Haberler

Fethiyeli Muhasebeciler Gereksiz İş Yükünün Hafifletilmesini İstedi

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebeciler Haftası kutlamaları başladı.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebeciler Haftası kutlamaları başladı. Fethiye'de kutlamalar Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen muhasebeciler gereksiz iş yükünün hafifletilmesini istediler. Beşkaza Meydanı'ndaki törende Fethiye Muhasebeciler Odası Başkanı Yaşar Bildirici Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Oda Başkanı Yaşar Bildirici eşliğinde saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı da okundu.

Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törende ilk olarak saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Anıta çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Fethiye Muhasebeciler Odası Başkanı Yaşar Bildirici yaptı. Bildirici konuşmasında; "Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe Haftası'nın 23.'sünü kutlamaktayız. Bugün iş dünyasının defterlerini tutup, finansal tablolarını hazırlama ve muhasebe ile ilgili konularda inceleme, denetim, analiz, tasdik, rapor ve bilirkişilik gibi işleri yapan meslektaşlarımız çok ağır bir iş yükü altındadır. Bir yandan angaryalarla, bir yandan haksız rekabetle boğuşan Mali Müşavirler, diğer taraftan bağımsız denetim konusunda yapılan son dakika değişiklikleri ile hem bir hayal kırıklığı, hem de büyük bir tepki içindedir" diyerek, "Kamu gözetim kurumu nezdinde yaptığımız pek çok girişimimizin dikkate alınmaması, mesleğimizin ve meslek örgütümüz TÜRMOB'un, görmezden gelinmesi, yine 45 bin meslektaşımızın yüzlerce saati aşan bağımsız denetim eğitiminin, göz ardı edilmesi bizleri derinden üzmektedir. Bağımsız denetim yönetmenliği, ortaya koyduğumuz talepler doğrultusunda düzeltilmelidir. Düzeltilecek yönetmelikte, serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile yeminli Mali Müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemelidir. Çünkü bu sınavlar, mesleğe giriş aşamasında, Dünya standartlarında uygulanmaktadır. Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi, TÜRMOB'un kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda işbirliğine gidilmelidir. TÜRMOB eğitimleri değerlendirilmeli ve kabul edilmelidir. Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yetkilerin kullanımından vazgeçilmelidir" dedi.

Yaşar Bildirici, "Muhasebe Haftası öncesinde vergi bilincinin gelişmesi ve tabana yayılması amacıyla, Vergi Haftası'nı kutladık. Ekonomi yönetimi, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu planlarını kayıt dışı ile mücadele temeli üzerine kurmuş durumdadır. Bu mücadelenin başarı şansı camiamız ve örgütümüz TÜRMOB ile yapılacak işbirliği ve ortak çalışma ile mümkündür. Çünkü kayıt dışı ekonomi; yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvettir. Haksız rekabet ve haksız kazançtır. Borçlanmak ve dışa bağımlılıktır. İşsizlik ve yoksulluktur. Eğitim ve sağlıkta fırsat eşitsizliğidir. Adaletsiz gelir dağılımıdır. Hukuksuzluktur ve bu yüzden, kayıt dışılıkla mücadele esastır ve vazgeçilmezdir. Bu nedenle yıllardır bağımsız denetim konusunun önemine vurgu yaptık" diyerek, "Denetim, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu'nun (IFAC)'da kabul ettiği gibi, meslek yasamız kapsamında yaptığımız bir iştir, ayrı bir meslek değildir. Denetim için 90 bin yetkin meslek mensubundan yararlanılmalıdır. Kayıt dışılığın önlenmesi noktasında, ülkemiz ekonomisinin camiamızın örgütlü özverili ve büyük gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Son olarak camiamızın çözüm bekleyen sorunlarını ve taleplerimizi belirtmek istiyoruz: Gereksiz iş yükü hafifletilmelidir. Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezaları kaldırılmalıdır. Denetim sürecinde yetki belgeleri ve ruhsat harçları kaldırılmalıdır. E-Beyanname şifresi mükelleflere değil sadece meslek mensuplarına verilmelidir. VUK Mükerrer 227. Maddesindeki beyanname imza yetkisi eksiksiz uygulanmalıdır. Son dönem geçici vergi beyanları gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile birleştirilerek kaldırılmalıdır. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır. Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütüne bırakılmalıdır. Tasdik ve iade işlemlerinden doğan sorumluluklar düzeltilmelidir. Sınav mağdurlarına ek sıvan hakkı verilmelidir. Seçme ve seçilmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muhasebe Haftası Fethiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title