anayasal reform için bastırma isteğine dikkat çekerek "Kısa vadede uzlaşma fırsatının giderek azaldığı"nı savundu. Barklays Capital ekonomisti Christian Keller de "Tırmanma azalması için hala fırsat olsa da, uzlaşı arama motivasyonun, AK Parti'de veya laik tarafa artık yeterli olmayabileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Keller, AK Parti'nin artık ekonomiyi canlandırmaktan çok, sosyal konulara odaklanması olasılığının daha büyük gibi göründüğünü belirterek "Son siyasi istikrarsızlığın, daha önce 2007 ve 2008'de AK Parti'nin ordu ve yargı ile meydana gelen ihtilaflardan daha az "piyasa dostu' olabileceğini savundu. (ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bir tarafta yas bir tarafta eğlence! İran'da muhalifler, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü havai fişeklerle kutladı

Bir tarafta yas bir tarafta eğlence! İran'da muhalifler, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü havai fişeklerle kutladı

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Mehmet Şimşek canlı yayında yanıtladı

Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Mehmet Şimşek canlı yayında yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title