Haberler

Fındık Üreticilerine "Amerikan Beyaz Kelebeği" Uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, fındık dallarında Amerikan beyaz kelebeğinin larva çıkışlarının görüldüğünü belirterek üreticilere uyarılarda bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, fındık dallarında Amerikan beyaz kelebeğinin larva çıkışlarının görüldüğünü belirterek üreticilere uyarılarda bulundu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yaptığı açıklamada, "İlimizde yaklaşık 900 bin dekar alanda fındık yetiştirilmektedir. Üreticilerimizin geçim kaynağı olan fındık, ülkemizin de ihracata konu en önemli tarım ürünlerinden biridir. Fındık bahçelerinde görülen zararlılar bitkinin kök, dal, meyve, yaprak gibi aksamlarına zarar vermek suretiyle önemli ölçüde verim kayıpları meydana getirmektedir. Üreticiler tarafından 'tırtıl' olarak tanınan Amerikan beyaz kelebeği de bazı seneler epidemi yaparak bitkinin yeşil aksamı ile oburca beslenerek ekonomik anlamda ürün kaybına neden olmaktadır. Amerikan beyaz kelebeğinin 200 den fazla konukçusu bulunmaktadır. En önemlileri fındık, dut, akağaç, elma, armut, erik, vişne, kiraz, ve ikinci derecede ceviz. Asma ve şerbetçiotudur. Özellikle İlimiz fındık bahçelerini çevreleyen söğüt ve benzeri yüksek boylu ağaçlar ve konukçuluk yapan diğer ağaçlar, zararlı ile mücadelede sorun olabilmektedir. Fındık bahçelerinde farklı türde ağaçların gelişmesine müsaade edilmemelidir. Aralarında kuşlarında bulunduğu çok sayıda faydalıları (parazitoit, predatörler, entomopatojen) bulunmakta olup larva ve pupalara etkili olabilmektedir" dedi.

Amerikan beyaz kelebeğinin mücadelesinde mekanik yöntemlerin öncelikli olması gerektiğine işaret eden Güven,

"Kısa gövdeli ağaçlara bırakılan yumurta paketleri toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Haziran ve temmuz aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda larva ağ içinde bulunan larva kümeleri kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Birinci ve ikinci dölün çıktığı haziran ve ağustos aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlarda 3-4 cm eninde oluklu karton şeritler veya 10-15 cm eninde 50-60 cm uzunluğunda teliz çuval ile yapılacak tuzak bant ve kuşaklar ağaçların gövdelerine bir veya iki yerde iple sarılmalıdır. Bahçelerde Ağ ile birlikte kesilerek toplanan larva kümeleri ve içinde larva ve pupalar bulunan tuzak bant ve kuşaklar tel kafeslere konularak zararlının imha edilmesi sağlanır. Bu yöntemle doğal düşmanların çıkışı ve çoğalması sağlanır ve zararlının doğaya bulaşması engellenerek mücadelesi yapılmış olur. Amerikan beyaz kelebeği pupalarının yüzde 70'inin parazitlenebildiği belirlenmiştir. Doğal dengeyi bozmamak maksadıyla özellikle dut ve orman alanlarında zararlı ile mücadele biyopreparatlarla yapılmalıdır. Zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele uygulanmamalıdır. Ancak popülasyonun yüksek olduğu ve zararlının epidemi yaptığı yıllarda kimyasal mücadele önemlidir. Ancak mücadelede doğal düşmanlara en az zararlı olan bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele birinci ve ikinci döl için haziran ve ağustos aylarında, üçüncü döl çıkarsa eylül ayında larvalar yaprak içlerini yiyerek ağlarını örmeye başladıkları zaman ya da yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında yapılmalıdır. Her döle karşı bir ilaçlama yapılır ve yeterlidir" diye konuştu.

İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan arazi çalışmalarında haziran ayının ikinci haftasında Amerikan beyaz kelebeğinin larva çıkışlarının görüldüğünü dile getiren Kadir Güven, "Zararlı, başta yapraklar olmak üzere tüm yeşil aksam ile beslenerek ürün kaybına, ocakların zayıflamasına ve bir sonraki yılda da verimin azalmasına sebep olabilmektedir. Üreticilerin hassasiyet göstererek bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, larva kümeleri görüldüğünde dağılmadan budama makasları ile toplayarak mücadele etmeleri, ilaç uygulamalarını reçete mukabilinde aldıkları bitki koruma ürünlerini kullanarak yapmaları gerekmektedir. Konu ile ilgili teknik teşkilatlara başvurularak ayrıntılı bilgi alınabilir" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kadir Güven Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title