Haberler

Felix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin" Sergisi

Pera Müzesi'nin, Ziem Müzesi ve Martiues Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği "Felix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Pera Müzesi'nin, Ziem Müzesi ve Martiues Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği "Felix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin" sergisi sanatseverlerle buluştu.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı (SVİKV) Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SVİKV tarafından kurulan Pera Müzesi'ndeki sergilerin, izleyicilere iki farklı zevk ve tat sunduğunu söyledi.

19. yüzyılın ressamlarından Felix Ziem'in sergisini, çağdaş sanata yakın olmayan sanatseverlerin de ziyaret edebileceklerini belirten Birol, serginin, Fransız ressamın şimdiye kadar Türkiye'de hiç sergilenmeyen, Martigues Müzesi'ndeki eserlerinden oluştuğunu ifade etti.

Birol, 1911 yılında, 90 yaşındayken hayatını kaybeden ressamı şu sözlerle anlattı:

"Felix Ziem, gittiği ülkelerde ışığı aramış bir insan. Işığına aşık olduğu kentler arasında Türkiye, kentler arasında da İstanbul öncelikli. İstanbul'u ziyaretinin 160. yılında, şimdiye kadar ülkemize gelmemiş eserlerini sanatseverlerle buluşturmak bizi mutlu ediyor."

"Türkler ve Fransızlar Ziem'i unuttu"

Serginin küratörü Frederic Hitzel ise Felix Ziem'in 19. yüzyılın önemli ressamlarından biri olduğunu dile getirerek, "Sanat tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Ziem aslında çok meşhur bir sanatçıdır ama maalesef Türkler ve Fransızlar bu sanatçıyı unuttu." dedi.

Serginin 6 ay içinde hazırlandığını kaydeden Hitzel, şunları aktardı:

"Felix Ziem Akdeniz'e, denize aşık bir adamdır. Bütün hayatı genellikle deniz kıyısında geçer. Güneşin battığı bölgeleri seçer. İstanbul'a da Kırım Savaşı sırasında gelerek sadece 2 ay kalmış. İstanbul'da ne kadar resim yaptığını bilmiyoruz. Ziem, resimlerinde yalnızca İstanbul, Venedik ve Marsilya üzerinde durmuştur ama İstanbul her zaman onun için bir ilham kaynağı olmuştur. Ziem aynı zamanda bütün hayatı boyunca 6 bin yağlı boya, 10 binin üzerinde de desen yapmıştır."

Sergi, 29 Ocak'a kadar görülebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Pera Müzesi İnan Kıraç İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title