Haberler

Fethiyedeki Turizmciler 2016'dan Kaygılı

Fethiye Otelciler birliği (FETOB)’un 2015 Turizm Değerlendirme Toplantısında genel ve yerel sorunlar bir bir masaya yatırıldı.

Fethiye Otelciler birliği (FETOB)'un 2015 Turizm Değerlendirme Toplantısında genel ve yerel sorunlar bir bir masaya yatırıldı.

Turizmciler 2015 turizm sezonunun sorunlarıyla geride kaldığını bu sorunlar çözümlenmezse 2016'dan kaygılı olduklarını dile getirdiler. Ölüdeniz Belcekız Otel'de düzenlenen toplantıya Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, FETOB Yönetim kurulu üyeleri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

2015 turizm sezonunda yaşanan sıkıntıların ve 2016 turizmi için neler yapılması gerektiğinin ele alındığı toplantı İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başladı.

Vatan savunmasında şehit düşen askerleri anarak toplantının açılış konuşmasını yapan Yavuz Torunoğlulları: "2015 sezonu öyle veya böyle geçti. Peki, 2016 ne olacak? 2016'yla ilgili hem sektör olarak bizler hem de içinde bulunduğumuz sürece bağlı olarak hükümetin alacağı tedbirler neler olacak dikkatle izleyeceğiz. Bunları konuşmak üzere bir araya gelmek istedik." Dedi. Torunoğulları üyelerin özellikle hem bu sezona ait görüşleri, hem gelecekle ilgili beklentilerini hem de yerel anlamda yaşadıkları sorunlar ile ilgili tespitleri ve çözüm önerilerini alıp bunları muhataplarına iletmek için bir araya geldiklerini belirtti. Yavuz Torunoğulları 2015 yılı turizm sezonunu değerlendirmesinde " Muğla'nın kıyıları ve Ölüdeniz'i Antalya, İstanbul, Kapadokya bölgeleriyle karşılaştırdığımızda rakamsal olarak çok daha iyi olduğumuzu gördük. Buradan her şeyin çok iyi gittiği anlamı çıkmasın. Karşılaştırma yapıldığında böyle bir sonuç çıkıyor" dedi.

Torunoğulları: "Genellikle bize karşı 'siz kurdan kazanıyorsunuz' diye bir savunma yapıldı. Sadece iki örnek vereceğim. Biri et biri su fiyatları. Geçen seneki et fiyatlarıyla bu seneki et fiyatları arasındaki artış bunu hangi kur, hangi enflasyonla açıklayacaklar? Muğla Büyükşehir Belediyesinin uygulamış olduğu su ve katı atık fiyatı Fethiye Belediyesine ödediğimiz rakamlarla karşılaştırıldığında muhataplarına yeterli bir cevap olur. Bize sürekli döviz argümanını kullanmalarına hem kişisel hem de kurum olarak kızıyorum. Eylül sonuna kadar Türkiye'de turizm olsun diye aksiyon veren hala tur operatörü satışlarını yapabilsin diye teşvik veren bir konuma gelmiş sektörüz. Bu gerçeğin bilinerek bu yorumların yapılması daha ahlaklı olur. Terör, güvenlik sorunları, Türkiye'nin müdahil olamayacağı uluslar arası siyaset var. Suriye sınırımız maalesef delik deşik. Irak sınırımız ortada. Sınırdan giren mülteciler ve kontrol edilemeyen bir nüfus var. Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman turizm için güvenlik birinci öncelik. Buradan kaynaklanan sorunlar var. ve bu sorunları çözecek kurum bizler değiliz. Hükümet ve hükümetler nezdinde konuşulup çözülecek meselelerdir" dedi.

Toplantıda gündem maddelerinde özellikle yerel sorunların ele alındığını, yerel sorunları çözerek bir şeyler yapmak istediklerini belirten Torunoğulları: "Bodrum, Marmaris ve Fethiye'nin belediye başkanları otelciler birliğinin önerisiyle bölgesel olarak farkındalık yaratabilir miyiz? İş birliği yaratıp kriz döneminde daha faydalı bir sonuç yaratabilir miyiz diye bir çalışma oldu. Sektörden gelen talebi reddetmeyip böyle çalışmalara katıldıkları, zamanlarını ayırdıkları için belediye başkanlarına teşekkür ediyorum"

TÜROFED nezdinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Torunoğulları, Antalya'da yapılan bir toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ile Türkiye'yi bekleyen tehditler, tehlikeler ve çözüm önerileriyle ilgili konuların ele alındığını söyledi. Torunoğulları: "Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun yanında ilgili bürokratlar ve muhataplar da vardı. Bakanımızın yanında ilgili bürokrata Fethiye Telmessos Antik tiyatrosunun halen bitirilmediği konusunda şikayette bulundum. Kültür Varlıkları ve Müze Genel Müdürü bize net olarak orada iş artışı olduğu ve bu iş artışı nedeniyle ek bütçe talep ettiklerini, bu bütçenin sözlü olarak onaylandığını ama yazılı onayının beklenildiği ve bununda çok kısa sürede sonuçlanacağını ifade etti."

"FETOB olarak yapabileceğimiz sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi muhataplarına iletmektir" diyen Torunoğulları: "bu belediyeler, kaymakamlık, valilik, bakanlık ya da milletvekilleri olabilir. Ama bizim görevimiz budur. Sonuçta bir derneğiz ve yapabileceğimizin sınırlar bellidir. Önümüzde kış dönemi, fuar dönemi var. Belediye başkanlarımızın desteğiyle özellikle kış döneminde bölgesel bir farkındalık yaratacak bir çalışmanın peşindeyiz. 2016 için tur operatörleri veya bizim bölgemizi ilgilendiren TUI'ye görüştüğümüzde dönemsel olarak karşılaştırıldığında geçen seneye göre yüzde 30 daha az rezervasyon alındığı aşikar. Çok karamsar bir şekilde 2016'da bittik demek istemiyorum ama önümüzde ciddi sorunlar olduğu, tehlike olduğu; özellikle Kasım'da yapılacak olan seçimden sonra çıkacak tablonun 2016'da hem turizm sektörünü hem bütün sorunlarını belirleyeceği aşikar. İnşallah bölgemiz için, Türkiye için hayırlı sonuçlar çıkar" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ölüdeniz Türkiye Fethiye Muğla Yerel Haberler

title