Haberler

Fındıkta Yaşanan Don, İhracatçıları Tedirgin Etti

İhracatçılar, Doğu Karadeniz'de fındık bahçelerinin mart ayının son günlerindeki kar yağışı ve dondan olumsuz etkilenmesiyle oluşan düşük rekolte beklentisinden tedirgin Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gürsoy: "Fındık rekoltesinin geçen sezona oranla düşük olacağı kesin ancak arada ne kadar fark var onu tespitlerimiz neticesinde göreceğiz" "Don afetinden sadece üretici etkilenmiyor, bütün bölge etkilenecek.

HAYATİ AKÇAY - İhracatçılar, Doğu Karadeniz'de fındık bahçelerinin mart ayının son günlerindeki kar yağışı ve dondan olumsuz etkilenmesiyle oluşan düşük rekolte beklentisinden tedirgin.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta yaşanan zirai donun sadece üreticileri üzmediğini, sektörde önemli bir yere sahip ihracatçıları da üzerek endişelendirdiğini belirtti.

Resmi tam olarak göremediklerini, ilerleyen günlerde zararın boyutlarını tam anlamıyla anlayacaklarını ifade eden Gürsoy, "Ortada bir don olduğu gerçek. Dona bağlı olarak fındık rekoltesinin düşük olacağı da ortada" dedi.

Bilimsel olarak yapılan araştırmaların sonucunu beklediklerini kaydeden Gürsoy, şöyle konuştu:

"Fındık ihracatçıları olarak geçtiğimiz mart ayı rekolte tahmini yaptırmıştık. Bunu revize etmek üzere bu ayın sonunda yine aynı ekibi Türkiye'deki 600 ayrı bahçeye göndereceğiz .14 ilde ve değişik rakımlarda aynı tespitlerimizi yaptıracağız. Bu tespitler neticesinde ise mayıs ayının ortalarında yeni sezonun tahmini rekoltesini ortaya koyacağız. Hasar özellikle yüksek rakımlı bölgelerde kendini iyice hissettiriyor. Sahil kesimi ve orta kesimlerde de hasar olduğu ortada. Sonuç itibarıyla fındık rekoltesinin geçen sezona oranla düşük olacağı kesin ancak arada ne kadar fark var onu tespitlerimiz neticesinde göreceğiz."

"Herkes etkilenecek"

Yaşanan tablodan herkesin olumsuz etkileneceğini anlatan Gürsoy, şunları söyledi:

"Don afetinden sadece üretici etkilenmiyor, bütün bölge etkilenecek. Esnafın tamamı, tüccar, manav, fabrikatör ve özellikle de ihracatçı kesimini yoğun bir şekilde etkileyecek. Çünkü ciro anlamında herkes ciddi sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Herkesin cirosu düşecek. Sektör bugün 10 bin kişinin üzerinde işçi çalıştırıyor. Dolayısıyla bu işçilerin büyük bir kısmı çok daha az çalışacak. Sadece onlar değil hepimiz az çalışacağız. Kısaca herkes A'dan Z'ye etkilenecek. Bu nedenle fındıkta yaşanan don afetinden ihracatçılar olarak tedirginiz."

"Avrupalı sanayici 10 gündür fındık almıyor"

Avrupalı sanayicilerin Türkiye'den 10 gündür fındık talebinde bulunmadığını vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Buradaki alıcılar halen Türkiye'de zararın boyutlarını bilemiyor. Kimse tam anlamıyla resmi de görmüş değil. Kamuoyundan Türkiye'de fındıkta bir zarar olduğunu öğrenmeye çalışıyor. 10 günden bu yana da doğru dürüst fındık ihracatımız yok. Herkes fiyatların oturmasını bekliyor. Şunu net bir şekilde söylemek gerekirse Avrupa'daki özellikle büyük sanayiciler için asıl sorun gelecek sezon başlayacak. Gelecek sezon Türkiye'de fındık rekoltesi düşünce fiyatlar da buna bağlı artacaktır. Buna paralel olarak Türkiye'den yapılacak ihracat miktarının da ciddi şekilde düşeceğini tahmin ediyoruz. Sektörü gelecek sezon zor günler beklemekte."

Gürsoy, ihracatçı ve sanayicilerin fazla etkilenmemeleri için şimdiden önlem almaya başladığını sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Karadeniz Dursun Oğuz Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title