Haberler

Fındıktaki Rekolte Tespit Çalışmaları

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, "Fındık yüzde 85 sanayi ürünü olarak kullanılıyor.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, "Fındık yüzde 85 sanayi ürünü olarak kullanılıyor. Sanayicinin fındıktan ürkmesi ve ürün kullanımından vazgeçmesi bizim için büyük sıkıntı olur. Ürün az olursa, elbette ihracat da az olacaktır. Haklı olarak da fiyatlarda dalgalanma olacaktır." dedi.

Gören, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in 2016 fındık rekoltesi tahminini 468 bin ton olarak açıklamasının ardından, AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Önceki yıllarda ziraat odaları, ihracatçılar birliği ile çeşitli kurumlarca rekolte tahminleri yapıldığını ve sürekli kargaşa ortamı doğduğunu anlatan Gören, marttaki ortak akıl toplantısının ardından rekolte tahmininin sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açıklanmasının kararlaştırıldığını ve bunun çok doğru olduğunu söyledi.

Oluşturulan komisyonun çalışması sonucu rekolte tahmininin Bakan Çelik tarafından duyurulduğunu belirten Gören, şöyle devam etti:

"Bu bir tahmindir ve rakamın üzerinden 'Doğrudur' veya 'Doğru değildir' gibi açıklamalar yapmayı doğru bulmuyorum. Ortaya çıkan rakam bir çalışma ürünüdür. Ancak sezon tamamlandığında rakamın doğru olup olmadığı konusunda net söz söylenebilir. Rakam konusunda kişisel kararım, biraz daha üst seviyede bekliyordum. Tabii ki bu söylediğim de bir yorumdur ve doğruluk payı yoktur."

Her grubun kendince bir karanfil sayımı yaptığını, bunun da kurumların hedefleri ve önlerini görmeleri açısından önemli olduğunu vurgulayan Gören, "İhracatçılar Birliği olarak biz de sektörde önümüzü görmek adına rekolte çalışması yaptık. Bakanımızın açıkladığı rakamın üzerinde bir tahmin çıkardık. Ama bizimki de bir tahmindir, Sayın Bakanımızın açıkladığı da." diye konuştu.

Bu yıldan gelecek seneye devredilecek yaklaşık 100-130 bin ton fındığın halen depolarda bulunduğunu dile getiren Gören, şunları kaydetti:

"İhracat anlamında sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Fındığı kullanan, özellikle yurt dışında çikolata üretimi yapan sanayiciye bizim 'Üretimden vazgeçmeyin, elimizde ihtiyacınızı karşılayacak kalite ve miktarda ürün var' şeklinde beyanatlarımız var. Fındık yüzde 85 sanayi ürünü olarak kullanılıyor. Sanayicinin fındıktan ürkmesi ve ürün kullanımından vazgeçmesi bizim için büyük sıkıntı olur. Ürün az olursa elbette ihracat da az olacaktır. Ürün az olursa haklı olarak da fiyatlarda dalgalanma olacaktır. Bunlar gayet normaldir. Ürün olmadığında fiyatın yükselmesi, ürün olduğunda ise fiyatların düşmesi normaldir. Çünkü fındık dünya piyasasında arz-talep dengesine göre şekillenen bir üründür."

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title