Haberler

Facianın Nedeni 15 Liralık Cihaz Mı?

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Doğukent Parkı'nda akıma kapılarak iki kişinin yaralanmasının parkta akım rölesinin olmadığından kaynaklandığı iddia edildi.

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde bir kadın ve bir çocuğun elektrik akımına kapılarak ağır yaralandığı parkta, ücreti sadece "15 lira olan kaçak akım rölesinin takılmadığı" ve bu sebeple elektrik kaçağının meydana geldiği iddia edildi. Karaköprü Belediye Başkanı Çiftçi ise, sorumlunun ihaleyi verdikleri firma olduğunu kaydederken, "Gereğini yapacağız ama kaza üzerinden haber yapılmaz" diye sitem etti.

Karaköprü Doğukent'teki bir parkta 10 gün önce hala yoğun bakımda olan 3 çocuk annesi 34 yaşındaki bir kadınla, kurtarmaya çalıştığı komşusunun 12 yaşındaki kızı elektrik akımına kapılarak yaralanmıştı. Yağmur yağdığı için parktaki aydınlatma kablosundan demir korkuluklara sızan elektrik kaçağının sebep olduğu bu vahim olayın perde arkasında; en ucuzu 15, en pahalısı ise 50 TL olan kaçak akım rölesinin bulunmadığı iddiası geldi. 6 Haziranda Doğukent Mahallesi'ndeki evlerinin yanında bulunan Doğukent Parkı'nda oynayan 12 yaşındaki Berfin Şimşek, yağmur yağdığı esnada parkın demir korkuluklarına tutundu. Aydınlatma kablosundan sızan elektriğin, ıslandığı için geçtiği korkuluklar bir anda Berfin'in fenalaşarak yere düşmesine sebep oldu. Küçük kızın yerde acılar içerisinde kıvrandığını fark eden komşuları Zehra Karagöz onu kurtarmaya çalışırken, bu defa kendisi de akıma kapılarak yere düştü. Çevredekilerin şarteli indirmesiyle kesilebilen elektriğe, kaçak akım rölesinin bağlanmamasından dolayı bu korkunç olayın yaşandığı öne sürüldü. Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise, parkı henüz teslim almadıklarını, bu yüzden sorumluluğun ihaleyi verdikleri yüklenici firmaya ait olduğunu aktardı. Bu olayı haber yaptığı için Gazete İpekyol'a sitem eden Çiftçi, yaralılarla kendisinin görüşme halinde olduğunu ve durumlarını takip ettiğini, bir yandan da olayda ihmali bulunanları araştırdıklarını belirtti.

'RÖLE TAKILI OLSAYDI KİMSEYE BİRŞEY OLMAYACAKTI'

En ucuzu 15, en pahalısı 50 lira olan kaçak akım rölelerinin bu gibi durumlarda hayat kurtardığını kaydeden elektrikçiler, "Kaçak akım rölesinin bulunması halinde kesinlikle böyle bir durum gerçekleşmez. Röle sayesinde şartel atar. Dolayısıyla böyle bir vahim olayla karşılaşılmaz." dedi. Elektrikçiler, park yeni olduğu için "Takılmış, ancak zamanla eskidiği için devreye girmedi" gibi bir mazeretin de söz konusu olamayacağını, doğru biçimde takılmış olması halinde kesinlikle böyle bir olayın meydana gelmeyeceğini söyledi.

ÇİFTÇİ: KUSURU OLANLAR CAZALANDIRILIR

Daha önce ailelerin hakkında şikâyetçi olacaklarını söylediği Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de kendisini savundu. Çiftçi, "Doğukent mahallemizde yapılan Doğukent Parkı yapımı devam eden, yüklenici firma tarafından daha kurumumuza teslim edilmeyen, kesin kabulleri yapılmayan, yapım aşamasında son olarak bitki ve çimlendirme ve diğer onarımlar yapılıyordu. Kontrol elamanları tarafından teslim edilme kontrolleri yapılmamıştı. Geçtiğimiz Pazar günü ayın 8'inde orada akımdan dolayı yaralamalı bir kaza meydana geldi. Biz şimdi bu konuyu teknik olarak inceliyoruz. Hem kurum olarak, kurumumuzun teknik elemanları, elektrik teknisyenleri ve yüksek elektrik mühendisleri tarafından inceleme yapılıyor hem imar ve şehircilik müdürlüğü tarafından hem de DEDAŞ il yönetimi tarafından konunun uzmanları tarafından incelenecek. Teknik sebepler ortaya çıkıyor. Tabi ki, biz iş ve işlemler yapıyoruz. Biz hizmet yapıyoruz. Yapmış olduğumuz hizmetler park anlamında kamuya açık alanlardır. Fakat ben şurada bunu söyleyeyim: Kimin kusuru ve ihmali varsa bunlar muhakkak surette ortaya çıkarılacaktır ve gerekli olan cezai işlemler uygulanacak." diye konuştu.

'İNSANİ GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ'

Kendilerinin sorumluluğunun olmadığını özellikle öne süren Çiftçi, şöyle konuştu: "Kaza günüde ben Ankara'daydım. Fakat biz kurumuz, Karaköprü Belediye Başkanı vekili var, yardımcılarımız var, müdürlerimiz var. Onlar gerekli olan bütün insani görevlerini yerine getirirler. Yine Zehra Hanım'ın kocası Fehmi Karagöz'le de gerekli görüşmeler yapıldı, başhekimimizle de görüşmeler yapıldı. Ziyaretlerine gittim. Üç, dört defadır görüşmeler yapıyoruz. Önemli olan orada Zehra Karagöz'ün hastaneden sağ selim olarak taburcu olmasıdır. En büyük dileğimiz budur. Diğer noktada da biz gerekli olan bütün araştırmaları yapıyoruz. Sadece kendi kurumumuz değil diğer kurumlar tarafından da yapılıyor. Burada bir iş kazası meydana gelmişse yapımı esnasında, diyelim firma köprü yapıyor, dereyi ıslah ediyor, park yapıyor, orta refüj aydınlatma çalışmalarını yapıyor, burada meydana gelecek olan kaza zaten şartnamede ve sözleşmede tüm sorumluluk yüklenici firmaya ait. Ama insan olarak üzülmedik mi, üzüldük. Bölgemizde yaşandığı için çok çok üzüldük. Gereğini de yapmaya hazırız. Denetim noktasında bir eksiklik olmayacağını, burada gelecek tüm raporlardan sonra kim sorumluysa, yani firma sorumluysa firma hakkında gerekli olanlar yapılacak, zaten kamu anlamında da soruşturma yürüyor, devam ediyor. Çünkü olay kamuya açık olan bir alanda ve inşaat çalışmaları devam eden bir parkta meydana geliyor. Bize teslim edilmemiş, buradaki sorumlu yüklenici firmadadır. Biz sorumluluktan kaçan bir kurum değiliz."

'SON RÖTUŞLARI YAPILIYORDU'

Uyarı levhaları ve güvenlik şeridi gibi önlemlerin alınıp alınmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Çiftçi, "Muhakkak ki, burada sona geldiği için, artık parkın yüzde 99'u bitmiş durumda. Son rötuşları yapıp, kuruma teslim edecek. O sırada tabi ki, insanlar parka gidiyor. Gitmiyor değil, yani artık bitkilendirilmesi ve çimlendirilmesinin yapıp kuruma teslim etme noktasına gelmiş. Biz sebebinin ne olduğunu araştırma noktasındayız. Hangi sebepten kaynaklandığı, imalat eksikliğimi mi, imalat hatası mı, ihmal mi bunları araştırıyoruz." dedi.

'KAÇAK AKIM RÖLESİ VAR' İDDİASI

Kaçak akım rölesinin parkta bulunduğunu iddia eden Çiftçi, "Ben teknik incelemeyi yapan arkadaşlara sordum. Röle var. Fakat bunun teknik izahatları var. Bazı sebeplerden dolayı kaçak akım rölesinin atmayacağı söyleniyor. Çünkü biz bu tedbirleri alıyoruz. Onu söyleyeyim. Bu insanlar bizim. Karaköprü'de an fazla insana ben acırım. Basın mensuplarından önce ben acırım. Biz yıllardır, bu kuruma, bu insanlara hizmet ediyoruz. İş kazası bir fırsat olayı değildir. İş kazası her iş yerinde meydana gelebilecek bir kazadır. Burada dediğim gibi bir ihmal varsa bizler sorumlu kişiler olarak o sorumlu kişileri araştırırız, hangisinden kaynaklıysa gerekli olan cezai sorumluluğu keseriz. Olay bundan ibaret. Üç kurum tarafından incelemeleri yapılıyor. Bir ihmal varsa sonuna kadar gideriz." diye ifade etti.

'KAZA ÜZERİNDEN HABER YAPILMAZ'

Karaköprü Belediyesi'nin de sorumlu olduğu yönündeki haberi eleştiren Çiftçi, şöyle devam etti: "Ben şunu söyleyeyim. Şu anda bütün orta refüjler halka açık alanda değil mi? Şimdi siz gidip bir parkta otursanız, bir camı kırsanız, o noktada bir akımdan dolayı bir kaza meydana gelirse burada başkanın kastını arayabilir misiniz? Böyle bir şey olabilir mi? Bir illiyet bağının olması gerekiyor. Ama ben bundan sonra görevimi yapmazsam, anında ben müdahale etmemiş olsam, anında ben soruşturma başlatmamış olsam. Evet ben sorumluyum. Bir haberde yapılacak tek şey, basın mensupları önce bir kuruma müracaat eder, bir kaza meydana gelmiştir. Bu kazanın sebep ve sonuçları nelerdir? Kurumdan bilgi almanız gerekiyor. Bakın kazanın üstünden kaç gün geçmiş, fakat önemli değil. Bizim sevdamız milletimize hizmet etmektir. Biz insanımıza zarar gelmesini istemiyoruz. Yapılması gereken neyse Karaköprü Belediye Başkanlığı son noktaya kadar gider. Ben büyük geçmiş olsun diyorum. Ben ailelerle birebir görüştüğüm için basın yoluyla da çok şey yapmak istemiyorum. Allah'ın izniyle durumları iyi, gerekli olanı sorup, soruşturuyoruz. Gereğini yapacağız. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın. Kaza üzerinden siyaset yapılmaz. Kaza üzerinden haber yapılmaz. Kazada kasıt aranmaz fakat bir ihmal varsa ihmali gösteren gerek firmaya gerekse kim olursa olsun gereğini yapmaya hazır olduğumuzu, gerekli işlemi başlattığımızı, üzerinde titizlikle durduğumuzu ve en önemli şeyin insan hayatı olduğunu, insanın yaşamı olduğunu, onun için kurum olarak var olduğumuz ve mücadelemizi sürdürmek istediğimizi de belirtmek istiyorum."

KARAGÖZ HALA YOĞUN BAKIMDA

Bu arada Berfin Şimşek bulunduğu Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nden taburcu olurken, Zehra Karagöz'ün ise Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım tedavisi sürüyor. 3 çocuk annesi Karagöz'ün halen hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi.
Öte yandan Doğukent Parkı'nın ihalesini alan firma ya da şahsa ulaşılamadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Karaköprü Şanlıurfa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title