Haberler

Figen Yüksekdağ Biyografisi

Figen Yüksekdağ
Doğum YeriAdana / Türkiye

Figen Yüksekdağ Kimdir ?

1971 yılında Adana, Yumurtalık'ta doğdu. İlkokulu Yumurtalık'ta, liseyi ise Adana Ceyhan Lisesi'nde okuyan Yüksekdağ, aynı yıllarda kadın hareketi alanındaki çalışmalarına başladı. 1992 yılında Adana'da katıldığı 1 Mayıs gösterileri sonrasında tutuklandı ve 1 ay cezaevinde kaldı. Lise yılları ve sonrasında Liseli Öğrenciler Birliği, Liseli Emekçi Kadınlar Birliği ve Demokratik Liseliler Birliği kurucuları arasında yer aldı. Bu dönemde sırasıyla Özgür Gençlik, Atılım ve Sosyalist Kadın dergilerinde yazarlık ve editörlük görevlerini yürüttü. Üniversite Öğrenci Dernekleri'nin kurucuları arasında yer aldı. 1998 yılında Atılım Gazetesi yayın kuruluna dahil oldu.

Yüksekdağ, aktif siyasi hayatına 2002 yılında kurulan Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nda başladı. Aynı yıl platformun bağımsız Adana Milletvekili Adayı olarak seçimlere katıldı. 2004 yılında üstlendiği Merkezi Sözcülük görevini, 21 Eylül 2006 yılında başlatılan Gaye Operasyonu kapsamında tutuklanıncaya kadar sürdürdü. 1 sene kaldığı Gebze Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra Emekçi Kadınlar Derneği'nin kuruluş sürecinde yer aldı. Bu dönemde Sosyalist Kadın dergisi editörlüğünü de eş zamanlı olarak yürütüyordu. 2009'da Kutsiye Bozoklar'ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle bir kez daha tutuklandı ve bu defa 6 ay cezaevinde kaldı. Tahliye olduğu 2010 yılında, Ezilenlerin Sosyalist Platformu'nun partilileşme sürecinde bir araya gelen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kuruluş Kongresi'nde, partinin ilk genel başkanı seçildi.

15 Ekim 2011'de kurulan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) hareketinin kurucu üyeleri arasında yer aldı. HDK'nin kuruluşu ve devamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında yürütülen partilileşme sürecinde ESP'yi genel başkanlık düzeyinde temsil etti. 22 Haziran 2014 tarihinde Ankara'da toplanan HDP II. Kongresi'nde Selahattin Demirtaş ile birlikte partinin Eş Genel Başkanlığına seçildi.

Haziran 2015'teki ve akabinde gerçekleştirilen Kasım 2015'teki milletvekili genel seçimlerinde Van milletvekili seçilmiştir.

HDP'li Figen Yüksekdağ'ın eski ülkücü olduğuna dair haberlerin yayınlanması üzerine bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ülkücülerin bir faydası olmuşsa mutluluk duyarım" dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında, daha önce çağrılmasına rağmen ifadeye gitmediği gerekçesiyle 4 Kasım 2016'da Ankara'daki evinde gözaltına alınan ve Diyarbakır'a gönderilen Yüksekdağ, burada çıkarıldığı 2. Sulh Ceza Hakimliği'nce aynı gün içerisinde tutuklandı.Tutuklanmasının ardından Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürüldü. 21 Şubat 2017 tarihinde hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek vekilliği düşürüldü.

9 Mart 2017'de, kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından siyasî partiler kanununun "terör eyleminden mahkûm olanların siyasi partilere üye olamayacaklarına" dair hükmü gereği parti üyeliği düşürüldü.HDP milletvekilleri, Yüksekdağ'ın parti üyeliği ve eş genel başkanlık görevinin düşürülmesi kararını tanımadıklarını açıkladı.

title