Haberler

"Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek Üretimi Projesi"

Tunceli'de uygulanan "Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek Üretimi Projesi" kapsamında sergi açıldı.

Tunceli'de uygulanan "Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek Üretimi Projesi" kapsamında sergi açıldı.

Tunceli Valiliği'nce "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi" kapsamında yürütülen "Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek Üretimi Projesi" çerçevesinde hazırlanan kitre bebekler, görücüye çıktı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binasında 4 aydır kurs gören kadınların yaptığı kitre bebekler, jüri tarafından değerlendirildi. Kursiyerlerden Dinar Meriç ve Gönül Yıldız'ın yaptığı bebekler, birinciliği paylaştı. Meriç ve Yıldız'a, bin 500'er lira ödül verileceği belirtildi.

Bu arada, kursiyerlerin yaptığı kitre bebekler sergileniyor. Kurs eğitmeni Selçuk Nerkis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 ev kadınına 4 ay boyunca kitre bebek eğitimi verildiğini belirterek, "Yerel kültürümüzü ifade eden hiçbir hediyelik eşyamız yoktu. Bu kurs sayesinde hem 30 ev kadını meslek edinmiş oldu hem de ilimizin tanıtımına katkı sağlayacak üretimler yapıldı. Ayrıca kursiyerlerimize kurs boyunca belirli bir ücret verildi. Bu sayede kendi paralarını da kazandılar. Üretimin yapılması konusunda Valilik karar aldı ancak bunun için bir tarih verilmedi" diye konuştu.

Nerkis, kucağında kuzu olan köylü bir kadını tasvir eden ve Dinar Meriç ile birinciliği paylaşan işitme-konuşma engelli Gönül Yıldız'ın çok yetenekli ve sanatla iç içe olduğunu söyledi.

Proje koordinatörü Birgül Kaymak ise "Kitre bebek sergimiz bir hafta boyunca açık olacak. Ziyaretçi sayımız çok fazla. İlgi çok fazla. Atölyemiz kapanmayacak. Kursumuza katılmak isteyen ev kadınlarımız bizimle irtibata geçebilirler. Şu anda kursiyerlerimiz ne yapacaklarına karar verme aşamasındalar. İsterlerse evde ürettikleri bebeklerini festivalde satabilirler ya da bir proje kapsamında bunun seri üretimini yapabilirler. Kitre bebeğin en pahalı maddesi kitre. Bu da ilimizde çok rahatlıkla bulunabilir. Geven çalısı denilen bir bitkiden üretiliyor. Bu bitki de ilimizde çokça bulunuyor. Kadınlarımız isterlerse ilkbaharda bu bitkinin özünden kitreyi elde edebilirler" dedi.

Yaptığı semah dönen kitre bebekle ödül kazanan Dinar Meriç de "Bu bebeği yapmam 4 ayımı aldı. Şehrimizin inanç kültürünü yansıtan bir bebek yapmak istedim. İl dışından gelenler sevdiklerine anlamlı bir hediye götürebilsinler istedim. Eğitimlerin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu kurs sayesinde meslek öğrendim. Kitre bebeklerin üretimini de devam ettirmek istiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Pınar Duman ise "Kursa başladığımızda gözümüz çok korkmuştu. Yapamayacağımızı düşünüyorduk ama hocalarımız sayesinde ilk bebeklerimizi yaptık ve bunu büyük bir zevkle yaptık. Çocuklarımızdan çok kitre bebeklerimizle ilgilendiğimizi söyleyebilirim. Çocuklarım uyuduktan sonra oturup bebeklere kıyafet diktim" diye konuştu.

Bu işin tekniğini kaptıklarını anlatan Duman, "Zahmetli ama çok zevkli bir iş. Bu kurs sayesinde meslek öğrendim. İnsanlar beğendikçe biz de büyük bir hevesle yapıyoruz" dedi.

Muhabir: Fatma Çıray

Yayıncı: Ahmet Ekici - TUNCELİ

Kaynak: AA / Yerel

Tunceli Valiliği Meriç Dinar Bebek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title