Haberler

Fenilketonüri Hastaları, Bursa'da Bir Araya Geldi

Fenilketonüri (PKU) hastaları ve yakınları, Fenilketonüri Hastaları Uludağ 2106 Yaz Şenliği'nde bir araya geldi.

Fenilketonüri (PKU) hastaları ve yakınları, Fenilketonüri Hastaları Uludağ 2106 Yaz Şenliği'nde bir araya geldi.

PKU Aile Derneklerinin organize ettiği şenliğe, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi'nde tedavi gören Fenilketonüri hastalarının yanı sıra yakın illerden gelen Fenilketonüri hastaları ve yakınları katıldı.

Şenlikte, çocuklar için çeşitli oyunlar ve gösteriler yapılırken, Fenilketonüri hastaları için özel yapılan proteinsiz pasta hasta çocuklara ikram edildi.

Ektinlikte konuşan UÜ Tıp Fakültesi Dekan Yrd. Çocuk Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Halil Sağlam, yaptığı açıklamada, Fenilketonüri hastalığına farkındalık oluşturulması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, ailelerin yeni doğan bebeklerinin mutlaka topuklarından kan aldırarak Fenilketonüri hastalığı olup olmadığını öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Bu hastalığın kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Sağlam, şöyle konuştu:

"Fenilketonüri hastalığı, yenidoğan döneminde bebeğin topuğundan alınan bir damla kanın incelenmesi ile teşhis edilebilir. Bu nedenle fenilketonüri hastalığı ile doğan bebeğin beyni etkilenmeden erken olarak tanımlanması ve diyet tedavisine alınması çok önemlidir. Diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yenidoğanları kapsayan fenilketonüri taraması uygulanmaktadır."

Ekinliğe Katılan Fenilketonüri Derneği İstanbul Şube Başkanı Deniz Yılmaz Atakay, Fenilketonüri Derneği Bursa Şube Başkanı Aynur Tarlı ve Fenilketonüri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Güray Kocabaş, hasta çocuklara çeşitli hediyeler dağıttı.

Kaynak: AA / Sağlık

Uludağ Üniversitesi Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title