Haberler

Fizyoterapistler Dertli!

Güncelleme:

Basın açıklaması yaparak yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Batmanlı Fizyoterapist Zekeriya Kalkan, "Türkiye'deki fizyoterapistler mesleğini icra edemiyor" dedi.

Türkiye'de en az 10 Bin Fizyoterapistin bulunduğunu ancak yeterli istihdam alanlarının olmaması nedeniyle mesleklerini icra edemediklerini ifade eden Kalkan "Kanun ve yönetmelikte yer alan hukuki düzenlemelere rağmen fizyoterapistler farklı branş hekimleri ile çalışamamakta ve fizyoterapi programını planlayamamaktadır" dedi.

Kalkan, dünyanın en saygın mesleklerden biri olan fizyoterapist mesleğinin Türkiye'de ilgi görmediğini, sağlık politikaları nedeniyle bu önemli mesleğim ciddi anlamda suiistimal edildiğini ifade etti.

FİZYOTEARPİSTLERİN BİR GENELGE İLE İŞLERİNDEN OLDU

Sağlık Bakanlığının 1 Mayıs 2014 yılında yayınladığı genelge ile fizik tedavi kotasının düşürüldüğünü ve bu nedenle hastalar için elzem olan yüzlerce fizyoterapistin işinden olduğunu ifade eden Fizyoterapist Zekeriya Kalkan "Dünyanın diğer ülkelerinde hastaların fizyoterapiste direkt ulaşıp tedavi görme imkanı varken, ülkemizde bir hastanın fizyoterapiste direkt ulaşması maalesef imkansızdır. Ülkemizde fizyoterapistlerin lisans öğrenimleri sırasında aldıkları eğitim ,her branş hastasına ayrı ayrı fizyoterapi programını uygulayacak ve planlayacak yeterliliği sağlamaktadır. 1 Mayıs 2014 tarihinde yayımlanan genelge ile fizik tedavi kotasının düşürülmesi ile birlikte onlarca fizyoterapist işten çıkarıldı. Ülkemizde fizik tedavi ihtiyacı olan binlerce hastanın tedavisi, hastanelerdeki fizyoterapist yetersizliğinden dolayı aylarca aksamakta ve hastalar çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. Ülkemizde şuanda ciddi fizyoterapist ihtiyacı olduğundan ,üniversitelerin bir çoğuna fizik tedavi ve rehabilitasyon/fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümleri açılmaktadır. Ancak ihtiyaç olmasına rağmen fizyoterapistler işten çıkarılma politikalarıyla karşı karşıya kalmıştır. Var olan sağlık politikalarının daralttığı istihdam alanı nedeniyle gelecek yıllarda fizyoterapistlerin ciddi sıkıntılar yaşayacağı aşikardır" dedi.

FİZYOTERAPİSTLER NE YAPAR?

Fizyoterapistlerin görevlerinden söz eden Kalkan "Tanısı konmuş hastaların fizyoterapiye ihtiyacı olması halinde ilgili branş doktoru (ortopedi, nöroloji, göğüs hastalıkları uzmanı,plastik cerrah..vs.) hastayı direkt fizyoterapiste gönderebilmelidir. Fizyoterapiste gelen tanısı konmuş hastaların fizyoterapi programı fizyoterapistler tarafından belirlenmelidir. Fizik tedavinin baş mimarı olan fizyoterapistler yaptıkları tedavilerin altına imza atmak ve tedavi sorumluluğunu resmi olarak üstlenmek istemektedir. Fizyoterapistler farklı branş hekimleri ile yaptığı tedavi hizmetlerinin SGK tarafından faturalandırılması istiyor. Türkiye de çalışan fizyoterapistler olarak mesleki haklarımızın ve yetkilerimizin iyileştirilmesi için çeşitli platformda sorunlarımızı dile getirmeye çalışmakta ve mücadele etmekteyiz, ve bu mücadelemiz olumlu sonuçlanıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

1 Mayıs Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (3)

ALİ:

Fizyoterapistler hak ettikleri konuma gelmesi dileği ile haber çok güzel olmuş

1
0
yanıtYanıtla
clmrg:

güzel ve haklı bi düşünce

0
0
yanıtYanıtla
isimsizmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Değerli meslektaşım, burası Türkiye... Bizimkisi hayalden öteye gidemez...

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title