Haberler

Foça Surları Yeniden Yükseliyor

İzmir'in Foça İlçesi'ndeki tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan surların restorasyonu, aşırı sıcak havaya rağmen tüm hızıyla sürüyor.

İzmir'in Foça İlçesi'ndeki tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan surların restorasyonu, aşırı sıcak havaya rağmen tüm hızıyla sürüyor.

Foça Birinci Arkeolojik Park Projesi kapsamında yapılan ve Küçükdeniz ile Büyükdeniz arasında uzanan surların restorasyonu ile yarımadanın kuzeydoğusundaki kayalık yükseltide yer alan Athena Tapınağı'nın ayağa kaldırılmasının hedeflendiği çalışmalar şimdiden ilçenin görünümünü değiştirmeye başladı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit'in başkanlığında yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi destek veriyor. Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal, tarafından 1952-1970 yıllara arasında yapılan çalışmalar, 1998 yılından itibaren Prof. Dr. Ömer Özyiğit tarafından devam ettirilerek, surların önemli bir bölümünün restorasyonu tamamlandı. Surlar üzerinde yer alan 3 Osmanlı kulesinden 2'si ile 2 Ceneviz kulesinden 1'i tamamen bitirildi. Sunak alanı üzerindeki duvarlar onarıldı. Üçgen olarak inşa edilecek ikinci Ceneviz kulesi bölgesinde temizlik ve rastlanılan yeni bulgu çalışmaları ise devam ediyor. Kuleler ve surların yılsonunda bitirileceğinin tahmin edildiği proje, Kordon Yolu yapımı ve Athena Tapınağı'nın ayağa kaldırılması aşamalarıyla sürecek.

ELLİ KİŞİ ÇALIŞIYOR

Halen aralarında beş arkeolog, stajyer arkeoloji öğrencileri ve yurdun değişik bölgelerinden gelmiş taş ustalarının da bulunduğu 50'den fazla kişi kırk dereceyi bulan kavurucu sıcaklara ve bölgede zaman zaman esen sert rüzgara rağmen çalışmalara devam ediyor.

Daha önce restorasyonu yapılan Beşkapılar Kalesi'nin tarihi bir yapıdan ziyade yeni bir yapıyı andırdığı yönünde şikayetler aldıklarını belirten restoratör, arkeolog Esin Aksoy, iki yıldır süren sur restorasyonunun bu tür şikayetlere izin vermeyecek özellikte, özenle yapıldığını belirtip, öncelikle sur ve kuleleri bitirmeye çalıştıklarını söyledi. Aksoy, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"İki Osmanlı ve bir Ceneviz kulesi tamamlandı. Onların eskitme, yıpratma ve boyama yöntemleriyle makyajı aşamasındayız. Sur ve kulelerin üst kısımlarını tamamlamadan bırakacağız. Çünkü elimizde tam veri yok ve tam bilgi olmadan tamamlamak restorasyon ilkelerine uymuyor. Bir terslik çıkmazsa projenin bu aşaması yıl sonuna doğru tamamlanacak. Ancak restorasyon çok dikkatli çalışılması gereken ve çok yavaş ilerleyen bir olay. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çünkü Foça'lılarda, ziyaretçilerde denizin ana kayalıklara kadar geldiği, köprülerle geçişin sağlandığı, Athena tapınağının yükseldiği projeyi bir an evvel görmek istiyor."

Eserlerin konumu gereği, güneşin altında çalışmak zorunda olduklarını, sıcaklığın zaman zaman çok arttığını belirten Aksoy, "Hava şartları bizleri birkaç gündür çok zorluyor. Çok fazla sıcak var. Neme bile razıyız ama nem de yok. Hem yanıyoruz, hem çalışıyoruz" dedi.

Surların restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflendiği bildirildi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title